EAST MAG
Program Tabačky

Program Tabačka Kulturfabrik na august 2019

Podujatia na jednotlivé dni

1. 8. štvrtok, 21:00 h, 8€/10€, Fabricafe

Soundfabrik: The Body, Black to Comm /koncert/

REKLAMA

Americké duo The Body bude headlinerom tretieho pokračovania formátu venujúcemu sa experimentálnej tvorbe SoundFabrik. Kapela vznikla v roku 1999 v Providence, Rhode Island a dokopy ju dal bubeník Lee Buford spolu s gitaristom Chipom Kingom. V ich tvorbe nájdete mix sludge, elektroniky, noise a hardcore. The Body majú za sebou mnoho spoluprác napr. s Thou, Full Of Hell či Uniform. Pred koncertom pripravujeme v spolupráci s Borisom Sirkom krátku prednášku o kapelách z vydavateľstva Thrill Jockey Records a špeciálnym hosťom bude projekt Black To Comm zo spomínaného vydavateľstva.

4. 8. nedeľa, 21:00 h, 3€/2€, Dvor

Cyklus: Slovenske hity 2019 Sklenená izba

Réžia: Julius Ševčík, Česká republika, Slovenská republika, 2019, 104 min. Na kopci nad Brnom vyrástol na začiatku tridsiatych rokov minulého storočia mimoriadny dom – majstrovské dielo modernistickej architektúry z betónu a ocele z dielne slávneho architekta von Abta. Stredobodom domu je Sklenená izba, nad ktorou sa tají dych. Von Abt túto jedinečnú stavbu navrhol pre bohatého podnikateľa Viktora Landauera, jeho ženu Liesel a ich rodinu. Rodinný život, aký si Liesel vysnívala, prestúpený svetlom a pokojom priezračného priestoru, naplnený láskou a umocnený vzťahom s nerozlučnou priateľkou Hanou, však nemá dlhé trvanie. Viktor je Žid a Európu čím ďalej tým viac zahaluje tieň nacizmu. Rodina sa pripravuje na odchod do exilu. Ďalšou ranou je pre Liesel bolestné zistenie, že Viktor má pomer s mladou ženou Katou, ktorej ako vojnovej utečenkyni, poskytli vo svojom dome azyl.

5. 8. pondelok, 18:00 h., vstup voľný, MidBox

Toastmasters /rečnícky klub/

Toastmasters Košice je rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Rečnícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba? Príď zažiť! Tešíme sa na Tvoju návštevu. 🙂

6. 8. utorok, 20:00 h., 2€, Dvor

TabQuiz /kvíz/

Zostavte 3 – 6 členný tím, odpovedzte správne na čo najviac otázok a ukážte, že ste to práve vy, kto je v Tabačke najmúdrejší. Záber otázok je široký, od všeobecného prehľadu, cez hudobné a filmové ukážky.

8. 8. štvrtok, 20:30 h, dobrovoľné vstupné, Dvor

Koncerty na dvore: Shaibo (H) /koncert/

Shaibo je maďarská kapela, ktorú založila speváčka Zsofia Szigeti. Ich tvorba experimentuje so živou elektronikou a vesmírnym zvukom a je okorenená textami vychádzajúcimi z duše.

9. 8. štvrtok, 21:00 h, 3€/2€, Dvor

Cyklus: Meryl Streep v TBCK Madisonské mosty (Bridges Of Madison County)

Réžia: Clint Eastwood, USA, 1995, 135 min. Film sa odohráva v roku 1965. Hovorí príbeh Francesci (Meryl Streep), osamotenej Talianskej domácej žienky v štáte Iowa. Kým sú jej manžel a deti preč v inom štáte, stretne a zaľúbi sa do fotografa (Clint Eastwood), ktorý prišiel do jej mesta Madison County, aby nafotil miestne mosty pre spoločnosť National Geographic. Strávia spolu štyri dni, no stačí však i tak málo aby jej život dostál úplne iný zmysel.

10. 8. sobota, 20:30 h., dobrovoľné vstupné, Dvor

Moriah Woods (USA) /koncert/

Moriah Woods je americká multi-inštrumentalista z Colorada. Žánrovo sa pohybuje medzi folkom a rockom. Inšpiráciu hľadá v tvorbe Johnyho Casha, Sharon Van Etten alebo Chelsea Wolfe. Koncertovala s Emma Ruth Rundle, Pokey LaFarge alebo Rodrigo y Gabriela. V rámci svojho letného tour zavíta Moriah aj do Košíc.

11. 8. nedeľa, 21:00 h, 3€/2€, Dvor

Cyklus: Meryl Streep v TBCK Unesený (Rendition)

Réžia: Gavin Hood, USA, Južná Afrika, 2007, 120 min. Napínavý thriller zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. “mimoriadneho vydávania podozrivých” – extraordinary rendition – globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície. Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou severoafrickou políciou.

11. 8. nedeľa, 11:00 h., vstup voľný, Fabricafe

Hecni sa! /komunitný program/ Neformálne vzdelávanie pre odchovancov detských domovov a mladých ľudí, ktorí majú záujem. Spojenie zábavných teambuildingových hier a aktivít s odborníkmi v oblasti finančnej a mediálnej gramotnosti. Stretnutia sú voľným pokračovaním projektu Erasmus+ “Je to na nás II.

12. 8. pondelok, 20:30 h, dobrovoľné vstupné, Dvor

Ryosuke Kiyasu (JPN) /koncert/

V roku 1995 začal kariéru bubeníka a vystupoval s rôznymi kapelami. V roku 2003 sa presťahoval do kanadského Toronta, aby ako bubeník získal skúsenosti a začal hrať sólový bubon. Vystupoval najmä v lokálnych jazzových baroch. Počas svojho pôsobenia v Toronte, pôsobil aj v hardcorovej kapele THE ENDLESS BLOCKADE. Od roku 2004 po jeho návrate do Japonska založil vlastnú punkovú kapelu SETE STAR SEPT a jazzovú kapelu KIYASU ORCHESTRA, vydal niekoľko diel a vystupoval v rôznych krajinách po celom svete. V roku 2012 pôsobil ako bubeník v kapele Keiji Haino FUSHITSUSHA. Ako sólový bubeník vystupoval v minulosti v USA, Európe, Kanade, Ázii, Austrálii, Kórei, Číne, Mongolsku a Rusku.

13. 8. utorok, 21:00 h, 3€/2€, Dvor

Cyklus: Dokumentárny utorok King Skate

Réžia: Šimon Šafránek, Česká republika, 2018, 80 min. Kultové postavy českého a svetového skateboardingu v príbehoch polámaných kostí, nezlomných priateľstiev a divokej jazdy za slobodou uprostred komunismu. Prilepiť sa k betonu. Vystreliť priestorom. Byť stále v pohybe. Skateboard! V šedi 70. a 80. rokov je to niečo úplne iné a úplne nové. Láska na prvý pohľad. Nekonečná zábava. Adrenalín.

16. 8. piatok, 21:00 h, 3€/2€, Dvor

Cyklus: Roman Luknár v TBCK Chodník cez Dunaj

Réžia: Miloslav Luther, Československo, 1989, 89 min. Tragický príbeh o osudoch mladých priateľov, Slováka Viktora Lesu (Roman Luknár) a českého žida Ticháčka (Vladimír Hajdu), po vzniku vojnovej Slovenskej republiky a Protektorátu Čechy a Morava. Najprv utekajú pred gestapom preto, lebo zdržali nemeckú vojenskú poštovú zásielku, za čo ich obvinili zo sabotáže. Napokon ich k úteku cez hranice donúti aj to, že v sebaobrane zabili tajného policajta. Počas svojej cesty sa stretávajú s ľuďmi rôznych charakterov, od ktorých závisí ich ďalší život… Snímka získala na 30. Medzinárodnom festivale televíznych filmov v Monte Carle (1990) Cenu Červeného kríža Monegasque osobitnú cenu monackého princa (Prix de la Croix Rouge Monegasque) za film bojujúci za mier, myšlienky humanizmu, tolerancie a znášanlivosti.

15. 8. štvrtok, 20:30 h, dobrovoľné vstupné, Dvor

Koncerty na dvore: Erwin Kite /koncert/

Mladí bardi pod záštitou tajomného furčianskeho druida sa vyberajú na dobrodružnú výpravu do sveta inštrumentálnej muziky. Odchovanci prog-rockových dosiek na ktorých vyrastal aj tvoj tata, predvedú vlastnú tvorbu, ale aj prevzaté skladby od umelcov ako Joshua Redman, Kazumi Watanabe či Benny Greb. Posádka pozostávajúca z členov: Rado Šulek (elektrická gitara), Ján Kopčák (saxofón, looper), Matúš Pavlík (klávesové nástroje), Martin “Lecho” Lechman (bicie), Martin “Miťo” Samuely (basová gitara) sa už vylodila na niekoľkých súťažiach ako Jazz Start Up, Nové Tváre Slovenského Jazzu (cena za kolektívny výkon a kompozíciu), či účasť na medzinárodnom festivale Jazz For Sale, na ktorom zdieľala pódium s umelcami ako Adam Bałdych, či Special Providence a Zsolt Kaltenecker.

17. 8. štvrtok, 20:30 h., 20€/24€, Veľká sála

Gus Gus (IS) /koncert/

Kapela GusGus vznikla v roku 1995 v podstate náhodou ako projekt nadaných hercov, filmárov fotografov, hudobníkov a dizajnérov či spevákov. Ich aktivity viedli najprv ku krátkemu flimu Pleasure, ktorý im priniesol viaceré ocenenia a uznanie kritikov. Zakrátko však začala prevládať hudobná stránka projektu. Už v roku 1996 sa stali jednou z najvyhľadávanejších elektronických kapiel z Islandu. Po vydaní albumu Polydistortion z roku 1997 si upevnili status celosvetovej hviezdy, čo potvrdili aj beznádejne vypredaným turné. Počas dvoch dekád na scéne si preskákali skoro každým žánrom elektronickej hudby. Od techna po trip-hop, od houseu cez progresívny hopuse/trance, pričom do každého štýlu vniesli svoj vlastný punc s nezameniteľným hudobným rukopisom. Kapelu dnes tvoria jej zakladajúci členovia Biggi Veira a Daníel Ágúst. Na najnovších albumoch ponúkajú fanúšikom magické zvukové scény od synth popu, cez deep techno až po progresive house. Základnými ingredienciami ich úspechu je nezameniteľný spevácky prejav Daníela Ágústa a očarujúca elektronika, naliehavé groovy sprevádzané jemnými slákmi a dychmi, ktorými Biggi Veira zakaždým donúti ľudí prosiť o prídavok.

22. 8. streda, vstup voľný, Fabricafe

Živá knižnica /komunity/

Ak vás zaujíma prečo je trans žena ženou, či ako sa žije sociofobičke vo fabricafe budete mať opäť jedinečnú príležitosť opýtať sa ich tvárou v tvár. O pripravovaných tituloch budeme postupne informovať na Fb stránke udalosti. Vstup na podujatie je voľný, registrácia čitateliek a čitateľov prebieha od 14:00 do 19:30.

25. 8. nedeľa, 20:00 h., 2€, Dvor

TabQuiz /kvíz/

Zostavte 3 – 6 členný tím, odpovedzte správne na čo najviac otázok a ukážte, že ste to práve vy, kto je v Tabačke najmúdrejší. Záber otázok je široký, od všeobecného prehľadu, cez hudobné a filmové ukážky.

26. 8. pondelok, 18:00 h., vstup voľný, MidBox

Toastmasters /rečnícky klub/ Toastmasters Košice je rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Rečnícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba? Príď zažiť! Tešíme sa na Tvoju návštevu. 🙂

29. 8. štvrtok, 21:00 h, 3€/2€, Dvor

Cyklus: Premiéry Deväťdesiate (Mid90s)

Réžia: Jonah Hill, USA,, 2018, 85 min. Americké predmestie 90-tych rokov. Trinásťročný Stevie tu žije so svojou matkou, ktorá ho vychováva sama a jeho agresívnym bratom. Netúži po ničom inom, iba utiecť a tak si zaobstará skateboard a pridáva sa k skupine skejterov. Práve jeho noví kamaráti mu pomáhajú prekonať smutnú realitu, zažíva tú prvé radosti a strasti dospievania. Film je režijným debutom amerického herca Jonaha Hilla.

Pravidelné podujatia

Každý utorok a štvrtok, 18:10 h., 3€, BlackBox

Roztoč to! /cvičenie/

Ak jediný plnohodnotný pohyb, ktorý v práci vykonávaš je presun do jedálne a späť, čakáme ťa každý utorok a štvrtok o 18:00 v BlackBoxe v Tabačke – Kulturfabrik. Dopraj si aspoň hodinku času pre seba a zbav sa únavy tým správnym cvičením. Prvky powerjogy, pilates a strečingu ťa nabijú pozitívnou energiou. Vhodné pre všetkých.

Každá streda od 21:00 h, vstup voľný, Fabricafe/dvor

Stredávka /párty/

Stredávka je pravidelná porcia listeningovej elektroniky v Tabačke Kulturfabrik, ktorá tvorí podhubie košickej elektronickej scény. Tešiť sa môžete na stretnutia s rezidenčnými a hosťujúcimi DJmi a VJmi Tabačky.

tlačová správa

Pridajte komentár