EAST MAG

Hit tohto leta, ktorý stojí za vyskúšanie

Určite ste už počuli o novom hite tohto leta – paddleboarde. Obľúbili si ho mladí, rodiny s deťmi aj dôchodcovia. Vykukuje na nás zo všetkých strán – na internete, v časopisoch, v obchodoch… Čo je na jednoduchej doske na vode také skvelé?

Paddleboarding alebo aj SUP (stand up paddle board) patrí medzi boardové športy, predstavuje kombináciu surfovania a kanoistiky. Na jeho vykonávanie je potrebná doska a padlá, pomocou ktorých sa docieli pohyb na vode. Vznikol na Havaji ako pomocný šport surfovania pred takmer 80 rokmi. V nasledujúcich riadkoch priblížime 4 hlavné dôvody, prečo sa v dnešnej dobe teší toľkej obľube.

REKLAMA

1. Skladnosť

Aj keď to možno na prvý pohľad nevyzerá, paddleboard je možné zobrať si na výlet pokojne aj na chrbte. Existuje možnosť nafukovacieho modelu, vďaka ktorému si môžete takmer 3 metre dlhú a 15 kilogramov vážiacu dosku vziať so sebou na akýkoľvek výlet. Dokonca sa ani nemusíte obávať náročnosti a dĺžky nafukovania – potrvá vám len pár minút.

2. Bezpečnosť

Značnou výhodou, ktorú ocenia predovšetkým rodiny s deťmi, avšak aj tí ustráchanejší z nás, je to, že paddleboarding je takmer úplne bezpečný a nehrozia pri ňom závažnejšie zranenia. Avšak netreba zabúdať, že medzi povinnú výbavu na nepokojných vodných plochách patrí prilba a záchranná vesta. Na to by sa nemalo zabúdať ani pri deťoch a slabších plavcoch za akýchkoľvek podmienok.

3. Pestrosť

Paddleboard predstavuje veľmi pestrú škálu možností využitia. Ak aj nie ste športovo založení jedinci, nevadí, rozhodne si ho užijete aj napriek tomuto faktu. Na paddleboarde môžete stáť, ležať, plávať alebo dokonca aj cvičiť jógu či meditovať. Už len samotné státie na doske zlepšuje vašu stabilitu, mentálne zdravie, redukuje stres a posilňuje svalstvo celého tela. Keď budete tento šport vykonávať na slnku, dostanete svoju dennú dávku vitamínu D, ktorý je veľmi náročné získať z jedla. Možno vás to prekvapí, ale tento šport je dokonca aj „dog-friendly“. Ani pri štvornohých miláčikoch však netreba zabúdať na záchranné vesty.

4. Jednoduchosť

Azda jednou z najväčších výhod paddleboardingu je to, že na jeho praktizovanie nepotrebujete more a vietor, ako napríklad pri surfovaní. Postačí vám akákoľvek vodná plocha a nepotrebujete cestovať ani do tropických či dovolenkových destinácií. Nie je na tom teda nič zložité a takýmto veľmi jednoduchým spôsobom budete prepojení s prírodou.

Ak vás o kúpe paddleboardu nepresvedčil článok, vyskúšajte alternatívu – choďte si tento trend vyskúšať na vlastnej koži do rekreačného vodného strediska vo vašom okolí. Možno vás to prekvapí, ale takýto zážitok nestojí veľa peňazí. Požičanie na jeden deň vás vyjde približne okolo 15 € vrátane prilby a záchrannej vesty. Tak neváhajte a vydajte sa na paddleboard aj vy. Za vyskúšanie rozhodne nič nedáte. ?

autor článku: Gabriela Sielniková

Gabriela Sielniková

Som študentkou Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, mojím odborom je marketingová komunikácia. Venujem sa písaniu, copywritingu a PR.

komentár: 1