EAST MAG

Technológie na ornej pôde – ako vedia pomôcť?

V priebehu 20 rokov sa zastúpenie ornej pôdy na Slovensku znížilo o približne 12 %. Poľnohospodárska výroba klesá, no pomôcť by mohla umelá inteligencia.

Pri poľnohospodárskych prácach, na ktorých konci čakajú kvalitné a zdravé plodiny, je dôležitou súčasťou monitorovanie pôdy a jej kvality. Zabrániť sa tak dá aj zbytočnému rastu poškodených plodín, ktoré navyše vyčerpávajú aj pôdu.

REKLAMA

Plantix na odhalenie škodcu

Zbieranie dát sa vykonáva pomocou dronov. Vďaka strojovému učeniu a algoritmom potom softvér určí kvalitu pôdy a prípadnú existenciu škodcov, proti ktorej vedia poľnohospodári zakročiť okamžite.

Ako príklad slúži Plantix  – aplikácia berlínskeho startupu PEAT. V súčasnosti ju využíva takmer 620 000 používateľov na celom svete, pričom hodnovernosť aplikácie pri určení škodcu rastliny je podľa skúseností až 95 %.

Identifikácia buriny

Okrem škodcov je výrazným problémom plodín burina, ktorá rastlinám odoberá živiny z pôdy a ktorú pomáha označovať technológia See & Spray. Využíva počítačové videnie systému, ktorý má k dispozícii databázu s druhmi burín. Po identifikácii prebytočnej rastliny ju označí sprejom.

Pomoc moderných hi-tech vychytávok v poľnohospodárstve, ktoré bolo kedysi základným zdrojom obživy ľudstva, vytvára synergiu oblastí, ktoré nespája veľa charakteristík. Ide ale o dôkaz využiteľnosti IT sektora vo všetkých sférach ľudských aktivít.


Zdroje: 

https://emerj.com/ai-sector-overviews/ai-agriculture-present-applications-impact/

https://www.forbes.com/sites/parmyolson/2018/10/15/this-startupbuilt-a-treasure-trove-of-crop-data-by-putting-ai-in-the-hands-of-indian-farmers/#595fbc331916

https://lnk.sk/ghAG

Pridajte komentár