EAST MAG

Aká je stáž v Košiciach pre nemeckých študentov duálu?

Dúfali, že ich spoločnosť na stáž pošle do Londýna, no dostali sa na Slovensko. Traja nemeckí študenti duálneho vzdelávania Deutsche Telekom – Jasmitha Balakumaran, Calogero Scarnà a Massimo Perna, prišli do Košíc na 3-mesačnú stáž.

Na rozdiel od slovenského duálneho vzdelávania, ktoré zatiaľ prebieha súbežne na strednej škole a vo firme, funguje duálny systém v Nemecku aj na úrovni vysokoškolského vzdelávania. „Študujem blokovo, čo znamená, že 3 mesiace navštevujem Baden-Württemberg Cooperative State University a nasledujúce 3 mesiace pracujem pre spoločnosť T-Systems,” vysvetlila hlavný rozdiel Jasmitha Balakumaran (21), ktorá 2. rok študuje finančnú informatiku.

Náhodný výber stáží

Po troch rokoch štúdia získajú absolventi vysokoškolský bakalársky titul. „Je to jednoducho win-win situácia pre študenta, ktorý študuje a pracuje zároveň. Na univerzite získavame teoretické poznatky, kým v práci praktické znalosti a aj finančnú odmenu. Vďaka tomu ide o perfektnú kombináciu toho, čo mladý človek potrebuje do budúceho zamestnania,” doplnil Calogero Scarnà (21), ktorý tiež študuje finančnú informatiku.

V rámci duálneho štúdia požiadali študenti o stáž v zahraničí. „Aby sme boli úprimní, dúfali sme, že nás pošlú do Londýna. Prideľovanie stáží je však náhodné, a tak sme sa dostali do Košíc. O tomto meste sme nevedeli nič, zistili sme si informácie na internete a prišli sme s otvorenou mysľou,” spomína Calogero Scarnà.

Calogero Scarnà na Ľubovnianskom hrade.

Scrum prakticky

Počas stáže sa trojica dualistov dostala do dvoch tímov. Jasmitha bola súčasťou tímu Centra pre rozvoj a vzdelávanie zamestnancov, kde sa venovala HR témam. Calogero Scarnà a Massimo Perna strávili stáž v projektovom tíme. Obidva tímy fungujú agilne.

Veľmi sa nám obom páči, že sme sa dostali do tímu, ktorý funguje pomocou scrumu, pretože v Nemecku zatiaľ podľa mňa nemáme taký scrum tím ako tu. O agile sme sa učili na univerzite v teoretickej rovine, no nemali sme možnosť vyskúšať si techniky aj v praxi. Máme super mentora Andreja Studenčana a práca v scrume je pre nás super skúsenosť, keďže nás oboch baví developerstvo,” zhodnotil Massimo Perna. Spolu s Calogerom sa v Košiciach pripravujú aj na získanie certifikátu scrum master.

Spoznávanie Slovenska

Svoj voľný čas nemeckí dualisti využili na spoznávanie mesta a jeho okolia. „Je tu veľa zahraničných študentov, s ktorými sa stretávame. Aj naši kolegovia zo stáže si pre nás pripravili program – vzali nás do zoo, na vyhliadkovú vežu. Počas víkendov sme navštívili aj Budapešť a Viedeň,” dopĺňa Jasmitha.

Zo Slovenska sa študentom páčili Vysoké Tatry aj skanzen a hrad v Starej Ľubovni. „Bolo zaujímavé vidieť, ako kedysi žili ľudia na Slovensku a porovnať to s tým, ako žijeme dnes. Pôvodom pochádzam z Talianska a našiel som aj pár podobných zvykov, napríklad, že sa po smrti príbuzného v domácnosti zakrývali zrkadlá,” doplnil Calogero Scarna.

V súčasnosti sa už zo svojej stáže do Nemecka vracia Jasmitha Balakumaran, Calogero Scarnà a Massimo Perna Košice opúšťajú v polovici augusta. Po pár týždňoch voľna sa opäť vrátia na univerzitnú pôdu do 3. ročníka.

Sme veľmi radi, že u nás stážovali dualisti z Deutsche Telekom, ktorí fungujú na duálnom systéme vzdelávania. Verím, že na svoj pobyt v Košiciach a v T-Systems Slovakia budú spomínať v dobrom a získali z neho praktické a užitočné poznatky. Na prax k nám chodí aj množstvo stredoškolákov, pretože nám záleží na uplatniteľnosti mladých ľudí v našom regióne,” zhodnotila Martina Schusterová, Riaditeľka Centra pre vzdelávanie a rozvoj zamestnancov T-Systems Slovakia.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár