EAST MAG

Mesiac autorského čítania pokračuje aj v 2. polovici júla

V Knižnici pre mládež mesta Košice sa festival Mesiac autorského čítania pomaly preklenul do druhej polovice, počas ktorej bude aj naďalej denne od 18.00 hod. v pobočke LitPark návštevníkom ponúkať stretnutie s nejednou spisovateľskou osobnosť z Česka, Rumunska, Poľska, Slovenska a Ukrajiny.

Festival Mesiac autorského čítania spoločne otvorili 2. júla 2019 Adrian Cioroianu (RO), známy nielen v polohe spisovateľa, ale tiež historika, novinára a zbehlého politika, a Košičan Milan Kolcun, ktorý sa zhostil okrem moderátorskej funkcie aj funkcie literárneho hosťa.

REKLAMA

Piati slovenskí čítajúci

Ubehli skoro dva týždne, prvá polovica autorských čítaní sa chýli ku koncu. Okrem zaujímavých zahraničných hostí sa nám predstavili piati Slováci, až štyria od nás, z východu. Okrem Milana Kolcuna sme mali možnosť vyspovedať: Popradčana – Jána Gavuru, básnika, vydavateľa a vysokoškolského pedagóga; Gelničana – Mila Janáča, nominanta na cenu Anasoft litera 2018 za jeho jediný román odohrávajúci sa spoza krčmového pultu. Zaujímavým rozprávaním o zbieraní a spracovávaní tradovaných príbehov o histórii našich miest a obcí prispel, v poradí druhý Košičan, Slavomír Szabó. Spoluzakladateľ literárnej spoločnosti Pravé orechové, ktorý má na svojom konte viac ako 40 autorských a spolu-autorských kníh. Ďalšie 4 by mali byť publikované v najbližšom období. A päticu domácej, slovenskej línie uzavrie dnes (15. 7.) Irena Brežná,” hovorí k priebehu akcie Kamila Prextová, poverená riaditeľka knižnice. Festivalu sa zúčastnili aj literáti českej línie: Miloša Doležala, Petru Hůlovú, Pavla Kolmačku, Terezu Semotamovú a Davida Zábranského.

Predpoklady sa napĺňajú, Rumuni sú skvelí

Plní sa to, čo som predpokladala a už je zrejmé, že rumunský ročník v kvalite určite nezaostáva za tými predošlými. Opäť bodujú rovnako známe mená ako i tie, o ktorých sa čosi dozvedáme po prvýkrát. Žiaľ, z 31 rumunských hostí máme v slovenčine preklady len od piatich. Aj preto je tento projekt taký jedinečný, poskytujúci možnosťou spoznať i to literárne neznámo,“ hodnotí plnenie cieľov projektu Kamila Prextová.

Doteraz sme tu už z Rumunska mali vynikajúceho Cătălina Doriana Florescu. Autora siedmych románov, ktorý je presvedčený, že písať znamená mať otvorené oči, silné srdce, odvahu, zvedavosť aj strach, no nesmie absentovať vlastný pohľad na svet. Vypočuli sme si čítanie Adriana Cioroianu, historika, ktorý nám čítal zo svojho románu Neverník s figami a čajkami, či Dumitrua Crudu, ktorému sa pravidelne stávajú zvláštne veci, kvôli ktorým jednoducho musí písať. Za svoje dva dni na festivale stihol zmeškať vlakový prípoj, byť svedkom pästného súboju krajanov a dvakrát sa nám stratiť. Ďalej mi nedá nespomenúť Simonu Popescu, vynikajúcu prozaičku a poetku, a Alinu Nelega, ktorá je považovaná za jednu z najúspešnejších dramatikov Rumunska. Má na konte až 15 divadelných hier a získala nejedno domáce i zahraničné literárne ocenenie. Ďalšou skvelou hosťkou bola Ana Blandiana, známa angažovanosťou za ľudské práva. Jej tvorba bola preložená až do dvadsiatichšiestich jazykov. Jednej zo svojich literárnych postáv, šlo o kocúra v detskej knihe, si dovolila prisúdiť povahové vlastnosti vodcu, Ceausescua. Myslela, že si to v knihe pre deti nikto nevšimne, no neprešlo jej to a nasledoval zákaz vydávania a stiahnutie všetkých jej kníh z knižníc a kníhkupectiev. Kocúr Arpagic (Arpadžik) mal však doma taký úspech, že ľudia jeho menom začali prezývať neobľúbeného vodcu krajiny.

Na koho sa ešte zamerať?

Každý z autorov je niečím výnimočný, niečím zaujímavý. „Možno vypichnem aspoň zopár mien: Varujan Vosganian (17. 7.), ktorý niekoľkokrát pôsobil ako minister financií a v súčasnosti je podpredsedom Zväzu rumunských spisovateľov, Lucian Boja (19. 7.), svetovo uznávaný historik, autor rozsiahleho diela o dejinách Rumunska, ktoré poskytuje komplexnú a historicky podloženú odpoveď na otázku – Čo je Rumunsko. Tiež Dan Coman (22. 7.) básnik a prozaik, ktorý vyrastal na fare v rodine popa a hrával sa na cintoríne. Sám o sebe hovorí, že nie je ani básnikom ani prozaikom a myslím si, že už toto samohodnotenie by vás mohlo zaujať. Sama som zvedavá, čím prekvapí. Príde i najprekladanejší rumunský autor, ktorý je Riaditeľom múzea rumunskej literatúry, Dan Lungu (23. 7.). Za domácu vetvu určite odporúčam Pavla Rankova, oceňovaného prozaika, publicistu a esejistu, experimentálneho básnika Erika Šimšíka a prozaika Václava Kostelanski, pedagóga pôsobiaceho v dievčenskej polepšovni,“ odporúča na záver Kamila Prextová.

Mesiac autorského čítania prebieha denne, v čase od 18.00 hod., v pobočke LitPark na Kukučínovej č. 2 až do 1. augusta 2019. Informácie o programe a čítajúcich nájdete na www.autorskecitanie.sk.

tlačová správa

Pridajte komentár