EAST MAG

Moje TOP aplikácie #8 Matej Madeja

Počas voľnejšieho letného obdobia sme zavítali na akademickú pôdu, kde sme sa na používané aplikácie opýtali doktoranda Katedry počítačov a informatiky FEI TUKESvoje aplikácie vám predstaví Matej Madeja.

Najčastejšie používanou aplikáciou je asi Gmail, kde mám prepojených približne 6 účtov vrátane školského. Najväčšou výhodou aplikácie je možnosť mať všetky emailové kontá pod jednou strechou a možnosť rýchlej reakcie na emaily, keď som mimo kancelárie. Akurát mi často chýbajú funkcionality, ktoré je možné využiť iba pri Gmail účte (archivácia, prepojenie s kalendárom) a na iných účtoch, napríklad školskom, tieto funkcionality nie sú dostupné.

Appky na komunikáciu

Na komunikáciu využívam Messenger, Viber a občasne aj ruskú sociálnu sieť VK (VKontakte), na ktorej komunikujem s priateľmi z Ruska či Ukrajiny. Myslím, že je to trochu netradičná aplikácia v našich geografických pomeroch. Na komunikáciu so študentmi najčastejšie využívam Slack a Mattermost. Snažíme sa študentom priniesť čo najviac praktík, ktoré sa používajú v praxi, napríklad aj vo forme komunikačných nástrojov. Počas semestra sú to najčastejšie aplikácie na spoločné písanie – oproti klasickému emailu dostanú študenti odpoveď omnoho rýchlejšie a často sa rozprúdi zaujímavá technologická diskusia aj medzi študentmi. Hoci niekedy sa tých správ nakopí a človek nestíha odpisovať, je to pre mňa zatiaľ najlepší spôsob komunikácie so študentmi.

Aplikácia pre leteckú dopravu

V smartfóne mám aj rôzne aplikácie leteckých spoločností, keďže často cestujem na konferencie. Každá letecká spoločnosť má vlastnú aplikáciu, kde ponúka najlacnejšie letenky, navyše je s ňou potom jednoduchý celý check-in proces. Privítal by som ale aplikáciu, ktorá by bola schopná spravovať letenky rôznych leteckých spoločností, avšak chápem, že je to závislé od biznis modelu konkrétnych spoločností, preto to asi nie je reálne. Asi najhoršia aplikácia tohto typu, ktorú som vyskúšal, bola aplikácia ukrajinských aerolínií. Pri každom úkone potrebovala overovanie konkrétnej letenky, bola chaotická, neprehľadná a nakoniec som sa ani nevedel dostať do vlastného účtu. Asi po 5 minútach neúspešných pokusov používať aplikáciu som ju odinštaloval. Občas hľadám letenky aj na Google Flights.

Potom je pre mňa príjemnou aplikáciou aj Biblia YouVersion, kde sa mi páčia rôzne plány na čítanie, ktoré si viete nastaviť na absolvovanie. Ak na ňu občas zabudnem, tak sa aplikácia nenásilne pripomenie sama. Zatiaľ je môj chabý rekord používania aplikácie okolo 20 dní po sebe.

Jednoduchšie a pohodlnejšie sa mi však stále pracuje na počítači, kde je podľa mňa asi najpodstatnejšou aplikáciou samotný webový prehliadač, veď už skoro všetko je v cloude.


Matej Madeja

Je doktorandom Katedry počítačov a informatiky Fakulty elektrotechniky a informatiky TUKE. Témou jeho dizertačnej práce je Zlepšovanie pochopenia zdrojového kódu prostredníctvom testov. Na katedre učí Vývoj aplikácií pre inteligentné zariadenia, Webové technológie a Programovanie v jazyku C.

Vo svojom voľnom čase sa venuje tanečnému športu, v ktorom pôsobí aj ako tréner. Okrem toho rád objavuje nové technológie, open-source softvér a ako správny linuxák sa vie nadchnúť pre každú dobrú maličkosť. Taktiež rád rekreačne športuje a trávi čas v prírode.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár