EAST MAG
Program Tabačky

Tabačka Kulturfabrik v júli 2019

2. 7. utorok, 19:00 h, 3€/2€, dvor
Cyklus: Charlotte Gainsbourg v TBCK Nymfomanka
Réžia: Lars von Trier, Dánsko, 2013, 118 min.

Enfant terrible svetového filmu – Lars von Trier prinesie poetický a odvážny príbeh jednej ženy, sledujúc ju od detstva až do stredného veku. Nymfomanka obsahuje množstvo sexuálne explicitných scén a záberov, ktoré sú síce pre kinodistribúciu neobvykle otvorené, ale rozhodne nie sú samoúčelné. Ide o komplexné dielo, ktoré životný príbeh Joe a ľudskú sexualitu ako takú vyobrazuje z mnohých strán. Okrem Trierovej hereckej múzy Charlotte Gainsbourg sa vo filme objavia aj ďalšie špičkové herecké osobnosti – Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Willem Dafoe, Jamie Bell, Udo Kier, či Uma Thurman.

3. 7. streda, 20:00 h., vstup voľný, Galéria Tabačka
Yves Gellie (FR) – “Rok robota” (“The Year of the Robot”) /výstava/
Trvanie výstavy: 4.7. – 2.8. 2019 vernisáž: 3.7. – 20:00
otváracie hodiny počas pracovných dní 11:00 – 14:00 a 19:00 – 22:00

Súčasná spoločnosť si kladie mnohé otázky o úlohe robotov v našej spoločnosti. Mnohé špekulácie a obavy sa objavujú v súvislosti s príchodom týchto „strojov”, ktoré jedného dňa budú schopné efektívne spolupracovať s ľuďmi. Niektorí z nás sú už denne v kontakte s humanoidnými robotmi, malými plastovými bytosťami s mechanickými gestami a diabolskou inteligenciou. Vyzerá to ako budúcnosť, a predsa … už žijeme spolu…. Tieto nové vzťahy zaujímali Yves Gellie, ktorý v košickej Galérii Tabačka predstavuje projekt, zložený z 5 videí skúmajúcich spoločnú budúcnosť ľudí a strojov. Yves umiestnil svoju kameru v domovoch dôchodcov, kde pacienti s demenciou, autizmom alebo alzheimerovou chorobou a mladí dospelí s autizmom alebo neurologickými poruchami trávia časť svojho času so sociálnymi robotmi určenými na interakciu s ľuďmi. Každý z jeho filmov je na polceste medzi videoartom a dokumentárnym filmom. Dielo zaznamenáva prvé stretnutie medzi človekom a hovoriacim strojom. Rok robota nás stavia, ako pozorovateľov empatie, ktorú ľudia pre tieto humanoidné stroje ukazujú (videá podrobné opisujúcich prvé kontakty a dialógy medzi robotom s umelo vytvorenou autonómiou a ľudskými bytosťami, študuje fenomén kognitívnej disonancie, maličkého a tajomného relačného priestoru, ktorý sa odohráva medzi týmito dvoma aktérmi). Akonáhle v minulosti prvok prekvapenia a vedomí umelej povahy prevádzky robota, obyvatelia túžia vytvoriť intímne a trvalé väzby s ním.

Táto bola iniciovaná počas rezidencie umelca/výskumníka s Anne-Sophie Rigaud a Maribel Pino z laboratória Lusage, ktorí pracujú na vstupe sociálnych robotov do zdravia. Práve počas tohto pobytu Yves Gellie vyvinul pracovný protokol, ktorý mu umožnil preskúmať toto podivné a ťažké spojenie medzi človekom a umelým objektom/robotom. Dvojročné natáčanie sa uskutočnilo v parížskych nemocniciach Broca a La Rochefoucauld, EPHAD Maison Ferrari de Clamart a centrá Weverbos a Toma Stena v Belgicku.

3. 7. streda, 19:00 h., 4 € / 6 €, Veľká sála
Daniel Kvašňovský: Nivó /nový cirkus/

Autorské novocirkusové predstavenie Daniela Kvašňovského, ktoré vzniklo ako absolventský projekt na konci štúdia ateliéru Fyzického divadla na JAMU, kde Daniel študoval pod vedením Pierra Nadauda. Veľa síl stálo človeka vysporiadať sa s rozľahlosťou, lákavosťou a nebezpečenstvom vzdušného priestoru. Odpútať sa od zeme znamená spretrhať putá. Ovládnuť svoju vlastnú fascináciu výškou tak, aby neviedla k záhube. Hľadieť do budúcnosti… Do akej miery je to bezpečné? A má to vôbec byť bezpečné? Ktoré putá spretrhať? Čo všetko
obetovať preludu, vízií?

4.7. štvrtok 17:30 – 19:30 h.,5 €, Veľká sála
Workshop Akrobacia na vertikálnom lane /workshop / nový cirkus/

Nechaj sa zlanáriť na workshop zameraný na techniku akrobacie na lane. Workshop je určený pre tých, ktorí už majú skúsenosti so šálovou akrobaciou a radi objavujú nové možnosti, ale aj pre začiatočníkov, ktorí majú radi pohyb a počas leta by radi niečo zaujímavé vyskúšali.
prihlášky: zuz@tabacka.sk, max. počet účastníkov 10 osôb

4. 7. štvrtok, 20:30 h., dobrovoľné vstupné, dvor
Koncerty na dvore: San Borondon Cyclo Fanfaria

San Borondon Cyclo Fanfaria je legendami opradená partia potulných muzikantov, ktorá so svojou hudbou na bicykloch prebrázdila desiatku krajín a päť morí.Partia, ktorá žije na cestách, hráva na uliciach či terasách, tavernách a na svojich cestách sa presúva na bicykloch. Ich hudba zdvihne zo stoličky každého a roztancuje aj skaly. Príďte si popočúvať hudbu krajín sveta v štýle balkán, klezmer, latino a dobre sa naladiť pri dobrom drinku, započúvať sa do rytmických tónov a vychutnať si nezabudnuteľnú atmosféru tejto skvelej formácie!

5. 7. piatok, 20:00 h., dobrovoľné vstupné, dvor
Dvor: Dj’s Teo & 73XX /párty/

Magickú atmosféru dvora Tabačky Kulturfabrik počas leta obohatíme o silne počúvateľnú hudbu hranú hosťujúcimi aj rezidentnými DJs.

7. 7. nedeľa, 19:00 h, 3€/2€, dvor
Cyklus: Charlotte Gainsbourg v TBCK Prísľub úsvitu (La Promesse de l’aube)
Réžia: Eric Barbier, Francúzsko, 2017, 130 min.

Od ťažkého detstva v Poľsku, cez mladosť pod slnkom v Nice, až po kariéru letca v Afrike počas 2. svetovej vojny… Romain Gary prežil výnimočný život. Za túto húževnatosť, ktorá ho viedla k tomu, aby prežil tisíc životov, aby sa stal veľkým človekom a slávnym spisovateľom, však vďačí svojej matke Nine. Práve šialená láska tejto zaujímavej a excentrickej matky z neho urobí jedného z najvýznamnejších románopiscov 20. storočia.

8. 7. pondelok, 18:00 h., vstup voľný, MidBox
Toastmasters /rečnícky klub/

Toastmasters Košice je rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Rečnícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba?

10. 7. streda, 20:30 h., dobrovoľné vstupné, dvor
Koncerty na dvore: Cha Bud! /koncert/

Kapela Cha Bud! (rómsky Zjedz veľa!) sa sformovala v roku 2011 s ambíciami produkovať vlastné autorské kompozície. V repertoári, ktorý za túto dobu vytvorila je možné nájsť vplyvy súčasného jazzu, groove, tanečného funku, ale aj d ́n ́b či dubu. Kompaktný zvuk, v súčasnosti až osemčlenného zoskupenia hudobníkov neustrnul vo fusion hudbe 70. a 80. rokov, ale reflektuje aktuálne svetové hudobné postupy. Po množstve klubových či festivalových koncertoch sa košická skupina v roku 2014 presadila aj u odbornej poroty, keď v súťaži Nové tváre slovenského jazzu získala cenu za kolektívny výkon a hráč na klávesové nástroje Matej Lazár cenu za kompozíciu. V roku 2015 Cha Bud! zvíťazili v súťaži Mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch a mohli tak otvárať ostátny ročník BJD z hlavného pódia.

11. 7. štvrtok, 19:00 h, vstupné 3€/2€, dvor
Cyklus: Femme Fatale Catwoman
Réžia: Pitof, USA, 2004, 100 min.

Patience Philips je mrtvá! A napriek tomu viac nažive ako kedykoľvek predtým. Zavraždená po tom, čo objavila hrozné tajomstvo gigantickej kozmetickej firmy, je Patience znovu oživená mystickými mačkami a naviac obdarovaná úžasnými schopnosťami. Prediera sa nocou za dobrodružstvom a pomstou. Je z nej Mačacia žena! Držiteľka Oscara, Halle Berry hraje mrštnou osudovú krásku. Hviezdnú zostavu Catwoman doplňuje Sharon Stone, ako chladnokrvná supermodelka so škaredým tajomstvom.

11. 7. štvrtok, 18:00 h., vstup voľný, Fabricafe/dvor
Language Café /jazyková kaviareň/

Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na Vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole. Pokiaľ sa chcete zapojiť ako speaker, alebo by ste radi obohatili náš repertoár o ďalšiu jazykovú skupinu kontaktujte nás na brano.kunca@gmail.com. Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete vo FB skupine TBCK Language café community.

12. 7. piatok, 20:00 h., dobrovoľné vstupné, dvor
Dvor: Dj’s Prograss & Rude Boy /párty/

Magickú atmosféru dvora Tabačky Kulturfabrik počas leta obohatíme o silne počúvateľnú hudbu hranú hosťujúcimi aj rezidentnými DJs.

14. 7. nedela, 19:00 h, 3€/2€, dvor
Cyklus: Femme Fatale Neslušný návrh (Indecent Proposal)
Réžia: Adrian Lyne, USA, 1993, 113 min.

V kasíne v Las Vegas spoznáva milionár John Gage Dianu a jej muža, architekta Davida. Mladí manželia sa ocitnú kvôli Davidovej nezamestnanosti vo finančnej tiesni a rozhodli sa všetky peniaze vsadiť do hry. Bez úspechu, a preto aj po určitom váhaní sa rozhodli prijať Gageov návrh: milionár navrhol Davidovi za jednu noc s jeho ženou milión dolárov. Ráno potom, to už mezi Dianou a Davidom nie je také, ako kedysi. Napriek tomu o predošlej noci nikdy nehovoria.

14. 7. piatok, 11:00 hod., vstup voľný, Fabricafe
Hecni sa! /komunitný program/

Neformálne vzdelávanie pre odchovancov detských domovov a mladých ľudí, ktorí majú záujem. Spojenie zábavných teambuildingových hier a aktivít s odborníkmi v oblasti finančnej a mediálnej gramotnosti. Stretnutia sú voľným pokračovaním projektu Erasmus+ “Je to na nás II.

16. 7. utorok, 19:00 h, 3€/2€, dvor
Cyklus: Dokumentárny utorok Serge Gainsbourg (Gainsbourg: Vie Héroique)
Réžia: Joan Sfarr, Francúzsko, USA, 2010, 130 min.

Bol to jeden z mála skutočných rebelov šoubiznisu. Chlap, ktorý žil naraz hneď niekoľko životov. Ako muzikant neuznával jeden štýl, miešal ich tak, že je nezaraditeľný. Ako muž striedal ženy s nekonečnou ľahkosťou, hoci väčšinou šlo o tie pre väčšinu smrteľníkov nedosiahnuteľné. A ako človek bol tak zaujímavý, že si vlastný film zaslúžil už dávno. Pyšnému Francúzsku zaspieval paródiu Marseillaisy v rytme reggae, v priamom prenose si pripaľoval cigarety bankovkami, zviedol sex-symbol Brigitte Bardotovú v dobách jej najväčšej slávy, jeho duet s Jane Birkin “Je t’aime… moi non plus“ odmietli hrať v niekoľkých krajinách kvôli nevhodnému textu. Serge Gainsbourg bol škandalózny provokatér a rovnako tak aj skvelý hudobník a umelec.

21. 7. nedeľa, 19:00 h, vstupné 3€/2€, dvor
Cyklus: Old School Špinavé ulice (Mean Streets)
Réžia: Martin Scorsese, USA, 1973, 107 min.

Príbeh malého gangstra Charlieho, ktorý sa snaží prežiť v prostredí mafie a zároveň zápasí s vnútornými démonmi. Charlie vyrástol v newyorskom “Malom Taliansku” a jeho profesionálna dráha mu bola od začiatku predurčená. Pracuje ako výpalník pre strýka, mafiánskeho bossa, ale snaží sa robiť všetko správne a nikomu neublížiť. Hoci mu už ťahá na tridsiatku, žije u rodičov a rešpektuje nepísané zákony
svojej komunity. Od detstva sa priatelí s bratrancom Johnny Boyom, problémovým výtržníkom a zlodejom. Hlavné úlohy vnútorne rozorvaného Charlieho a impulzívneho Johnny Boya stvárnili Harvey Keitel a Robert de Niro, dvorní herci režiséra Martina Scorseseho.

22. 7. pondelok, 18:00 h., vstup voľný, Fabricafe/dvor
Language Café /jazyková kaviareň/

Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na Vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole.

25. 7. štvrtok, 20:30 h., dobrovoľné vstupné, dvor
Koncerty na dvore: The Youniverse /koncert/

The Youniverse tvorí nové hudobné a vizuálne svety. S Jergušom Oravcom na gitare a Tammy Nižňanskou pri mikrofóne, Šimonom Vladárom na basgitare a Adamom Olexíkom na bubnoch môžete očakávať alternatívne elektro blues inovované pridaním psychedelických,
funk a rap prvkov, zmyselný spev a extatické pohyby. Do toho pár extravagantných kostýmov, jedna krivá tamburínka, a trocha sexy chlapcov s nástrojmi. Na konci novembra 2018 The Youniverse vydali nový extrémne prepracovaný album CMYK venovaný každému, kto si ho nájde.

25. 7. štvrtok, 18:00 h., dobrovoľné vstupné, Fabricafe
Music Lab /jam session/

Koncerty – improvizované experimenty – s cieľom podpory rozvoja hudobnej produkcie v Košiciach – hľadaním novej Košickej hudby, networkingom muzikantov a odbúravaním súťaživosti.

26. 7. piatok, 15:00 h., vstup voľný, Veľká sála
Starport’s Startup Fair /konferencia/

Prvá startupová konferencia pod vedením Starport v Košiciach, ktorá je záverom prototypu 14-týždňového inkubačného programu. Počas vstupov pokryjeme 12 tém, ktoré lokálne startupy musia zvládnuť pre získanie seed fundingu a napokon si predstavíme finálny prezentácie nových tímov z lokálnej komunity. Po vyhodnotení odbornou porotou event patrične uzavrieme otvoríme priestor na networking.
Pre účasť je potrebná vstupenka, ktorá je zdarma.

26. 7. piatok, 20:00 h., dobrovoľné vstupné, dvor
Dvor: Dj’s Majkl Kelso & Lxndr /párty/

Magickú atmosféru dvora Tabačky Kulturfabrik počas leta obohatíme o silne počúvateľnú hudbu hranú hosťujúcimi aj rezidentnými DJs.

28. 7. nedeľa, 19:00 h, vstupné 3€/2€, dvor
Cyklus: Old School Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America)
Réžia: Sergio Leone, USA, Taliansko, 1984, 139 min.

Mladá žena se v noci vracia do hotelovej izby. Čakajú tam na ňu neznámi muži, policajti, ktorí chcú vedieť, kde zmizol jej milenec Noodles. Jeho traja kamaráti, Patrick Goldberg, Philip Stein a Maximilian Bercovicz sú už mrtví. Keď žena odpovie, že nevie, chladnokrvne ju zastrelí. S rovnakou otázkou mučí aj majiteľov reštaurácie Fat Moea, ktorí nakoniec prezradia: Noodles je v čínskom divadle. Kým tam polícia dorazí, Noodles stihne zmiznúť. Hľadá kufrík s peniazmi, kam ukladali s kamarátmi spoločné úspory. Nájde v ňom len staré noviny. Odchádza sa skryť do Buffala a o pár rokov neskôr sa spomienky a strach z prenasledovania vracajú. Dlhých dvanásť rokov trvali prípravy scenára k filmu, ktorý pre režiséra predstavuje splnenie sna. Toto je príbeh skutočného priateľstva, lásky, oddanosti, ale aj klamstva a zrady, s geniálnymi hereckými výkonmi (Robert De Niro, James Woods, Joe Pesci) a nádhernými reáliami nezabudnuteľného New Yorku. Toto je príbeh skutočných gangstrov tak, ako ho napísal sám život…

Pravidelné podujatia
Každý utorok a štvrtok, 18:10 h., 3€, BlackBox
Roztoč to! /cvičenie/

Ak jediný plnohodnotný pohyb, ktorý v práci vykonávaš je presun do jedálne a späť, čakáme ťa každý utorok a štvrtok o 18:00 v BlackBoxe v Tabačke – Kulturfabrik. Dopraj si aspoň hodinku času pre seba a zbav sa únavy tým správnym cvičením. Prvky powerjogy, pilates a strečingu ťa nabijú pozitívnou energiou.

Každá streda od 21:00 h, vstup voľný, Fabricafe/dvor
Stredávka /párty/
Stredávka je pravidelná porcia listeningovej elektroniky v Tabačke Kulturfabrik, ktorá tvorí podhubie košickej elektronickej scény. Tešiť sa môžete na stretnutia s rezidenčnými a hosťujúcimi DJmi a VJmi Tabačky.

tlačová správa

Pridajte komentár