EAST MAG

Šancu vybudovať si biznis má 13 nápadov

Vo štvrtok 27. júna 2019 sa v priestoroch Univerzitného vedeckého parku Technicom uskutočnilo už 9. kolo súťaže inovatívnych nápadov – startupov. Súťaž Máš nápad? Prezentuj svoj startup! vyhlasuje dvakrát ročne rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).

Cieľom súťaže je vyhľadávanie a podpora nápadov s biznisovým potenciálom. „Ide o model vyhľadávania myšlienok a nápadov. Je pritom jedno, či nám svoj nápad príde predstaviť študent alebo zamestnanec, dôležitá je idea a jej odprezentovanie, na ktoré má 3 minúty,” priblížil František Jakab, riaditeľ UVP Technicomu.

foto k článku: UVP Technicom

Cieľom je konkrétny biznis plán

Záujem o podporu UVP Technicomu nemajú len študenti, minimálne polovicu prezentujúcich tvorili ľudia mimo akademickej pôdy. Vo finále 9. kola sa o možnosť akceleračného programu uchádzalo 17 projektov, z ktorých napokon uspel 13. Ich výhrou je 6-mesačný program v Startup centre TUKE, vďaka ktorému startupisti získajú aj bezplatné priestore pre svoj biznis. „V startup centre sa im venujeme podľa potrieb – odbornou technickou podporou, vyhľadávaním investorov či poskytujeme mentorstvo. Na konci pobytu musia prezentovať svoj biznis plán.

Po absolvovaní 6 mesiacov v akceleračnom programe ich môže komisia posunúť do Inkubátora TUKE, ktorý je súčasťou UVP Technicomu. V ňom už musia vystupovať ako právny subjekt. „Tam sa im už venuje aj náš kouč Ľuboš Kolesár, ktorý má skúsenosti so zakladaním malých firiem. Ak ešte nápad podľa komisie nie je prepracovaný, ale je dobrý, ponúkne sa ľuďom ďalší 6-mesačný program. Môže sa však aj stať, že sa s nápadom rozlúčime,” doplnil F. Jakab.

Kritériom inovatívnosť

Počas súťaže odzneli zaujímavé nápady z rôznych oblastí. Jeden riešil nevyužívané betónové parkoviskové plochy a premieňal ich na trávnatý povrch, iný mal v pláne 3D tlač obytných domov v našich klimatických podmienkach ši podporoval dobrovoľnícke aktivity študentov prostredníctvom komunitného projektu, ktorý by využíval kryptomeny. 

O postupujúcich startupoch rozhodla odborná komisia pod vedením predsedu komisie, prorektora TUKE Antona Čižmára. Ďalšími členmi komisie boli zástupcovia vedeckého parku (F. Jakab, A. Lavrin, Ľ. Kolesár, P. Čižmár), výkonný riaditeľ Košice IT Valley P. Miroššay, zástupcovia TUKE (M. Biňas, P. Feciľak), zástupkyňa Slovak Business Agency (J. Kronovetterová), zástupca Fpt Slovakia (J. Vojtko) a zástupca EIT RawMaterials Regional Center (T. Pavlík).

Hlavným kritériom bola inovatívnosť, mňa však zaujímal aj osobný potenciál projektu. Samozrejme, prezentovali sa aj projekty, ktoré majú možno menší obchodný potenciál, no riešia veci z oblastí, ktoré trápia spoločnosť, ako ekológia, zdravie či pomoc komunite. Zaujímavý bol však každý nápad, aj ten, ktorý nepostúpil,” vysvetlil Ľuboš Kolesár, ktorý je v Technicome koučom.

Budúcnosť 12 nápadov

Do finále posunuli týchto 12 projektov: SmartMaintanance, Aponi, SmartSenior, Human mind achievment, Gridium, Instant House Construction, Smart senzorická podložka, Košice hack token, e-TeamBuilder, Vápenný koks, Recyklácia cigaretových filtrov, Smart Rescuer Against Water a Revolution Square.

Ja osobne sa teším na spoluprácu so všetkými startupmi, verím, že spoločne ich v Technicome dotiahneme do funkčných produktov a reálnych biznisov. Pre startupy máme pripravené série školení a workshopov so zaujímavými lektormi aj stretnutia so zakladateľmi už fungujúcich a úspešných startupov,” priblížil budúcnosť Ľ. Kolesár.


O súťaži inovatívnych nápadov

Súťaž inovatívnych nápadov organizuje UVP Technicom už od roku 2014. Víťazné startupy získajú možnosť absolvovať 6-mesačný akceleračný program v Startup centre TUKE, ktorý je zameraný na podporu ich rozvoja a kancelárske priestory v UVP TECHNICOM. Do súťaže sa mohli zapojiť projekty v takzvanej pred inkubačnej dobe, to znamená v štádiu nápadu, z ktorejkoľvek časti Slovenska a tiež zahraničné projekty, ktoré plánujú realizovať svoje činnosti na Slovensku. Od roku 2014 sa do súťaže zapojilo viac ako 120 inovatívnych projektov a do akceleračného programu Startup centra bolo zapojených viac ako 40 perspektívnych startupov s inovačným potenciálom presadiť sa na trhu. Viacerým startupom sa podarilo získať podporu investorov a uviesť na trh produkty a služby v oblastiach zamerania UVP TECHNICOM.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2

  • […] Aponi je startup, ktorý sa venuje implementácii interaktívnej rozšírenej reality do priemyslu. Jeho softvérové riešenie APONI VIEW slúži ako podporný, kontrolný a pracovný nástroj v podniku s využitím veľkého množstva dát ktoré sa v podniku kumulujú. Do startupcentra sa Aponi dostalo v 9. kole súťaže inovatívnych nápadov. […]

  • […] Aponi je startup, ktorý sa venuje implementácii interaktívnej rozšírenej reality do priemyslu. Jeho softvérové riešenie APONI VIEW slúži ako podporný, kontrolný a pracovný nástroj v podniku s využitím veľkého množstva dát ktoré sa v podniku kumulujú. Do startupcentra sa Aponi dostalo v 9. kole súťaže inovatívnych nápadov. […]