EAST MAG
talentumsap

Študenti z Košíc budú súťažiť v Silicon Valley

Tím TalentumSAP z Košíc pocestuje na prestížnu súťaž Gobal Innovation Award, ktorá sa koná v Silicon Valley v Spojených štátoch amerických. Dostal sa do výberu 20 tímov z celého sveta.

Tím mladých robotických nadšencov robí dobré meno Košiciam a Slovensku. Pravidelne sa zúčastňuje robotickej súťaže First Lego League (FLL) na celosvetovej úrovni. V máji 2019 získal v tureckom Izmire 3. miesto spomedzi 96 tímov zo 40 krajín. Aktuálne sa pripravuje na súťaž v Silicon Valley, kde sa predstaví v konkurencii 20 tímov z celého sveta. Motiváciou je výhra 20 000 dolárov a možnosť realizácie projektu.

REKLAMA
Úloha spätá s vesmírom

TalentumSAP bol na Global Innovation Award, ktorá sa koná od roku 2011, pozvaný prvýkrát. Cieľom súťaže je prezentovať reálne a inovatívne riešenia, realizované v rámci FLL. Témou 11. ročníka bolo Into Orbit – tímy museli prísť s riešením, ktoré uľahčí astronautom život vo vesmíre.

First Lego League má viacero kategórií, v ktorých sa súťaží. Do San José náš tím pozvali na základe výsledkov v kategórii výskumný projekt, nie je to už priamo o robotike. Na projekte tím pracoval kontinuálne od septembra až do januára, regionálneho kola súťaže,” priblížil Zoltán Hanesz, predstaviteľ Nadácie Talentum Cassoviensis Alapítvány, ktorá právne a ekonomicky zastrešuje aktivity mladých nadšencov robotiky.

Prototyp technológie CUL

Tím študentov z rôznych škôl v Košiciach (gymnáziá Šrobárová, Poštová, gymnázium a základná škola Sándora Máraiho) prišiel s nápadom vytvoriť technológiu CUL na čistenie a dezinfekciu textílií a odevov astronautov vo vesmíre. Projekt konzultovali s odborníkmi, napríklad s maďarským kozmonautom Bertalanom Farkasom, vedcom Slovenskej akadémie vied z Ústavu experimentálnej fyziky Jánom Balážom a Veronikou Huntošovou z Centra interdisciplinárnych biovied z UPJŠ. Prototyp technológie študenti sami zostrojili.

Prístroj dezinfikuje pomocou UVGI germicídného žiarenia, ktoré má vlnovú dĺžku 185 nm a má tzv. germicidálne učinky – vnikajú hlboko medzi tkanivá látky a s viac ako 90-percentnou účinnosťou zabraňujú množeniu vírusov a baktérií.

Prototyp budú študenti prezentovať pred porotou v Silicon Valley. V súčasnosti sú v kontakte s americkými účastníkmi, aby sa čo najlepšie pripravili. Oproti súťažiam v Európe sa musia zamerať na marketing produktu – jeho predajnosť a užitočnosť,” vysvetlila Angelika Hanesz, mentorka tímu.

Celkové náklady sa pohybujú okolo 10 000 eur

Do Silicon Valley pocestujú 3 členovia tímu – Oliver Davitko, Oszkár Urbán a Ján Pavol Luby, s mentorkou Angelikou Hanesz. Náklady pre jednu osobu sú približne 2 500 eur. Účasť na Global Innovation Award je pre Košičanov možná vďaka partnerom a sponzorom.

Generálnym partnerom TalentumSAP je od roku 2016 najväčšia IT spoločnosť v kraji. „Podpora mladých talentov nás teší, sme radi, že im môžeme pomôcť pri takej príležitosti, akou je návšteva Silicon Valley. S tímom spolupracujeme pri aktivitách, ktoré popularizujú IT a robotiku. Do budúcna plánujeme interné workshopy pre deti našich zamestnancov, ale aj podporu verejných záujmových krúžkov, do ktorých sa zapojí aj mestská organizácia,” zhrnul Juraj Probala, vedúci marketingu, PR a komunikácie spoločnosti T-Systems Slovakia.

T-Systems Slovakia

Spoločnosť vstúpila do života košického regiónu v januári 2006 pod názvom T-Systems Slovakia s.r.o. a od svojho začiatku je s regiónom nerozlučne spätá. To dokázala hneď v roku 2007, keď sa stala jedným zo zakladajúcich a aktívnych členov združenia Košice IT Valley.
Za posledné desaťročie vyrástla spoločnosť z nuly na druhého najväčšieho zamestnávateľa na východe krajiny. Zároveň patrí do prvej pätnástky najväčších zamestnávateľov na Slovensku, s viac ako 3 900 zamestnancami. Aj vďaka vysokokvalifikovaným a motivovaným zamestnancom je firmou s najrýchlejšie rastúcou pridanou hodnotou v rámci IT odvetvia na Slovensku. Cieľom spoločnosti je proaktívne vyhľadávať nové cesty, ako napredovať a kontinuálne sa transformovať na spoločnosť poskytujúcu inovatívne typy služieb.
V rámci strategických aktivít sa spoločnosť transformuje na moderného poskytovateľa služieb Informačných a komunikačných technológií kráčajúc v ústrety budúcnosti založenej na digitálnych technológiách. Tieto kroky realizuje s cieľom posunúť podnikanie z projektovo riadeného modelu na model inovatívne a produktovo orientovanej firmy. Spoločnosť obsluhuje z Košíc viac než 700 korporátnych zákazníkov, ale tiež klientov z oblasti verejnej správy a verejných inštitúcií najmä v priestore Európskej únie.

Pridajte komentár