EAST MAG
Program Tabačky

Program Tabačky Kulturfabrik jún 2019

1. 6. sobota, 21:00 h, vstupné 4€, Fabricafe
Indie hits /párty/
Noc alternatívnej a indie hudby v podaní DJs DrunkkMachine, Ian The Indian, Somebody.

2. 6. nedeľa, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus: Dokumentárna nedeľa Svedkovia Putinovi
Réžia: Vitalij Manskij, Lotyšsko / Švajčiarsko / Česká republika, 2018, 102 min.
31. decembra 1999 oznámil Boris Jeľcin svoju rezignáciu na post prezidenta Ruskej federácie a za svojho nástupcu menoval Vladimíra Putina. Vitaly Mansky dostal za úlohu nakrútiť o Putinovi „zákazkový“ film a tak sa začína séria rozhovorov s novým prezidentom. Jeho pozícia „oficiálneho“ dokumentaristu mu dala dnes nepredstaviteľný prístup k Putinovi. O osemnásť rokov neskôr Mansky tento materiál zostrihal a vznikol fascinujúci portrét politika na vzostupe, dokumentárny politický triler o troch mužoch deliacich si krajinu a miliónoch nemých svedkov, ktorí sa im prizerajú.

REKLAMA

2. 6. nedeľa, 19:00 h, vstupné 2€, Fabricafe
Tabquiz /kvíz/
Tabquiz je legendárny pubquiz odohrávajúci sa pravidelne v priestoroch Tabačky Kulturfabrik. Zostavte 3 – 6 členný tím, odpovedzte správne na čo najviac otázok, získajte najvyšší počet bodov a porazte
súperov.

4. 6. utorok, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus: Hity 2019 Žena vo vojne (Woman at War/Kona fer í stríð)
Réžia: Benedikt Erlingsson, Island, Francúzsko, Ukrajina, 2018, 101 min. Nominácia na veľkú cenu týždňa kritikov, Cannes 2018.
Päťdesiatnička Halla vo voľnom čase sabotuje vedenie vysokého napätia a spôsobuje miliónové škody industriálnemu gigantovi, ktorý nivočí islandskú krajinu. Halla túži po lepšom svete a váha medzi tým, či je lepšie si adoptovať ukrajinskú sirotu, alebo teroristickými aktmi rozdeľovať islandskú spoločnosť a dráždiť miestnych politikov a bezpečnostné zložky. Snímka Žena vo vojne je politickým filmom,  feministickou ságou a bájkou rozpravajúcou príbeh učiteľky hudby, ktorá žije druhý život ako vášnivá bojovníčka za ochranu životného prostredia.

5. 6. streda, 21:00 h, Vstupné: 10 € / 12 €, Fabricafe
King Dude (USA) /koncert/
Melancholický folk, pesničkárstvo na veľmi vysokej úrovni a mocno silnej kvality s odkazom na country. Thomas Jefferson Cowgill, známy pod menom King Dude vystúpi  v Tabačke.

6. 6. štvrtok, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus: Premiéry ŠŤASTNÝ LAZZARO (Lazzaro felice)
Réžia: Alice Rohrwacher, Taliansko, 2018, 125 min
Lazzaro je mladík taký dobrosrdečný a úprimný, až sa niektorým ľuďom zdá hlúpy. Žije v odľahlej časti Talianska v izolovanej komunite roľníkov, ktorí už pred desiatkami rokov stratili kontakt so zvyškom sveta a bez nároku na mzdu, vzdelanie alebo slušné životné podmienky tvrdo pracujú pre svoju premudrelú paní. Bez možnosti porovnania však žijú svojím spôsobom šťastne. Keď skupinu zotročených dedinčanov zhodou náhod objaví polícia, roľníci zisťujú, v akom klamstve roky žili a s vidinou splnených snov sa vydávajú do mesta. Zatiaľ čo ostatní prežívajú tvrdý stret s novou realitou, Lazzaro zostáva aj uprostred moderného sveta až dojemne dobrý a prirodzený.

6. 6. štvrtok, 18:00 h, dobrovoľné vstupné, Fabricafe
Škola psychológie – psychológia šťastia v praxi /prednáška/
Väčšina vedeckých štúdií hovorí, že k subjektívnemu pocitu šťastia vedú špecifické spôsoby myslenia a jednania. Nie je to niečo, čo k nám príde odniekiaľ zvonku. Ak niekto chce byť šťastný, musí sa to jednoducho naučiť. Možno to znie prekvapivo, ale je to zručnosť ako každá iná. Májová Škola psychológie bude najmä o tom, aké schopnosti to sú a ako sa k nim dopracovať. Byť šťastný sa dá jednoducho naučiť. Vedecký odbor „Psychológia šťastia“ skúma práve tieto metódy. Na prednáške si otestujeme, nakoľko sa cítime vo svojich životoch šťastní, zistíme,
čo z toho, čo prináša pocit naplnenia potrebujeme rozvinúť a dozvieme sa praktické spôsoby, ako zvýšiť mieru spokojnosti a šťastia v každom dni. A ako niekto múdry povedal, naše zvyky každodenné predurčujú, či sa budeme cítiť ako víťazi alebo, ako porazení. Neznamená to však, že by sme mali súperiť s inými ľuďmi, aby sme vyhrali v hre o šťastie. To, čo potrebujeme, je zvíťaziť sami nad sebou.

8. 6. sobota
Punktík /festival detskej knihy/
Festival Punktík je o spoznávaní kvalitnej detskej literatúry. O sobote, ktorú môžete stráviť s deťmi pri čítaní kníh, na koncertoch, divadelných predstaveniach, hraní sa, tancovaní a maľovaní.

9. 6. nedeľa, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus: Hity 2019 Bolesť a sláva (Dolor y gloria)
Réžia: Pedro Almodóvar, Španielsko, 2019, 113 min.
Antonio Banderas a Penélope Cruz v novom filme kultového španielskeho režiséra Pedra Almodóvara. Antonio Banderas hrá rolu filmového režiséra, ktorý už nie je schopný tvoriť. Príčinu tvorčej prázdnoty musí hľadať vo svojom živote. V spomienkach sa vracia do detstva, k svojej prvej dospelej láske i k bolesti z ich rozchodu.

10. 6. pondelok, 18:30 h, vstup voľný, MidBox
Toastmasters /rečnícky klub/
Toastmasters Košice je rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Rečnícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba?

11. 6. utorok, , 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus: Francúzsky utorok Festival TRES COURTS (spolu s Francúzskou alianciou)
Každý rok na festivale premietame najlepšie a hlavne najkratšie filmy nových audio-vizuálnych tendencií pochádzajúcich z 5 svetadielov. Filmy Très Courts, ktorých maximálna dĺžka je 4 minúty (okrem názvu a záverečných titulkov) vás nenechajú ľahostajnými. Vychutnajte si túto vitamínovú bombu vynaliezavosti a predstavivosti namiešanú do zaujímavého filmového koktailu.

13. 6. streda, 18:00 h, vstup voľný, Veľká sála
Marketingový štvrtok /prednáška/
Marketingový štvrtok je pravidelný event, ktorý sa koná vždy raz mesačne vo veľkej sále Tabačky. Tento, v poradí už dvanásty event, sa bude znova niesť príjemnou atmosférou, najrôznejšími marketingovými témami a štvorkou spíkrov, ktorí sa radi s vami podelia o svoje know-how.

14. – 22. 6. ARTFILM FEST v Kine Tabačka

24. 6. pondelok, 18:30 h, vstup voľný, MidBox
Toastmasters /rečnícky klub/
Toastmasters Košice je rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Rečnícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba?

23. 6. nedeľa, 14:00 h, vstup voľný, Fabricafe
Živá knižnica /diskusia/
Ak vás zaujíma prečo je trans žena ženou, či ako sa žije sociofobičke vo fabricafe budete mať opäť jedinečnú príležitosť opýtať sa ich tvárou v tvár. O pripravovaných tituloch budeme postupne informovať na Fb stránke udalosti. Vstup na podujatie je voľný, registrácia čitateliek a čitateľov prebieha od 14:00 do 19:30.

24. 6. pondelok, 18:00 h, vstup voľný, Fabricafe
Language cafe /jazyková kaviareň/
Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole. Pokiaľ sa chcete zapojiť ako speaker, alebo by ste radi obohatili náš repertoár o ďalšiu jazykovú skupinu kontaktujte nás na brano.kunca@gmail.com. Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete vo FB skupine TBCK Language café community.

25. 6. utorok, 18:00 h a 20:00 h Vstupné: 6 € / 8 €, BlackBox / MidBox / Kino
Ľúbim ťa a dávaj si pozor (Divadlo NUDE) /divadlo/
dĺžka predstavenia: 80 minút
Inscenácia, ktorá získala Cenu diváka na festivale Nová Dráma 2019, prichádza k divákom do Tabačky. Ľúbim ťa a dávaj si pozor je dielom, ktoré popiera romantické predstavy o materstve a nastavuje už tak v divadelnom svete známe zrkadlo. Prezentované príbehy dokážu osloviť
ženy, matky, dievčatá, mužov. Povedia všetko, čo sa v našej spoločnosti pri slove matka nahlas nehovorí.

26. 6. streda, 18:00 h, vstup voľný, Kino Tabačka
Vedecká kaviareň /prednáška/
Vedecké kaviarne sú osvedčenou formou popularizácie vedy a rozširovania obzoru verejnosti v mnohých krajinách, osvedčil sa aj Slovensku a to vďaka podpore APVV. Vedecké kaviarne sa organizujú v neformálnych priestoroch kaviarne formou popularizačných prednášok nielen
z oblastí neurovied; hosťami sú ľudia z odboru, ktorí prinesú do Tabačky atraktívne témy. Veríme, že uvoľnená atmosféra a zaujímavé témy prispievajú k zlepšeniu vzťahu verejnosti k vede a výskumu.

26. 6. streda, 20:00 h, Vstupné: 13 € / 15 €, Veľká sála
Zeal & Ardor (CH) /koncert/
Zeal & Ardor búrajú tabu! Spievajú o otrokárstve, slobode a náboženstve. Spočiatku voľnočasová zábavka prináša nový vietor do tradičného žánru. Minulý rok vystúpili aj na Pohode.

27. 6. štvrtok, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus Premiéry Brankár (Trautmann)
Réžia: Marcus H. Rosenmüller, Veľká Británia, Nemecko, 2018, 120 min.
Film Brankár prináša dramatický životný príbeh legendárneho futbalistu Manchester City Berta Trautmanna, ktorý sa v povojnovom Anglicku presadil napriek svojmu nemeckému pôvodu. Príbeh muža, ktorý miloval futbal, Anglicko a ženu svojho života Margaret a vďaka svojím výnimočným schopnostiam a vytrvalosti sa dokázal z nenávideného „nácka“ stať britským národným hrdinom.

27. 6. štvrtok, 18:00 h., vstup voľný, Fabricafe
Music Lab /jam session/
Koncerty – improvizované experimenty – s cieľom podpory rozvoja hudobnej produkcie v Košiciach – hľadaním novej Košickej hudby, networkingom muzikantov a odbúravaním súťaživosti. Pre návštevníkov: Máte možnosť objaviť a podporiť nové spontánne vznikajúce hudobné formácie a hudobníkov. Pre hudobníkov: Stage aj s vybavením je k dispozícii už od 17:00. Máte možnosť sa nazvučiť, rozohrať a
vytvoriť formácie. Ak máte chuť si zahrať, ohláste sa cez Facebook alebo mailom na: info@musiclab.sk.

28. 6. piatok, House of unity /párty/

30. 6. nedeľa, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
Cyklus Hity 2019 Punk je hned!
Réžia: Juraj Šlauka, Slovensko, Česko, 2018, 75 min.
Film, inšpirovaný detailne odpozorovaným životom pankáčov prebývajúcich na periférii, rozpráva príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kwička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Jeho idylický svet jedného dňa ostro narazí na hranu všeobecne platných pravidiel. Svojím impulzívnym správaním, ktoré neráta s dôsledkami, svoj život postupne mení na voľný pád.

30. 6. nedeľa, 19:00 h, vstupné 5€/3€, Fabricafe
Panslam 2019 /literatúra / slam poetry/
Panslam 2019 je najväčšia tour Slam poetry v Československu. Jej tretí ročník v tomto roku začína práve u nás! Diváci sa môžu tešiť na silnú zostavu z dvoch scén, mnoho slamových žánrov a na večer v ktorom o víťazovi rozhodnú práve oni. Večer moderuje Tomáš Straka a v rámci programu vystúpia hviezdy ako: Samčo brat dážďoviek (SK), Ellem Makumbirofa (CZ), Miško Krakovský (SK), Tibor Ményhert (SK), Caledon (CZ).

Pravidelné podujatia
Každý piatok od 18:00 h, 3€, BlackBox
Street dance workshop /tanečný workshop/
Street Dance workshop je pravidelný tanečný workshop pod vedením Mery Dott Hajasovej. Tréningy sú zamerané na precvičenie tela, krokové variácie, ale hlavne na radosť z pohybu a tanca. Predošlé skúsenosti s tancom sú vítané, ale nie potrebné. Tréning začína rozcvičkou a nasleduje nacvičovanie krokov. Vhodné je voľné oblečenie a pevná športová obuv.

Každý utorok a štvrtok od 18:00 h, 3€, BlackBox
Roztoč to! /cvičenie/
Ak jediný plnohodnotný pohyb, ktorý v práci vykonávaš je presun do jedálne a späť, čakáme ťa každý utorok a štvrtok o 18:00 v BlackBoxe v Tabačke – Kulturfabrik. Dopraj si aspoň hodinku času pre seba a zbav sa únavy tým správnym cvičením. Prvky powerjogy, pilates a strečingu ťa nabijú pozitívnou energiou. Vhodné pre všetkých.

9. 6., 29. 6 30. 6. 19-21.h. od 19:30 h, 3€, BlackBox
Ecstatic Trip /tanečný workshop/
Ecstatic Trip sa zameriava na preskúmanie mysle, tela a duše, prostredníctvom pohybu. Extatický tanec je voľný tanečný štýl, v ktorom je učiteľom hudba. V tejto forme tanca neexistuje žiadna štruktúra či kroky, ktoré by ste mali sledovať, ani konkrétny spôsob ako tancovať. Predchádzajúce skúsenosti s tancom vôbec nie sú potrebné. Workshop vedie srbská tanečnica Katarina Jovanović.

Každá streda od 17:30 h, 2€, BlackBox
Lindy Hop /swingový tanec/
Tanečníci Lindy sú majstrami v zábave. Swing je jazz a jazz je elegancia. Jazz je energia. Je emócia a improvizácia. A presne to všetko zdedil aj najznámejší swingový tanec Lindy hop. Nie sme tanečná škola – sme swingoví nadšenci. Skúste si to predstaviť. Spoločenský tanec podobne ako valčík, no meniaci svoje tempo cez polku až po čardáš. Doplňte ho energiou salsy a fantáziou a improvizáciou bachaty… To všetko je swing – superpotravina na vašom tanečnom jedálničku. Najlepšie párty, aké sme zažili, boli práve swingové a je čas priniesť ich posolstvo do Tabačky. Práve preto existuje táto komunita. Lindy Hop nie je tanečná škola, ide o swingových nadšencov, ktorí sa chcú podeliť o svoje skúsenosti a zážitky tak, aby ste mohli zažiť pravú swingovú atmosféru v metropole východu. Stretnutie prebieha každú stredu.

Každá streda od 21:00 h, vstup voľný, Fabricafé
Stredávka /párty/
Stredávka je pravidelná porcia listeningovej elektroniky v Tabačke Kulturfabrik, ktorá tvorí podhubie košickej elektronickej scény. Tešiť sa môžete na stretnutia s rezidenčnými a hosťujúcimi DJmi a VJmi Tabačky.

tlačová správa

Pridajte komentár