EAST MAG

Večer nápadov a startup príležitostí naštartoval komunitnú spoluprácu inštitúcií

V stredu 29. mája 2019 sa uskutočnil prvý event, ktorý má stimulovať startupový ekosystém na východe Slovenska. Večer nápadov a startup príležitostí iniciovalo nové centrum Innovlab a zúčastnila sa ho takmer stovka nadšencov startupov.

Košický región má potenciál, ktorý prilákal už množstvo zahraničných firiem. Z veľkej časti vďačí svojmu dobrému menu najmä talentovaným a kreatívnym ľuďom. Posúvať a rozvíjať kraj chce aj novovzniknutá komunitná spolupráca Košická startup platforma. Spája dôležité inštitúcie, ktoré pracujú s kreatívcami a podporujú ich projekty rôznymi formami s cieľom zväčšovať daný potenciál.

REKLAMA

Partnerská spolupráca a podpora

V rámci tejto iniciatívy sa konal prvý Večer nápadov a startup príležitostí v Kine Úsmev. Cieľom bolo priblížiť rôzne formy podpory a inštitúcie Košickej startupovej platformy. „V rámci tejto iniciatívy nadviazali partnerstvo Univerzita Pavla Jozefa Šafárika s ich Medipark, Technická univerzita v Košiciach spolu s Univerzitným vedeckým parkom Technicom, Siemens Healthineers a EIT Health. Spolu máme jednotnú víziu – pravidelne usporiadavať rôzne eventy a meetupy, na ktorých by sme radi ukázali to, že všetky zapojené inštitúcie chcú podporovať zaujímavé nápady a dotiahnuť ich až do finálnej fázy,” opisuje Peter Breyl, projektový manažér Innovlabu, ktorý organizoval Večer nápadov a startup príležitostí.

Peter Breyl. foto k článku: T-Systems Slovakia

Na evente sa predstavili Marcin Wróblewski (Innovation office City of Warsaw), Pavol Miškovský (UPJŠ a Medicínsky univerzitný vedecký park – UVP MEDIPARK), František Jakab (UVP Technicom), Michal Hladký (Creative Industry), Peter Breyl (Innovlab), Marek Lavčák (Eastcubator) aj Juraj Petrík (inovujme.sk). Každý zo spíkrov v krátkosti predstavil organizáciu, v ktorej pôsobí, priblížil ju video dokrútkou a informoval aj o formách podpory startupov.

Interdisciplinárna podpora

Michal Hladký priblížil aktivity Creative Industry ako rozvojovej organizácie, ktorá v meste a kraji pomáha s rozvojom kultúry. Kkreatívny priemysel je podľa neho sférou, ktorá je v symbióze s technologickými trendmi, rýchlo sa adaptuje a potrebuje spolupracovať s ďalšími inštitúciami či spoločnosťami v regióne.

Univerzitný vedecký park Technicom zas jeho riaditeľ František Jakab označil ako prostredie, kde sa vedia rozvíjať a budovať nápady tvorivo a inovatívne – v súčasnosti jeho služby (priestory aj odborníkov) využíva 14 startupov.

Svoju prácu a prepojenie IT sféry s medicínskym prostredím odprezentovali aj UVP Medipark vo videu, ktoré priblížilo aktivity na rehabilitačnom nemocničnom oddelení s cieľom motivovať pacientov k rehabilitácii a zároveň poskytnúť lekárom možnosti na sledovanie progresu.

Po prezentáciách bol priestor pre neformálne rozhovory účastníkov pri dobrom pive. Ako poznamenal Peter Breyl – nápadov a myšlienok príde mnoho, dôležité je nebáť sa ich posúvať vpred a realizovať ich. K tomu chce dopomôcť Košická startup platforma.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár