EAST MAG
audiorozpravky vlado seman

Vznikne mobilná aplikácia so slovenskými rozprávkami?

Na crowdfundingovej platforme prebieha kampaň, ktorá chce zachrániť a uchovať tradičné slovenské rozprávky aj pre ďalšie generácie.

Projekt Audiorozprávky má za cieľ vyzbierať potrebnú sumu, aby vznikla mobilná aplikácia dostupná pre operačné systémy Android aj iOS. Aplikácia, ktorú by autori radi spustili začiatkom septembra, by sa tak stala modernou databázou tradičných slovenských rozprávok.

REKLAMA

Za iniciatívou oživiť rozprávky stojí kolektív nadšencov, ktorých vedie Vladimír Seman, moderátor, redaktor a hlasový herec pre relácie rádií Slovenského rozhlasu. „Na fakt, že dnes neexistuje žiadna databáza klasických rozprávok, ktoré sme poznali ako deti – Črievičky zodraté v tanci, Čert slúži, sme prišli s kolegom pri štúdiovej práci na inom projekte. Slovenské audio rozprávky sú známe z krásny diel zo 60. a 70 rokov, na ktorých vyrastali generácie, lenže tie už nie sú v súčasnosti aktuálne najmä svojou dĺžkou. Preto sme sa rozhodli štúdiovo nahrať príbehy nanovo v aktuálnejšej podobe,” vysvetľuje V. Seman.

Modernejšia podoba

Nahraté rozprávky sú kratšie, ich dĺžka nepresahuje 15 minút, využívajú zvukové efekty, špeciálne skomponovanú hudbu, sú plné vtipov, situačného humoru a prvkov z animovaných filmov. „Cieľom bolo uchovať v rozprávkach to najkrajšie z našich tradícií, ale aby aj boli ľahšie na počúvanie a bližšie k súčasným poslucháčom. Zároveň sme rozprávky nahrávali tak, aby podporovali predstavivosť u detí pri počúvaní rozprávky,” hovorí autor projektu.

Podľa Semana je práve mobilná aplikácia platformou, ktorá je dostupná ľahko a pre každého. Navyše bude aplikácia disponovať aj textom s celým znením pre rodičov, ktorí budú chcieť rozprávku prečítať deťom sami.

audiorozpravky vlado seman

V súčasnosti máme nahratých niekoľko rozprávok, na ktorých sme priebežne pracovali v priebehu 2 rokov na vlastné náklady – od oslovovania hercov, komponovania hudby, objednania štúdia – do nášho projektu sa zapojila veľa ľudí dobrovoľne a bez nároku na finančnú odmenu, stačí im, ak sa tento nápad podarí dotiahnuť do konca a naše kultúrne dedičstvo sa zachová.”

Od webu k aplikácii

S hotovým balíčkom nahrávok je na rade vývoj aplikácie pre Audiorozprávky, ktorý môžu ľudia podporiť crowdfundingovou kampaňou. „Podobnú aplikáciu som nenašiel ani v okolitých krajinách. Prvotným nápadom bolo urobiť taký streamovací kanál slovenských audio rozprávok ako webovú aplikáciu, kde by bola každá rozprávka spoplatnená platobnou bránou. Od toho sa však upustilo a dnes chceme mať mobilnú aplikáciu, ktorá je dostupnejšia pre všetkých a bude zadarmo. Aplikáciu a jej cenu sme konzultovali s vývojárom aj grafikom,” dodáva Vladimír Seman.

Finálna suma peňazí, ktorú chce autor projektu kampaňou vyzbierať, však nie je len na aplikáciu – využije sa aj na náklady späté s nahrávaním.

Plány do budúcna

Vízia Audiorozprávok je v prvej fáze skompletizovať nahrávky diel od najznámejšieho zberateľa Pavla Dobšinského, v budúcnosti sa plánuje nahrávanie kníh aj od iných autorov (Mária Ďuríčková, Krista Bendová, Braňo Jobus, Erik Ondrejička.. ). Dodnes sa do kreovania obsahu aplikácie zapojili herci z Vysokej školy múzických umení, na hudobnej zložke sa podieľali známi slovenskí producenti ako Matúš Ferko a The Wellders studio. Ilustrácie audiorozprávok, ako aj vizuál pre Startlab, navrhol slovenský výtvarník Igor Derevenec.

Stále komunikujeme s mnohými známymi slovenskými hercami, zatiaľ máme potvrdenú napríklad Luciu Vrablicovú, herečku Novej scény, ktorá je známa aj zo slovenských filmov. Vo väčšine rozprávok vystupujem aj ja ako rozprávač. Bol by som veľmi rád, keby sa nám podarilo spustiť aplikáciu s prvými rozprávkami na prelome augusta a septembra 2019,” uzavrel V. Seman.

Kampaň môžete podporiť na StartLabe.

 

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár