EAST MAG

Ján Gordulič: Verím, že by som sa dokázal uživiť v IT

Na Slovensku založil stand-up comedy show Silné reči, v minulosti pracoval ako scenárista komediálnych televíznych seriálov. V súčasnosti sa venuje svojmu online projektu Ťažký týždeň. Jána Gorduliča sme sa spýtali aj to, pred čím sa má na pozore.

Aký máte vzťah k moderným technológiám?

REKLAMA

Odkedy som v ôsmich rokoch dostal svoj prvý osobný počítač COmmodore 64, absolútne som tomu všetkému prepadol. Konfigurujem si domácu sieť, bavím sa smart domácnosťou, trochu programujem a idem si najnovšie technológie.

Myslíte teda, že by ste boli žiadaný IT-čkár?

Verím, že by som sa tým dokázal uživiť. Začal som sa hrať s pYthonom a viem si predstaviť, že ak by som to riešil 8 hodín denne, za pol roka by som sa dokázal vyskillovať 🙂 Baví ma prichádzať na to, ako veci fungujú a následne ich stavať tak, aby fungovali inak 🙂

Máte ako stand-up komik vo svojom repertoári aj nejaké vtipy s IT-ečkármi?

Ale určite, týmito témami som začínal. Boli to najmä zážitky s podporou mojej mamy, kamarátov a tiež traumy, keď vám niečo nefunguje.

V minulosti ste sa vyjadrovalo o kryptomenách. Aký k nim máte vzťah Vy?

Myslím, že ich bude v našom svete pribúdať. Či už to bude kvôli tomu, že sa bude ich používanie zjednodušovať, alebo kvôli tomu, že ľudia budú chcieť obchodovať anonymne a tiež sa z niektorých stane zaujímavá investičná príležitosť.

View this post on Instagram

Víkend v Košiciach je najvác. #vychodnenabozenstvo #felmitopre #dzivoKE #bláznovstvo

A post shared by Ján Gordulič (@janogordulic) on

Investujete teda s nimi aj vy osobne?

Áno, ale nevyužívam žiadnu platformu. Mám niečo nakúpené a bezpečne uložené. Neobchodujem denne, je to skôr istá forma sporenia. Jedna z viacerých.

V mediálnej oblasti fungujete už dlhšie, vidíte zmeny, ktoré prináša pokrok a vývoj hi-tech? Pomáha podľa Vás tento pokrok médiám z hľadiska formy aj obsahu?

Myslím, že sa zlepšuje technika – máme 4K, virtuálnu realitu, krásne možnosti renderovania takmer čohokoľvek a prístup k obrovským knižniciach obsahu. To na jednej strane pomáha vzniku a vyniknutiu kvality, no umožňuje to tvoriť obsah aj ľuďom, ktorý by ho tvoriť nemali 🙂

V súčasnosti Vás ľudia najviac vnímajú z Ťažkého týždňa. Ako prebieha jeho príprava?

Som pri vzniku všetkého. Na začiatku som postavil tím, s ktorým dnes spolupracujem. Máme pravidelné stretká, som pri každej fáze scenára aj pri strihu. O memečkách a ostatných veci na stránke si spolu píšeme a odsúhlasujeme ich.

Stáli ste aj pri zrode Silných rečí, Vaším osobným projektom je Ťažký týždeň. Ako riešite ich online komunikáciu a správu sociálnych sietí?

Už niekoľko rokov investujeme do online stovky eur mesačne – máme na to dedikovaného človeka, grafika a platíme veľa reklamy. Je to už dnes nepostrádateľný komunikačný kanál s našimi fanúšikmi.

View this post on Instagram

Veľmi dôstojne sme uzavreli sezónu. @silne_reci sú môj obľúbený koníček.

A post shared by Ján Gordulič (@janogordulic) on


Ako podľa Vás bude vyzerať budúcnosť o 5 – 10 rokov? Je niečo, na čo by sme si v rámci hi-tech pokroku mali dávať pozor?

Mám sa na pozore pred dvoma vecami – AI a všetky jej prejavy, najmä v spojitosti s robotmi. A kombinácia hlúpnutia ľudí, čo konzumujú informácie bez toho, aby vedeli odlíšiť pravdu a lož verzus stále zlepšujúce sa trollfarmy,m roboty, deepfakes. Boj o pravdu bude čoraz náročnejší…

Čo by ste dopriali každému Slovákovi?

Schopnosť ovládať technológie okolo seba. Uvedomili by si, aké majú možnosti práce, zábavy, života a aj to, v akých úžasných časoch žijeme.

Prednedávnom ste moderovali najväčší technologický festival IXPO – prečo ste sa na to podujali a aké dojmy vo Vás event zanechal?

Bola to jedna z najúžasnejších akcií propagujúcich moderné technológie. Cítil som sa tam skvele, stretol kopu ľudí s nadšením pre nové veci ako mám ja, to všetko v skvelom priestore s dobrou organizáciou. Pripomínalo mi to E3 či iné veľké technologické akcie vo svete.


Ste človek, ktorý sa aktívne zapája do spoločenského diania. Je podľa Vás občianska angažovanosť dôležitá?

Určite áno, aj keď chápem, že na to nemáme všetci čas a možnosti. Ale každý by sme si v istej fáze života mali vybrať niečo, čo nás hnevá, začať sa o to zaujímať a pokúšať sa o tom hovoriť a zmeniť to.


Ján Gordulič

povolanie: scenárista, komik, moderátor
vek: 39 rokov
smartfón: Huawei P20 Pro, čaká na Lenovo Vision 😉
najobľúbenejšia sociálna sieť: Instagram

Pucung Ján Gordulič
Redaktorka Index Magu s Jánom Gorduličom na Pucungu 2019.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1