EAST MAG

IT nie je len pre mužov – svoju budúcnosť v ňom môžu mať aj súčasné stredoškoláčky

Do celosvetového dňa žien v IT Girl´s Day sa zapájajú pravidelne aj spoločnosti, ktoré sídlia v Košiciach. Podujatie sa koná každý rok vždy 4. štvrtok v 4. mesiaci – tento rok pripadol event na 25. apríla 2019.

Girl´s Day prebieha v jeden deň vo vyše 166 krajinách sveta. Jeho podstatou je otvoriť IT firmy a organizácie stredoškoláčkam a ukázať im svet informačných technológií aj potrebu žien v tomto sektore. Na Slovensku sa podujatie koná v rámci aktivít organizácie Aj ty v IT.

REKLAMA

Spoločnosť GlobalLogic považuje za veľmi dôležité to, aby bola rodová rovnosť v IT sektore vyvážená, dlhodobo vyvíjame viaceré aktivity na podporu vyššieho počtu žien v IT. Girl´s Day ako celoslovenský event zasahuje cieľovú skupinu, ktorá je kľúčová, keďže ide o študentky, ktoré sú v období rozhodovania sa, kam ďalej,“ hovorí Kristína Kertészová, marketingová manažérka GlobalLogic. Pobočka v Košiciach v súčasnosti zamestnáva vyše 400 zamestnancov, 20 % z toho tvorí ženské pohlavie.

Každý rok iný program
Priestory firmy vo štvrtok navštívilo 24 dievčat, pre ktoré bol pripravený rozmanitý program. „Girl´s Day v našej firme pozostáva z viacerých aktivít, snažíme sa ich pripravovať ako interaktívne workshopy. Dievčatám chceme ukázať, o čom je IT – nie je to len vývoj samotný, ale aj testing, overovanie kvality systémov, dizajn… Každý rok si pre stredoškoláčky pripravíme iný program,“ vysvetľuje Jana Petriková, projektová manažérka spoločnosti.

V rámci programu si mohli dievčatá skúšať zadávať jednoduché príkazy v hre a zároveň sledovať ich aplikovanie alebo navrhnúť dizajn budíka. „Ďalej sme si pripravili aj workshop s testovacou aplikáciou, ktorú musia dievčatá otestovať, či vôbec funguje. Keďže je tento deň zameraný na ženy, aplikácia slúži na nákup kabeliek. Predstavili sme im aj dôležitosť správnej dokumentácie, kde často zaváži každý detail,“ doplnila Jana Petriková.

Stredoškoláčkam bola priblížená aj umelá inteligencia a machine learning nielen ako pojmy, ale aj ako praktické ukážky toho, kde všade sa dajú moderné technológie využiť a priniesť úžitok. Ako príklad firme slúžili vlastné vyvíjané projekty, zamerané aj na zachraňovanie ľudských životov.

Firmu navštívili dievčatá z Prešova či Sniny
Študentky sa na Girl´s Day prihlasujú samy a samy si aj vyberajú, do ktorej IT firmy by chceli nazrieť. Eventu vo firme GlobalLogic v Košiciach sa už po tretíkrát zúčastnili dve študentky z prešovského Gymnázia Konštantínova 2. „Vždy sa tu dozvieme niečo nové, tento rok sa mi páčil workshop spojený s dizajnom. Popri aktivitách sme sa pozreli na IT aj všeobecnejšie, premýšľam, že práve týmto smerom pôjdem ďalej,” zhodnotila Soňa Jakubčinová.

Už keď sme tu boli prvýkrát, tak to bolo zaujímavé, aj keď sme skôr veľa počúvali. Tieto workshopové aktivity sú zaujímavé, páčil sa mi dizajn aj programovanie, aj keď k tomu nemám až taký vzťah. Dúfam, že moja cesta bude smerovať k IT, prípadne si viem predstaviť, že by som bola učiteľka matematiky. IT určite nie je len pre mužov, aj počas dnešného dňa nám rozprávajú o tom, čo vedia ženy priniesť do IT sveta – sme citlivejšie, máme, podľa mňa, pevnejšie nervy a sme trpezlivejšie, plus sa pozeráme na veci z iného uhla pohľadu,” dodala Karolína Radačovská.

Košice v rámci Girl´s Day eventov navštívili študentky stredných škôl z celého východného Slovenska. „Som prváčka na gymnáziu v Snine a toto podujatie ma zaujalo, chcela som zistiť niečo viac o tom, čo sa robí v IT firmách. Asi najviac ma zaujala umelá inteligencia a machine learning, keďže sa dá prepojiť s mnohými oblasťami,” podelila sa o svoje dojmy Zuzana Kyjevská.

Do Girl´s Day sa zapojili všetky tri pobočky spoločnosti GlobalLogic, ktoré fungujú na Slovensku – v Košiciach, Banskej Bystrici a Žiline. Dokopy ich navštívilo vyše 60 stredoškoláčok, ktoré sú práve vo veku, kedy sa rozhodujú, čomu sa chcú v budúcnosti venovať. „Stala sa mi už aj taká vec, keď developeri – muži povedali, že taký pekný kód, ako napísala žena, by nenapísali ani oni. Sami developeri teda uznávajú, že ženský pohľad je dôležitý,” uzatvára Jana Petriková zo spoločnosti.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 3