EAST MAG

Dress code v IT sektore

Firemná kultúra je dôležitým faktorom, ktorý vplýva na spokojnosť zamestnancov spoločností nielen v IT sektore, ale aj v iných oblastiach. Súčasťou firemnej kultúry je aj predpísaný dress code, ktorým sa riadia zamestnanci jednej firmy.

Veľký dôraz na štýl obliekania a prezentovanie sa zamestnancov sa kladie v obchodných spoločnostiach a na vysokých manažérskych pozíciách. Pri kreatívnejších pracovných pozíciách je predpísaný spôsob odievania sa uvoľnenejší, aj keď sa stále riadi istými pravidlami. Dnes už neplatí zaužívaná stereotypná predstava IT-čkára ako geeka s dioptrickými okuliarmi v tričku s potlačou obľúbenej komiksovky.

REKLAMA

V rámci pracovného dress codu existuje mnoho písaných aj nepísaných pravidiel, ktoré vedia zamotať hlavu. Je rozdiel, ak máte počas pracovnej doby stretnutie s klientom, ktorému prezentujete postup vo vyvíjanom produkte, alebo môžete byť celý deň „zavretý” pri svojej práci.

Všeobecne sa dress code v práci delí na formálny a neformálny štýl.

Business formal je štandardným dress code v podnikaní. Platí napríklad pre právnikov či top manažment. U mužov si vyžaduje dobre sediaci oblek, košeľu a adekvátnu kravatu. Košele povoľuje v neutrálnych farbách – okrem bielej a krémovej aj svetlomodré odtiene. Muži by pri tomto štýle obliekania nemali zabúdať na kravatu v správnej dĺžke, teda po sponu opasku. Ženám predpisuje nohavicový alebo sukňový kostým doplnený blúzkou či jednofarebné puzdrové šaty.

Preferujú sa striedme farby, predovšetkým prírodné ako hnedá, sivá, čierna či tmavá modrá. Outfit je možné ozvláštniť jemným farebným náznakom, napríklad v podobe pastelovej farby na kabelke či kravate.

Business casual je neformálny štýl obliekania, ktorý má 3 smerovania – business casual, smart casual a casual.

Pre najvyššiu možnú mieru formálnosti, teda pri štýle business casual, je charakteristické profesionálne pôsobenie. Namiesto obleku môžete zvoliť ladiace elegantné nohavice a sako športového strihu či sveter. Košele môžu byť bez kravaty, odporúčajú sa klasické biele či s jemným vzorom.

Smart casual oproti business casual prináša väčšiu voľnosť, spája ležérnosť a formálnosť. Namiesto športového saka ponúka možnosť obliecť si aj iný blejzer, napríklad pletený kardigan. Okrem elegantných nohavíc povoľuje na denné príležitosti obliecť si aj džínsy, ktoré však musia byť jednofarebné (ideálne čierne či tmavomodré), nepotrhané a bez iných aplikácií. Pri výbere košele stavte na minimalistické alebo nadčasové vzory ako kocky či gingham, prípadne si môžete obliecť aj polokošeľu v neutrálnej farbe bez potlače.

Casual dress code je bežný, uvoľnený a ležérny štýl, pri ktorom si môžete obliecť džínsy, tenisky, jednofarebné tričká či mikiny. Tento štýl sa označuje aj ako voľnočasový.

Dress code do práce v konečnom dôsledku závisí od interných nastavení každej jednej spoločnosti a od vašej pracovnej pozície. Pri výbere oblečenia zohľadnite, či jednotlivé kúsky spĺňajú dress code, hodia sa vám farebne a strihovo, no určite nepodceňte ani to, ako sa v danom outfite cítite.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár