EAST MAG

Notebook z dreva či automatický skleník – namakané projekty boli v jeden deň na jednom mieste

Po tretíkrát sa v Košiciach konalo podujatie Namakaný deň. Univerzitná knižnica Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) sa v stredu 10. apríla 2019 premenila na miesto s najväčšou koncentráciou mladých nadšencov moderných technológií.

Event pripravuje Miroslav Biňas spolu s doktorandmi a ďalšími nadšencami z Katedry počítačov a informatiky Fakulty elektrotechniky a informatiky TUKE. „Máme dva hlavné ciele, ktoré chceme týmto podujatím dosiahnuť – popularizovať informačné technológie a inšpirovať učiteľov, čo všetko sa dá robiť so študentmi, ktorí majú záujem o technológie,” vysvetlil M. Biňas.

400 účastníkov
Namakaný deň sa po prvýkrát konal v roku 2017 a jeho cieľovou skupinou boli vysokoškoláci. „Primárne sme sa zamerali na študentov našej univerzity, no prirodzenou cestou sa postupne stali cieľovkou stredné školy a my sa z toho tešíme. Dnes očakávame, že sa tu premelie okolo 400 ľudí,” dodal organizátor podujatia.

Program eventu pozostával z prednášok a workshopov, ktoré boli tento rok venované mikrokontrolérom, ako je Arduino alebo ESP8266, minipočítaču Raspberry PI, problematike IoT, hardvérovým hračkám a softvérovému vývoju nielen pre embeded zariadenia.

Laserová gravírovačka aj notebook z dreva
Namakaný deň dopĺňal aj showroom, v ktorom sa prezentovali projekty využívajúce moderné technológie – napríklad 3D snímanie polohy, robotická ruka, automatický skleník či vlastné Arduino bezpečnostné dvere.

Prišli sme zo Strednej odbornej školy technickej v Nižnej, z Oravy. Prezentujeme tu našu laserovú gravírovačku, ktorá dokáže vypáliť obrázky na materiál. O tomto podujatí nám povedal náš triedny s tým, že keď sme túto gravírovačku dokázali postaviť, mohli by sme ju aj odprezentovať na takomto showroome. Som tu po druhýkrát, minulý rok som sa bol len pozrieť. Je super, že človek si môže pozrieť, čo dokážu iní ľudia postaviť a v čom by sa on sám mohol zlepšiť,” zhodnotil Miroslav, študent 2. ročníka strednej školy.

Štvrták Matúš z Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi pútal na showroome pohľady svojím projektom – MiniWoodPi. „Chcel som spojiť tradičný materiál s informačnými technológiami, ktoré sú dnes pre život skoro nevyhnutné a stretávame sa s nimi denne. Tento notebook z dreva je moja ročníková práca, ktorá je súčasťou našej maturitnej skúšky. Pracoval som na ňom približne polroka, pričom som sám frézoval aj drevo, ktoré som použil na zostrojenie notebooku. Na toto podujatie ma zavolali po tom, čo som svoj projekt prezentoval na krajskom kole SOČ (pozn. r. – stredoškolská odborná činnosť). Páči sa mi, že sa tu stretávajú ľudia, ktorí majú záujem,” vysvetlil.

Otvorené podujatie
Namakaný deň prepojil študentov stredných škôl, pedagógov, firmy a organizácie, ktoré event podporili, aj vysokoškolákov. „Možnosť odprezentovať svoju bakalársku prácu na tomto evente mi prišla zaujímavá, preto som sa rozhodla prísť a ukázať svoje robotické vozidlo pre detekciu nebezpečných plynov v ovzduší, ktoré je ovládané pomocou mobilnej aplikácie a zatiaľ zvládlo testovanie v nasimulovanom prostredí,” hovorí Andrea, študentka informatiky v 1. ročníku inžinierskeho štúdia.

Oboznámiť sa s netradičnými či inovatívnymi možnosťami využitia technológií či nadviazať nové kontakty s talentovanými ľuďmi mohol každý, kto prišiel do priestorov knižnice, keďže podujatie bolo bez vstupného.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár