EAST MAG

Tašky, ktoré majú svoj príbeh a pomáhajú matkám v košickom krízovom centre

Spolupráca neziskovej organizácie, krízového centra a eventovej agentúry vyústila v Košiciach do projektu, ktorý recykluje nevyužívané reklamné banery a pomáha ženám samoživiteľkám.

Za nápadom Dorka bags stojí Dorka – centrum pre obnovu rodiny v Košiciach, spoločnosť Úsmev ako dar, ktorá sa pričinila o vznik centra, a eventová agentúra Creative Pro. „Práve partner z firemného prostredia vnímal potrebu recyklácie banerov, s ktorými pracujú. Zároveň sme všetci poznali problém žien v centre Dorka, ktoré majú často viac detí, sú na ne samy a nevedia si nájsť prácu s bežnou pracovnou dobou,” spomína Martina Dulebová z organizácie Úsmev ako dar.

REKLAMA

Spoločná snaha nájsť vhodný spôsob pomoci matkám formou finančného prilepšenia vyústila do Dorka bags – šitia tašiek z použitých reklamných banerov. „Výrobu tašiek sme zakomponovali do už existujúcej šijacej dielne v centre. Začínali sme v roku 2017 a odvtedy sa našim ženám podarilo ušiť už cez 3 000 tašiek,” vysvetľuje Martin Cvik z centra Dorka. „Medzi prvých, ktorí propagovali naše tašky, patril aj Jozef Ondáš, predseda správnej rady nadácie Dedo, ktorá spoluzriaďovala naše centrum. Isto zabezpečil predaj minimálne 500 tašiek svojim partnerom,” dodáva Cvik.

Dorka bags Košice Úsmev ako dar
foto k článku: Dorka bags

Taška s príbehom ženy, ktorá za ňou stojí
Rozbehnutím Dorka bags sa pre matky v centre otvorila nová možnosť finančného prilepšenia priamo v budove, kde žijú. Dielňu môžu využívať kedykoľvek v priebehu dňa. Do týždňa ich 3-krát navštevuje vyučená krajčírka, ktorú ženy označujú za ich technologičku a pod jej vedením šijú a zlepšujú sa.

Väčšina mám nie sú vyučené krajčírky, preto je u každej veľmi individuálne to, kedy sa naučí dostatočne dobre šiť tašky. Potom ich však už práca veľmi baví, sú nedočkavé, ak nemajú materiály a pýtajú sa aj na spätnú väzbu od zákazníkov,” dodáva s úsmevom Dulebová.

Dorka bags Košice

Hlavnou ideou Dorka bags nie je predávať šité tašky. „Prioritne nám ide o ženy v centrách a šírenie osvety o problémoch, s ktorými sa stretávajú ženy samoživiteľky. Aj prostredníctvom šitia tašiek o nich chceme informovať širokú verejnosť. Každá Dorka bag so sebou nesie príbeh ženy, ktorá ju ušila, preto má každý model kartičku, v ktorom je anonymne opísaný príbeh tej, ktorá za taškou stojí,” vysvetľuje Dulebová. „Najväčším úspechom je to, že matka získa finančnú výpomoc, vďaka ktorej môže zabezpečiť svoje deti. Napríklad túto zimu kúpila jedna mamka svojim trom deťom rovnaké teplé, krásne a zachované zimné bundy, ktoré by si inak nemohla dovoliť,” dodáva Cvik.

Šitie na objednávku aj na mieru
Pozitívnym plusom Dorka bags je aj ich ekologický rozmer. Sú šité z použitých reklamných banerov, ktoré sa kopia v skladoch a je ich možné len vyhodiť. „Ženy strávia šitím tašky približne polhodinu. Predtým však často čistia samotné banere, žehlia ich a vymýšľajú, ako ich spracovať tak, aby boli esteticky lákavé a zaujali človeka na prvý pohľad,” približuje prácu Dulebová.

Dorka bags Košice

Spoločenský a ekologický rozmer šitých tašiek zaujal už viacero spoločností v Košiciach, na Slovensku, ale aj v zahraničí. „Veľa firiem alebo organizácií nám svoje staré banery daruje, aby sme ich recyklovali. Okrem toho šijeme tašky aj na objednávky pre spoločnosti z ich vlastného materiálu, ktoré potom využívajú napríklad ako darčeky pre zamestnancov,” opisuje Cvik.

Dorka bags sa v súčasnosti šijú v 3 veľkostiach. „Vieme sa ale prispôsobiť potrebám firmy, napríklad pre českého výrobcu piva sme šili tašky rozmerovo ideálne pre dvojo šesťbalení. Najobľúbenejšie sú ale asi najmenšie tašky, ktorým hovoríme tzv. desiatové. Nosia si v nich obedy aj sociálne pracovníčky v Dorke,” dopĺňa M. Dulebová.

Dorka bags Košice

Zapojenie sa do projektu nie je povinné pre všetkých, ktorí v centre bývajú. „V súčasnosti šije približne 15 žien. Okrem toho sa šitiu venujú aj chlapci z detských domovov, ktorí sú umiestnení v Domove na pol ceste. Ich pomoc sa cení najmä pri práci s nitmi.

Forma pomoci a podpory
Možnosť podporiť matky samoživiteľky má každý. Jednotlivec si vie zakúpiť tašku z recyklovaného materiálu prostredníctvom portálu sashe.sk, kým firmy pomáhajú materiálovo darovaním nepotrebných bannerov. „Cena 14,90 eur za tašku sa na prvý pohľad zdá vysoká. Časť zo sumy ide žene, ktorá tašku ušila, a zbytok sa využíva na náklady, materiál a rozvoj, čiže opäť sa to vracia späť ženám aj keď nie priamo v peňažnej forme. Každá matka dostane za svoju prácu odmenu bez ohľadu na to, či sa taška predá, alebo nie. Je to skrátka forma pomoci. Aktuálne je o bannerové tašky celkom záujem, čo nás teší,” hodnotí Cvik.

Dorka bags Košice prezident Andrej Kiska

Recyklovanú tašku od žien z košického centra Dorka má napríklad prezident SR Andrej Kiska, speváčka Mária Čírová či moderátorka Katarína Brichtová. „Tašky sa dostávajú aj do zahraničia – sú už v USA, Dubaji či Číne. Ohľadom spolupráce sa nám ozvala už aj zahraničná organizácia, takže uvidíme, kam sa projekt posunie,” uzatvára Dulebová.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár