EAST MAG
Program Tabačky

Program Tabačky na marec

1. 3. piatok, 9:00 – 17:30 h, 90€, BlackBox
Nebľaboc!/workshop/
Nebľaboc! je interaktívny, intenzívny tréning osobného rozvoja. Využíva základné herecké techniky, ktorými pomáha zlepšovať komunikačné schopnosti. Často totiž nie je podstatné ČO človek hovorí, ale AKO.

1. 3. piatok, 18:00 h, vstup voľný, Fabricafé
Príliv /diskusia/
Príliv je reakcia na odliv mozgov. Pravidelné stretnutia absolventov vysokých škôl a odborníkov, ktorí sa vrátili, alebo prisťahovali do Košíc. Akcia sa koná s podporou Sokratovho inštitútu.

REKLAMA

2. 3. sobota, 19:00 h, vstup voľný, Midbox
Toastmasters /rečnícky klub/
Toastmasters Košice je rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Rečnícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba? Príď zažiť! Tešíme sa na Tvoju návštevu. 🙂

4. 3. pondelok, 18:00 h, vstup voľný, Fabricafé
Language Café /jazyková kaviareň/
Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na Vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole. Pokiaľ sa chcete zapojiť ako speaker, alebo by ste radi obohatili náš repertoár o ďalšiu jazykovú skupinu kontaktujte nás na brano.kunca@gmail.com. Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete na našej facebookovej skupine TBCK Language café community.

4. 3. pondelok, 19:00 h, vstup voľný, Midbox
Toastmasters /rečnícky klub/

4. 3. pondelok, 19:00 h, 3€, BlackBox
PST – Priestor Súčasného Tanca: TANEČNÝ ENDORFÍN /tanečný tréning/
Tanečné večerné stretnutia zamerané na vedomú prácu s telom a rozhýbanie sa k tvorivej činnosti. Cieľom je preniesť sa z našej mysle do nášho tela. Zanechať na chvíľu povinnosti naše každodenné. Vyladiť sa tancom – zharmonizovať vnútorný a vonkajší svet, uzemniť sa, alebo zmobilizovať, vypotiť sa a nabrať radostnú energiu do ďalších pracovných dní. Obsahom tanečných stretnutí sú pohybové cvičenia, ktorými budeme podporovať prirodzené prepojenia jednotlivých častí tela do organického celku, hry zamerané na vnímanie skupiny a priestoru. Nebude chýbať tanečná variácia pre radostné tanečné plynutie, či relaxačný dotykový balzam pre telo a dušu. Sprievodkyňou tanečným tréningom je Michaela Sabolová.

4.3. pondelok, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus 20 ROKOV BEZ KUBRICKA
Barry Lyndon, Réžia: Stanley Kubrick, USA, 1975, 185 min. /kino/
Pred 20. rokmi zomrel jeden z najvýznamnejších režisérov 20. storočia – Stanley Kubrick. Pri tejto príležitosti sme pripravili filmový festival venujúci sa jeho tvorbe. Príbeh bezvýznamného írskeho hochštaplera, ktorému sa podarí postúpiť na vyššie miesta v spoločenskom rebríčku len preto, aby napokon zažil tvrdý pád. Adaptácia románu realistického spisovateľa Williama M. Thackeraya, je dôvtipnou satirou spoločnosti, v ktorej je úspech či pád podmienený pôvodom, známosťami a bohatstvom. Režisérovi Stanleymu Kubrickovi sa s citlivým zmyslom pre satiru podarilo vykresliť postavu Barryho Lyndona ako exemplárny príklad i obeť pomerov, ktoré takýchto hochštaplerov plodia aj ničia. Pri vizualizácii sveta 18. storočia sa Kubrick inšpiroval dobovými maliarskymi plátnami a mimoriadny dôraz kládol na autentickosť kostýmov, dekorácií a prirodzeného osvetlenia. Film získal Oscara za najlepšiu kameru, výpravu, kostýmy a hudbu.

5. 3. utorok, 18:00 h, 1€, Fabricafé
Ako vydrbať so systémom: Podnájom alebo hypotéka? /prednáška/
Prezradíme Ti, kedy sa oplatí vziať hypotéku a kedy je to veľká strata. Na skutočných príbehoch si ukážeme, ako rozumne využiť podnájom, na čo si dať pozor a kedy ho opustiť. Ako vydrbať so systémom? Je cyklus prednášok, kde sa naučíš ako pracovať s peniazmi, kedy ťa chcú finančné inštitúcie nachytať alebo na čo si dať pozor pri práci s úvermi a hypotékami.

5. 3. utorok, 19:00 h, 4€, Veľká sála
cyklus 20 ROKOV BEZ KUBRICKA
Konečný o Kubrickovi /prednáška/
Stanley sa narodil v roku 1928 v rodine lekára Jacoba Leonarda Kubricka. V škole sa mu veľmi nedarilo. Vo voľných chvíľach ho otec naučil hrať kráľovskú hru – šachy a vraj už v detsvesa z neho stal vynikajúci hráč. Ako 13 ročný dostal od otca fotoaparát a 17 ročného ho prijali do časopisu Look. V roku 1951 vymenil fotoaparát za filmovú kameru a ako 23 ročný nakrútil 3 krátke dokumentárne snímky. Následne vytvoril filmy, ktoré sa významne zapísali do dejín svetovej kinematografie. Peter Konečný je absolventom katedry filmovej vedy a multimédií na Vysokej škole múzických umení. Svojimi prednáškami po celom Slovensku šíri osvetu o filmovej kultúre. V Košiciach bude tentokrát hovoriť o Stanleym Kubrickovi a jeho tvorbe.

5. 3. utorok, 22:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus 20 ROKOV BEZ KUBRICKA
Osvietenie (The Shining), Réžia: Stanley Kubrick, USA, 1980, 119 min. /kino/
Spisovateľ Jack Torrance hľadá pokojné miesto pre písanie svojho nového románu a preto prijíma ponuku na miesto správcu odľahlého horského hotela. Pri úvodnom pohovore sa okrem iného dozvedá desivú historku o svojom predchodcovi, ktorý sa zo samoty a odlúčenia zbláznil a následne zavraždil svoju ženu a dve dcéry….Po príchode sa Jack so svojou rodinou ubytuje a začína písať knihu. Čoskoro však zistí, že samota uprostred hôr je stiesňujúca a aj on začína prichádzať o rozum.

6. 3. streda, 17:00 h, 8€, Veľká sála
Projekty 21. storočia /konferencia/
Misiou podujatia je poukázať na nové trendy v projektovom riadení a ponúknuť možnosť vyskúšať si nástroje projektového manažmentu v praxi. Seminár Projekty 21. Storočia obsahuje tri tematické bloky: Business, Motivation a Soft Skills. Projekty 21. Storočia je platforma, ktorej cieľom je zdieľať skúsenosti úspešných ľudí z rôznych oblastí. Akcia sa koná pod záštitou Young Crew Slovakia.

6. 3. streda, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus 20 ROKOV BEZ KUBRICKA
2001: Vesmírna odysea (2001: A Space Odyssey), Réžia: Stanley Kubrick, USA, 1968, 139 min. /kino/
Vesmírná odysea predstavuje náš odpočet k zajtrajšku, mapu k osudu ľudstva, hľadanie nekonečna. Fascinujíci vizuálny zážitok ocenený cenou Akadémie, zachytáva podmanivú drámu boja človeka a stroja, úchvatnú zmes hudby a pohybu. Tento výnimočný film Steven Spielberg prirovnal k „veľkému tresku“ novej generácie filmárov. Ide zrejme o hlavné majstrovské dielo režiséra S. Kubricka, ktoré bude udivovať, inšpirovať a uchvacovať celé ďalšie generácie.

6. 3. streda, 19:00 h, 3€, Fabricafé
ZevlTrevl /prednáška/
V marcovom vydaní ZevlTrevl k nám zavíta Silvia Szabó, ktorá nám priblíži trek po Slovinskej horskej transverzále. Slovinská horská transverzála je najstaršou a najmnohotvárnejšou spojovacou turistickou transverzálou v Slovinsku, ktorou sa po prekonaní vzdialenosti 500 kilometrov dostanete z Mariboru až do mestečka Ankaran na slovinskom pobreží. Silvia bude rozprávať o horách a krajine, ktorá je veľmi podobná Slovensku nie len svojím názvom, no starostlivosť o krajinu a kultúrne
dedičstvo sa výrazne líši. Preto neváhajte a príďte sa inšpirovať. Prednášajúca je cestovateľka, ekoaktivistka a spoluzakladateľka ekocentra Sosna. ZevlTrevl je séria prednášok o alternatívnom cestovaní. Na týchto prednáškach sa návštevníci dozvedajú rôzne tipy a triky, ako cestovať lacnejšie, zodpovednejšie a dobrodružnejšie. Ako s dostatkom času a nedostatkom peňazí spoznávať aj turisticky menej známe krajiny.

7. 3. štvrtok, 18:00 h, 2/3€, Fabricafé
Multivečer s Leonardom da Vinci /diskusia/
Génius, ktorý predbehol svoju dobu. Tento rok uplynie 500 rokov od úmrtia veľkého umelca a vedca Leonarda da Vinci. Rozprávanie o tvorbe a živote tohto velikána. Multivečer s rozprávaním, prezentáciou, kvízom a čítaním z diela Leonarda da Vinci.

7. 3. štvrtok, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus 20 ROKOV BEZ KUBRICKA
Mechanický pomaranč (A Clockwork Orange), Réžia: Stanley Kubrick, Veľká Británia, USA, 1971, 137 min. /kino/
Alex deLarge je vodcom brutálnej bandy pubertálnych výtržníkov, ktorí chodia poza školu, po nociach popíjajú chemicky obohatené mlieko v bare Korova a agresivitu si vybíjajú bitkami, znásilňovaním a prepadávaním slušných občanov. Len jediné Alex miluje viac ako sex a rabovanie – hudbu Ludwiga van Beethovena, ktorá ho dokáže nabudiť k poriadnym dávkam ultranásilia. Všetko sa však zmení, keď Alex padne do rúk zákona a skončí vo väzení. Jeho jedinou šancou ako sa čo najskôr dostať na slobodu je podstúpiť radikálnu odvykaciu kúru, ktorá mu má pomocou najnovších experimentálnych metód raz a navždy znechutiť násilie. Procedúra vymývania mozgu je natoľko úspešná, že sa Alex stane fyzicky alergický nielen na násilie, ale aj na milovanú Beethovenovu hudbu. Po prepustení na slobodu mu nezostáva nič iné ako žiť životom slušného človeka, ale ako sa má brániť proti násiliu, ktoré číha v mestskej džungli? Režisér Stanley Kubrick nakrútil podľa rovnomennej predlohy Anthonyho Burgessa temnú víziu neďalekej budúcnosti.

8. 3. piatok, 19:00 h, 8€/10€, Veľká sála
Dual /súčasný tanec + experiment + živý koncert zvukov a tiel/
Predstavenie Dual je výsledkom spolupráce choreografky a tanečníčky K. Brestovanskej / 16 a hudobníka M. Kosorína / Zoo And Aquarium. Predstavenie vychádza z výskumu. Výskumom sme vytvárali a ladili hudobné nástroje – drevené kontajnery, na ktoré sú pripevnené piezo-elektrické snímače. Jedná sa o snímanie vibrácií materiálu, ktoré vznikajú pri pohybe tanečníka v kontajneri a pri úderoch na kontajner. Je to pohyb a telo tanečníka, ktorý kontajnery rozozvučí a uvádza nás do imaginárneho zvukovo-svetelného sveta. Ľudia žijúci vedľa seba, každý vo svojom vlastnom svete. Vzťah zameraný na prežívanie seba, vlastných myšlienok a virtuálnych vnútorných procesov. Parametre odpútavajúce pozornosť mimo prežívania vzťahu a hľadajúc prieniky. A môže, dokáže, zvládne? Predstavenie Dual je o vzťahu a zvuku, vzťahu zvukov, zvučeniu vzťahu, vzťahovaním si vzťahu. Je živým koncertom zvukov a tiel. V predstavení bola použitá báseň z knihy Lucent autorky Zuzany Husárovej.
námet, réžia / Katarína Brestovanská, zvuk / Martin Kosorín, svetelný dizajn / Ints Plavnieks, Martin Kosorín, kostýmy / Erika Daxnerová, návrh a realizácia objektov / Dana Kleinert, Oliver Kleinert, tanec / Edita Antalová, Lukáš Bobalík, produkcia / Katarína Zjavková, media set/ Marianna Lutková
45 min.

8. 3. piatok, 20:00 h, dobrovoľné vstupné, Veľká sála
Škvíry & Spoje /koncert + workshop + prednáška /
Základným tvorivým prostriedkom výsledného kvarteta Škvíry & Spoje je kolektívna improvizácia, v ktorej hráči síce uplatňujú aj svoje skúsenosti s rozšírenými technikami hry* na svoje nástroje, avšak pri výstavbe každého svojho celku sa neboja ani viac štandardizovaných štýlových idiómov či napríklad pravidelných až repetitívnych rytmických štruktúr. Hráčske skúsenosti a výrazové prostriedky spoločne so zohranosťou tejto štvorice zabezpečuje, že nejde v žiadnom prípade o cestu späť. So všetkým sa tu počíta ako s rovnocennými prvkami jednej osobitej sémantickej hry, a to hry modernej a veľmi zábavnej. Kvartet Škvíry & Spoje tvoria dve oddelené duá – Škvíry sú gitarista Michal Matejka (Ankramu, Pražský improvizační orchestr a) a Petr Vrba (Poisonous frequencies, Pražský improvizačný orchestr) experimentujúci s dychovými nástrojmi a objektami; Spoje tvoria vibrafonista Dalibor Kocian (Stroon, Cluster ensemble) a bubeník Jozef Krupa (Ankramu). *Extenzívne / rozšírene techniky (Extended techniques) hry na hudobné nástroje patria k zaužívanému vybaveniu hráčov experimentálnej, alebo improvizovanej hudby niekoľkych posledných dekád. Prinášajú zaujimavú, nie len zvukovú, ale aj vizuálnu nadstavbu do živej hudby. Sú jedným z elementov súčasnej hudby, vďaka ktorým ona sama napreduje. Obsahom prednášky budú praktické ukážky ako hrať na tradičné nástroje inak.

9. 3. – 10.3., sobota – nedeľa, 20€, Veľká sála
Workshop “Tvoríme Zvuk Pohybom” /workshop + súčasný tanec/
Workshop je určený pre tanečníkov, ktorí radi objavujú nové možnosti a neboja sa experimentu. Účastníci dostanú príležitosť komponovať vlastné pohybové sekvencie vo vzťahu k špecifickému objektu – kontajneru. Pod supervíziou choreografky budú skomponovanú kompozíciu hudobne ladiť s hudobníkom. Môžu si doniesť vlastné menšie objekty /paličky z dreva, železa,a pod./, ktoré budú používať v “hre” na kontajner a kombinovať s vlastnými pohybovými sekvenciami. Workshop zahŕňa spoločný warm up a warm down. Lektori – Katarína Brestovanská, Martin Kosorín. Účastnícky poplatok – 20 eur zahŕňa aj vstup na predstavenie DUAL 08.03. piatok o 19:00 h.
Časový harmonogram:
sobota 09.03. od 10:00 do 17:00 h s pauzou na obed, nedeľa 10.03. od 10:00 do 14:00 h
Prihlášky: zuz@tabacka.sk alebo priamo na https://goo.gl/forms/YVnBywSj0nRp5WSt2
Workshop je určený pre tanečníkov a choreografov. Max. počet účastníkov 10 osôb.

9. 3. sobota, 9:00 – 17:30 h, 90€, BlackBox
Nebľaboc! /workshop/

10. 3. nedela, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus 20 ROKOV BEZ KUBRICKA
Spalujíci touha (Eyes Wide Shut),Réžia: Stanley Kubrick, USA, Veľká Británia, 1999, 159 min. /kino/
Posledný snímok, ktorý stihol významný režisér a producent Stanley Kubrick pred svojou smrťou natočiť, je eroticky ladená psychologická dráma, nakrútená voľne podľa snových noviel Arthura Schnitzlera. Zámožný newyorský lekár William Harford začne na svoju príťažlivú ženu Alicu žiarliť po tom, ako sa mu zdôverí, že by snáď kvôli erotickému zážitku s cudzím mužom bola schopná opustiť celý svoj doterajší život. Muž využije vhodnú situáciu a bez vedomia manželky prežije malú sexuálnu odyseu. Po odmietnutí zamilovanej dcéry svojho zosnulého pacienta a po nasledujúcej neúspešnej návšteve u prostitútky prenikne prostredníctvom svojho priateľa na tajnú orgiu, ktorej účastníci v karnevalových maskách benátskeho štýlu praktikujú záhadný sexuálny rituál.

12. 3. utorok, 18:00, vstup voľný, Fabricafé
Café Európa /diskusia/
Cieľom debaty Café Európa je zvýšiť povedomie a podporiť spoločenskú diskusiu na vybrané otázky týkajúce sa EÚ a jej členských štátov. Je ideálnym priestorom na diskusiu o témach, ktoré sa týkajú jednotlivca, ale majú Európsky rozmer. Publikum má možnosť vypočuť si argumenty odborníkov, zapojiť sa do diskusie, klásť otázky a nakoniec si na základe prezentovaných informácií vytvoriť na tému vlastný názor; to všetko v príjemnej neformálnej atmosfére kaviarne. Formát vznikol pod hlavičkou Zastúpenia EK na Slovensku v roku 2010.

12. 3. utorok, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus CREME DE LA CREME
Bekasinka (Bécassine), Réžia: Podalydès Bruno, Francúzsko, 2018, 102 min. /kino/
Bekasinka sa narodila v malej francúzskej farme Britanny, v deň, kedy lejaky ležali cez dedinu. Aj napriek dovŕšeniu dospelosti, jej detská naivita zostáva nedotknutá. Snaží sa dostať do Paríža, ale adopcia Loulotte, malého dieťatka prijatého Markízou z Grand-Air, naruší jej plány – stane sa jej zdravotnou sestrou. V panstve pofukuje šťastný vánok. Ale na ako dlho?

12. 3. utorok, 8:30 a 10:00 h, Veľká sála
Na Peróne: Slovenský Raj /divadlo – organizované predstavenie/
Cieľom divadla Na Peróne je osloviť mladého diváka – študenta a ponúknuť mu iný pohľad do histórie a slovenskej literatúry.
V inscenácii Slovenský raj sú použité úryvky z diel slovenských spisovateľov, ktorí tvorili v medzivojnovom alebo povojnovom období a vojna ich diela výrazne ovplyvnila. „Inscenácia Slovenský raj je zlým snom o dobrej krajine, je pohľadom do minulosti a pripomenutím, že budúcnosť bude taká o akú sa sami zaslúžime.”

13. 3. streda, 8:30 a 10:00 h, Veľká sála
Na Peróne: Búvaj /divadlo – organizované predstavenie/
Autorská inscenácia o období, ktoré príde, keď my tu už nebudeme. Je staroba atribútom času alebo synonymom senility? Divadelná koláž vystavaná na základe skutočných, zatiaľ žijúcich, výpovedí klientov zariadenia pre seniorov, koláž smutno-smiešnych výjavov zo života. Kto vlastne sú tí starí ľudia? Zdramatizovaná mozaika autentických výpovedí je vešteckou guľou do vráskavého sveta plného vyblednutých spomienok, drobných životných útrap, sklamaní, štastia, chtíču, moču, múdrosti a
malých milých nedorozumení.

14. 3. štvrtok, 10:00 h, Veľká sála
Na Peróne: Búvaj /divadlo – organizované predstavenie/

14. 3. štvrtok, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus CREME DE LA CREME
Dilili v Paríži (Dilili à Paris), Réžia: Ocelot Michel, Francuzsko, 2018, 95 min. /kino/
Odvážna Dilili sa spolu so svojím kamarátom Orelom vydáva po stopách spolku, ktorý stojí za únosmi dievčat v Paríži. Mladí hrdinovia stretnú počas svojho „vyšetrovania“ rôzne významné osobnosti – od Marie Curie až po Marcela Prousta. Každá z nich im poskytne pomocnú ruku, či indíciu. Postupne sa dostávajú na rôzne pozoruhodné miesta a s tajomným prípadom sa prelína mágia. Na konci príbehu sa tradične stretáva dobro so silami temna.

15. 3. piatok, 8:30 h, Veľká sála
Na Peróne: Slovenský Raj /divadlo – organizované predstavenie/

15. 3. piatok, 20:00 h, 10€/13€, Veľká sála
Para – Našou krajinou tour /koncert/
Okolo skupiny PARA sa aktuálne najviac skloňuje slovné spojenie Našou krajinou. Okrem názvu posledného nosiča nesie rovnaký názov aj koncertné turné naprieč slovenskou krajinou, ale aj so zastávkou v Česku. V jedenástich mestách zaznejú nielen najnovšie skladby z posledného albumu.

15. 3. piatok, 21:00, 4€, Fabricafé
Liquidity w/ Macaque /párty/
Marcová Liquidity opäť s pestrofarebným lineupom predstaví tentokrát domáce mená. Projekt Macaque ktorý tvorí Olis Bakulu a Slight a košikých Notequalmusic. K tomu Liquidity rezident Majkl Kelso a vj Wega. Deepy, dancefloory a liquidfunky all nite long!

17. 3. nedeľa, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus ARTHOUSE NEDEĽA
ZJAVENIE (L᾿Apparition), Réžia: Xavier Giannoli , Francúzsko, 2018, 137 min. /kino/
Jacques je novinárom v jednej z veľkých regionálnych redakcií vo Francúzsku. Jeho povesť nestranného a talentovaného investigatívneho novinára upúta pozornosť Vatikánu, ktorý si ho najme na špeciálne vyšetrovanie. V malej francúzskej dedine vraj totiž došlo k zjaveniu…Hneď po svojom príchode tu stretáva mladú, citlivú a pobožnú Annu, ktorá tvrdí, že na vlastné oči videla Pannu Máriu.

18. 3. pondelok, 18:00, 6/7/5€, Veľká sála
Cestou necestou /cestovateľský festival/
Dozvieš sa, ako zodpovedne cestovať, objavíme autentické Rusko spolu s transibírskou magistrálou,
ale aj desať rokov života v Číne a jej pravú tvár spolu s Pavlom Dvořákom. Cestou necestou je
cestovateľský festival, ktorý inšpiruje ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané.

18. 3. pondelok, 19:00 h, vstup voľný, Midbox
Toastmasters /rečnícky klub/

18. 3. pondelok, 19:00h, 3€, BlackBox
PST – Priestor Súčasného Tanca: TANEČNÝ ENDORFÍN /tanečný workshop/
Tanečné večerné stretnutia zamerané na vedomú prácu s telom a rozhýbanie sa k tvorivej činnosti. Cieľom je preniesť sa z našej mysle do nášho tela. Zanechať na chvíľu povinnosti naše každodenné.  Vyladiť sa tancom – zharmonizovať vnútorný a vonkajší svet, uzemniť sa, alebo zmobilizovať, vypotiť sa a nabrať radostnú energiu do ďalších pracovných dní. Obsahom tanečných stretnutí sú pohybové cvičenia, ktorými budeme podporovať prirodzené prepojenia jednotlivých častí tela do organického celku, hry zamerané na vnímanie skupiny a priestoru. Nebude chýbať tanečná variácia pre radostné tanečné plynutie, či relaxačný dotykový balzam pre telo a dušu. Sprievodkyňou tanečným tréningom je Michaela Sabolová.

19. 3. utorok, 18:00 h, 1€, FabricCafe
Ako vydrbať so systémom: Investovanie s rozumom /prednáška/
Vysvetlíme prečo existujú burzy a obchodovanie na trhoch a ako to vlastne celé funguje. Budeme sa venovať investovaniu a fondom, povieme si kde a ako správne ukladať peniaze, ale tiež aj ako to nerobiť a čo robí skoro milión Slovákov zle, keď prichádza o viac ako 25% svojho zisku.Ako vydrbať so systémom? Je cyklus prednášok, kde sa naučíš ako pracovať s peniazmi, kedy ťa chcú finančné inštitúcie nachytať alebo na čo si dať pozor pri práci s úvermi a hypotékami.

19. 3. utorok, 19:00 h, vstupné 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus CREME DE LA CREME
Verím mu (A Faithful Man), Réžia: Garrel Louis, Francuzsko, 2018, 75 min. /kino/
Partnerské spolunažívanie skomplikuje jej odchod. Opustila ho kvôli jeho najlepšiemu priateľovi, ale po jeho smrti sa pokúša o návrat. Film bol ocenený cenou poroty za najlepší scenár na medzinárodnom filmovom festival San Sebastián v roku 2018.

20. 3. streda, 18:00 h, Fabricafé
Ochrancovia prírody /prednáška/
Ochrancovia prírody je pravidelný cyklus prednášok pre širokú verejnosť. Pozvaný hostia rozprávajú o svojich aktivitách, ale aj vzdelávajú v oblasti ekológie a ochrany prírody. Tešiť sa môžete na témy ako je ochrana lesov, vôd, chránených živočíchov. Taktiež sa rozoberajú aj spoločenské problémy ako je separácia odpadu, ekostavby alebo alternatívne zdroje energie.

21. 3. štvrtok, 18:00 h, vstup voľný, Fabricafé
Language Café /jazyková kaviareň/
Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na Vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole. Pokiaľ sa chcete zapojiť ako speaker, alebo by ste radi obohatili repertoár Language Café o ďalšiu jazykovú skupinu kontaktujte brano.kunca@gmail.com. Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete na facebookovej skupine TBCK Language café community.

21. 3. štvrtok, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus GODARD FEST/CREME DE LA CREME
Zbohom jazyku (Adieu au Langage), Jean Luc Godard, 2013, Francúzsko, 70 min. /kino/
Godard a jeho vnímanie vzťahu muža a ženy. Vo filme s lingvistickým názvom Zbohom jazyku sa Godard vyjadril: „Je to o mužovi a jeho žene, ktorí si navzájom nerozumejú, pretože nehovoria rovnakým jazykom.“ Film je nakrútený aj v 3D technológii.

22. 3. piatok, 20:00 h, 5€ / 7€, Fabricafé
Ankramu (SK) /koncert/
Groovujúci psychedelický postrock s poetickými textami a príchuťou ambientu. Slovensko-česká kapela Ankramu je zoskupením pozoruhodných muzikantov z rôznych hudobných projektov, ktorého prednosťou sú živé koncerty obohatené o experimentálnu improvizáciu prevedenú s jazzovým nadhľadom. Aktuálny album Si teraz skôr ako zem je prepracovanou nahrávkou plnou piesňových a inštrumentálnych prúdov, štruktúr a vrstiev sprevádzaných precíteným spevom neusilujúcim sa
dominovať nad nástrojmi. Opojnosť a psychedelický zvuk dokresľuje dychová sekcia, ktorá sa v rôznej intenzite tiahne celým albumom. Piesne Ankramu očaria svojou šírkou, citom a hutnosťou. Formáciu Ankramu tvoria spevák a autor textov Michal Kramár, bubeník Jozef Krupa (Stroon), basgitarista Lukáš Mutňanský (Katarzia, Fallgrapp), gitarista Michal Matejka (Cluster ensemble) a klavirista Vojtěch Procházka (Vertigo).

23. 3. sobota, 19:00 h, 3€, Kino Tabačka
cyklus GODARD FEST/CREME DE LA CREME
Juraj Maliček o Godardovi – Blázniví Petríček na konci s dychom? /prednáška/
“Je kinematografia pred Godardom a po Godardovi“ povedal vraj o tvorbe svojho kolegu, priateľa aj rivala Jeana-Luca Godarda ten “druhý” najvýznamnejší tvorca francúzskej filmovej Novej vlny – Françoise Truffaut. Alebo ten “prvý”, poradie záleží od nášho uhla pohľadu. Truffaoutovo odvážne konštatovanie však priamo asociuje otázku, ktorú sa pokúsime zodpovedať: Aká je kinematografia počas Godarda? Čo okrem mena spája tých neuveriteľných 127 filmov, ktoré Jean-Luc Godard za 64 rokov svoje aktívnej režisérskej kariéry natočil? V akom svete, ako a do akého sveta? A prečo by nás to malo zaujímať? Juraj Maliček
Aby sa to deväťdesiat minútové rozprávanie o filmovej tvorbe Jean-Luca Godarda dalo vydržať, budú aspoň polovicu z neho tvoriť filmové ukážky. Juraj Maliček prednáša teóriu populárnej kultúry, interpretáciu a dejiny filmu, príležitostne
publikuje, rád nakupuje v papiernictve a vo videohrách preferuje brokovnicu. Je častým hosťom Daniela Baláža v relácii na Rádiu_FM.

24. 3. nedeľa, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
cyklus GODARD FEST/CREME DE LA CREME
Kniha obrazov (Le livre d́ image), Réžia: Jean Luc Godar, Francúzsko, 2018, 90 min. /kino/
Godardova fragmentárna novinka je filmová esej, nápadne predchnutá bezmála hororovou atmosférou. Nájdeme v nej väčšinu charakteristických čŕt jeho neskorej tvorby: zámerne rozbíjané náčrty súvislostí, odkazy na sebareflexívnosť média filmu i nekompromisnú modifikáciu obrazu a zvuku. Snímka, v ktorej sa miešajú spravodajské titulky, maľby, často digitálne skreslené úryvky z klasických hollywoodskych filmov abrutálna youtubová propaganda ISIS, poukazuje predovšetkým na odcudzenie a makroagresie súčasného sveta. Film bol v roku 2018 ocenený Zlatou palmou na filmovom festival v Cannes.

25. 3. pondelok, 19:00 h, 3€, BlackBox
PST – Priestor Súčasného Tanca: TANEČNÝ ENDORFÍN /tanečný tréning/
Tanečné večerné stretnutia zamerané na vedomú prácu s telom a rozhýbanie sa k tvorivej činnosti. Cieľom je preniesť sa z našej mysle do nášho tela. Zanechať na chvíľu povinnosti naše každodenné. Vyladiť sa tancom – zharmonizovať vnútorný a vonkajší svet, uzemniť sa, alebo zmobilizovať, vypotiť sa a nabrať radostnú energiu do ďalších pracovných dní. Obsahom tanečných stretnutí sú pohybové cvičenia, ktorými budeme podporovať prirodzené prepojenia jednotlivých častí tela do organického celku, hry zamerané na vnímanie skupiny a priestoru. Nebude chýbať tanečná variácia pre radostné tanečné plynutie, či relaxačný dotykový balzam pre telo a dušu. Sprievodkyňou tanečným tréningom je Michaela Sabolová.

26. 3. utorok, 18:00 h, 1€, FabricCafe
Ako vydrbať so systémom: Hypotéka v roku 2019 /prednáška/
Aké zmeny nastali v hypotékach po novom roku? Ako využiť hypotekárny boom vo svoj prospech? Aj na tieto otázky sa dozvieš odpoveď na prednáške. Ako vydrbať so systémom? Je cyklus prednášok, kde sa naučíš ako pracovať s peniazmi, kedy ťa chcú finančné inštitúcie nachytať alebo na čo si dať pozor pri práci s úvermi a hypotékami.

26. 3. štvrtok, 19:00 h, dobrovoľné vstupné, Kino Tabačka
cyklus AMNESTY /kino/
Kino Tabačka v spolupráci s Amnesty International Slovensko v roku 2019 každý mesiac prináša film
s ľudsko-právnou tematikou.

27. 3. streda, 18:00 h, vstup voľný, Fabricafé
Vedecká kaviareň (Ionizujúce žiarenie – fenomén ohrozujúci i užitočný) /prednáška/
Vedecké kaviarne sú osvedčenou formou popularizácie vedy a rozširovania obzoru verejnosti v mnohých krajinách, osvedčil sa aj Slovensku a to vďaka podpore APVV. Vedecké kaviarne sa organizujú v neformálnych priestoroch kaviarne formou popularizačných prednášok nielen z oblastí neurovied; hosťami sú ľudia z odboru, ktorí prinesú do Tabačky atraktívne témy. Veríme, že uvoľnená atmosféra a zaujímavé témy prispievajú k zlepšeniu vzťahu verejnosti k vede a výskumu.
Hlavné tézy prednášky: Ionizujúce žiarenie je súčasťou prírodných procesov , ktoré nás obklopujú. Pri väčšej intenziteohrozujúce zdravie a život. Pri jeho poznaní a ovládnutí sa však ionizujúce žiarenie stáva užitočným a nevyhnutným faktorom v rôznych činnostiach človeka – od výroby elektrickej energie, defektoskopia, datovanie , po využitie v medicíne – v diagnostike a liečbe nádorových ochorení. Po krátkom popise typov a vlastností ionizujúceho žiarenia (a zodpovedaní najčastejšie kladených otázok typu: Akú dávku dostanem pri CT vyšetrení a akú v lietadle do New Yorku?) sa vyberieme na exkurziu do sveta “bielych plášťov”, kde lekári a fyzici odhaľujú rozsah nádorového ochorenia pomocou prístrojov využívajúcich ionizujúce žiarenie (RTG, CT, PET) a prístrojov (lineárny urýchlovač, brachyterapeutický ožarovač, stereotaxia, protónový urýchlovač), pomocou ktorých v súčasnosti dokážu nádory úspešne “vypáliť” pri minimálnom poškodení okolitých zdravých tkanív a orgánov. Tento vývoj v medicíne bol dosiahnutý výrazne vďaka poznatkom z prírodných a technických vied (jadrovej fyziky, rádiobiológie , informatiky a iných). Vedné odbory, od objavu rtg žiarenia , výrazne zmenili svet medicínskych odborov klinická a radiačná onkológia vstupom I ďalších liečebných metód – chemoterapie, biologickej liečby, hormonoterapie…). Budete svedkami ako prebieha proces v reťazci: stanovenie diagnózy – ožarovací plán – aplikácia liečby ionizujúcim žiarením- sledovanie výsledkov liečby. V závere sa dozviete ako “královna vied” – matematika prispela autorovi príspevku v modelovaní rádiobiologických účinkov rádioterapie na nádory a zdravé tkanivá s pozitívnym dopadom na pacientov, k rozšíreniu metódy na iné pracoviská a k vydaniu monografie v zahraničí.
Prednášajúci: doc. RNDr Pavol Matula,CSc. Výchoslovenský onkologický ústav a.s. Košice

28. 3. štvrtok , 18:00 h, dobrovoľné vstupné, Fabricafé
Music Lab /jam session/
Koncerty – improvizované experimenty – s cieľom podpory rozvoja hudobnej produkcie v Košiciach – hľadaním novej Košickej hudby, networkingom muzikantov a odbúravaním súťaživosti.
Pre návštevníkov: Máte možnosť objaviť a podporiť nové spontánne vznikajúce hudobné formácie a hudobníkov.
Pre hudobníkov: Stage aj s vybavením je k dispozícii už od 17:00. Máte možnosť sa nazvučiť, rozohrať a vytvoriť
formácie. Ak máte chuť si zahrať, ohláste sa cez Facebook alebo mailom na: info@musiclab.sk.

29.3. piatok , 9:00 – 17:30 h, 90€, BlackBox
Nebľaboc! /workshop/
Nebľaboc! je interaktívny, intenzívny tréning osobného rozvoja. Využíva základné herecké techniky, ktorými pomáha zlepšovať komunikačné schopnosti. Často totiž nie je podstatné ČO človek hovorí, ale AKO.

29. 3. piatok, 20:00 h, 9€ / 11€, Veľká sála
AVE w/ GLEB (SK) /koncert/
“Gleb” je aktuálne zrejme najoriginálneješi artist a najvýraznejší live perfomer na našej scéne. Po vydaní debutového albumu Lavička pimpin’ nasledovali nové videosingle, vypredané shows a svoj úspešný rok zavŕšil v Bratislave koncertom pred tisícovým publikom. Prišiel čas priniesť tento rave na rozmedzí grime, drum a rapu i do Košíc. Koncom marca tak vo veľkej sále Tabačky Kulturfabrik Gleb odohrá svoju špeciálnu live show! Support DJ sety doplnia na mieste Mefek Hypetrain a jiggydab. Po koncerte drumová pasáž naskočí skoro hneď a program afterparty bude mať v rukách rezident Majkl Kelso. *AVE je nový formát VUNU zameraný na live hudobné performances. Nezabúda však i na vizuál, ktorému sa primárne venujeme a tak pôjde o audio〜vizuálne〜eventy. Vizuálna stránka show bude v produkcii svetelného dizajnéra sedemminút.

30. 3. sobota, 9:00 – 17:30 h, 90€, BlackBox
Nebľaboc!/workshop/

30. 3. sobota, 18:00 h, vstup voľný, Fabricafé
Príliv /diskusia/
„Príliv“ je reakcia na odliv mozgov. Pravidelné stretnutia absolventov vysokých škôl a odborníkov, ktorí sa vrátili, alebo prisťahovali do Košíc. Akcia sa koná s podporou Sokratovho inštitútu.

30. 3. sobota, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
FEBIO FEST V TABAČKE
Punk je hned!, Réžia: Juraj Šlauka, Slovensko, Česko, 2018, 75 min /kino/
Film, inšpirovaný detailne odpozorovaným životom pankáčov prebývajúcich na periférii, rozpráva príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kwička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Jeho idylický svet jedného dňa ostro narazí na hranu všeobecne platných pravidiel. Svojim impulzívnym správaním, ktoré neráta s dôsledkami, postupne mení svoj život na voľný pád.

31. 3. nedeľa, 19:00 h, 3€/2€, Kino Tabačka
FEBIO FEST V TABAČKE
Chvilky, Réžia: Beata Parkanová, Slovensko, Česko, 2018, 93 min /kino/
Anežka (Jenovéfa Boková) je mladou ženou, ktorá túži po dobrom vzťahu s rodinou a partnermi. Rozhodne sa ustúpiť a cielene sa vyhýbať prípadným nedorozumeniam a sporom. Anežka si však neuvedomuje, že tento pomyselný pokoj je iba tichom pred búrkou, ktorá skôr či neskôr príde. Film Chvilky je príbehom o vzťahoch, emóciách a základných životných situáciách, ktoré stretávajú každého človeka a sú mu dôverne blízke. Film rozpráva o láske, bolesti, oddanosti, ale tiež o nádeji, že človek dokáže svoje zranenia premeniť v silu.

31. 3. nedeľa, 20:00 h, 20€/24€, Veľká sála
The Young Gods (CH) /koncert/
Ich tvorbou sa inšpiroval David Bowie, Trent Reznor či Mike Patton. Na hudobnej scéne sú viac ako 33 rokov. Švajčiarski experimentátori The Young Gods sa po 7 rokoch vrátia do Tabačky s novým albumom.

Pravidelné podujatia

Každý piatok od 18:00 h, 3€, BlackBox
Street dance workshop /tanečný workshop/
Street Dance workshop je pravidelný tanečný workshop pod vedením Mery Dott Hajasovej. Tréningy sú zamerané na precvičenie tela, krokové variácie, ale hlavne na radosť z pohybu a tanca. Predošlé skúsenosti s tancom sú vítané, ale nie potrebné. Tréning začína rozcvičkou a nasleduje nacvičovanie krokov. Vhodné je voľné oblečenie a pevná športová obuv.

Každý utorok a štvrtok od 18:00 h, 3€, BlackBox
Roztoč to! /cvičenie/
Ak jediný plnohodnotný pohyb, ktorý v práci vykonávaš je presun do jedálne a späť, čakáme ťa každý utorok a štvrtok o 18:00 v BlackBoxe v Tabačke – Kulturfabrik. Dopraj si aspoň hodinku času pre seba a zbav sa únavy tým správnym cvičením. Prvky powerjogy, pilates a strečingu ťa nabijú pozitívnou energiou. Vhodné pre všetkých.

Každý utorok od 19:30 h, 3€, BlackBox
Ecstatic Trip/tanečný workshop/
Ecstatic Trip sa zameriava na preskúmanie mysle, tela a duše, prostredníctvom pohybu. Extatický tanec je voľný tanečný štýl, v ktorom je učiteľom hudba. V tejto forme tanca neexistuje žiadna štruktúra či kroky, ktoré by ste mali sledovať, ani konkrétny spôsob ako tancovať. Predchádzajúce skúsenosti s tancom vôbec nie sú potrebné. Workshop vedie srbská tanečnica Katarina Jovanović.

Každý utorok od 17:00 h, 3€, Kino Tabačka
Etno bubny /bubnovací workshop/
Cvičenie vedené formou spoločného bubnovania (Drum circle), zamerané na rozvoj základných rytmických zručností a techniky. Hry na africký bubon djembe a jednoduché perkusie (shaker,rytmické drievka, cowbell…). Hlavnú náplň tvorí spoločné hranie v skupine, učenie a precvičovanie jednoduchých afrických polyrytmov. Vhodné pre začiatočníkov, na osvojenie si základov hry nadjembe, ale aj na na odreagovanie a zvukovú relaxáciu.

Každá streda od 17:30 h, 2€, BlackBox
Lindy Hop /swingový tanec/
Tanečníci Lindy sú majstrami v zábave. Swing je jazz a jazz je elegancia. Jazz je energia. Je emócia a improvizácia. A presne to všetko zdedil aj najznámejší swingový tanec Lindy hop. Nie sme tanečná škola – sme swingoví nadšenci. Skúste si to predstaviť. Spoločenský tanec podobne ako valčík, no meniaci svoje tempo cez polku až po čardáš. Doplňte ho energiou salsy a fantáziou a improvizáciou bachaty… To všetko je swing – superpotravina na vašom tanečnom jedálničku. Najlepšie párty, aké sme zažili, boli práve swingové a je čas priniesť ich posolstvo do Tabačky. Práve preto existuje táto komunita. Lindy Hop nie je tanečná škola, ide o swingových nadšencov, ktorí sa chcú podeliť o svoje skúsenosti a zážitky tak, aby ste mohli zažiť pravú swingovú atmosféru v metropole východu. Stretnutie prebieha každú stredu. Pokiaľ si Lindy Hop doteraz netancoval a máš chuť s tým začať napíš na swing.kosice@gmail.com, alebo sa pridaj do FB skupiny a sleduj info o tančiarniach a nových kurzoch.

Každá streda od 21:00 h, vstup voľný, Fabricafé
Stredávka /párty/
Stredávka je pravidelná porcia listeningovej elektroniky v Tabačke Kulturfabrik, ktorá tvorí podhubie košickej elektronickej scény. Tešiť sa môžete na stretnutia s rezidenčnými a hosťujúcimi DJmi a VJmi Tabačky.

Podujatia kultúrneho centra Tabačka Kulturfabrik z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Mesto Košice a Nadácia Orange.

tlačová správa

Pridajte komentár