EAST MAG
zimný festival jedla

Ako chutí Zimný festival jedla v košických reštauráciách? Baránok & Montana Steakhouse

Šesť týždňov trvá na celom Slovensku vo vybraných reštauráciách podujatie Zimný festival jedla. Jeho cieľom je sprístupniť gurmánske špeciality podnikov za dostupné ceny a prinášať účastníkom gastro zážitky. Reštaurácie, zapojené do festivalu, zostavujú špeciálne menu pre tento event, ktoré pozostáva z troch jedál – chute regiónov, naše ikonické jedlo a kuchárova voľba.

Pravidelný víťaz Zimného festivalu jedla
Reštaurácia Baránok sa do podujatia zapája pravidelne. Už párkrát sa jej podarilo stať víťazom najlepšieho menu v rámci festivalu. Svojich hostí prekvapí a poteší aj tým, že okrem trojchodového degustačného menu servíruje aj tzv. dva bonusy od šéfkuchára. Servírované jedlá dopĺňa 3 vzorkami remeselných vín z vinárstva U Koňa.

REKLAMA

Každé z jedál vám priblíži sám šéfkuchár, kým stručný výklad o degustovaných vínach má na starosti čašník. Pred festivalovým menu sú servírované spomínané dve bonusové jedlá – domáci chlieb s kozím syrom a kandizovaným ovocím a langoš inšpirovaný slovenskými tradičnými surovinami. Obe predjedlá boli chuťovo vyvážené a aj keď opečený chlieb so syrom je ľahší na trávenie, langoš je nadýchaný a jemný.

Festivalové jedlo Chuť regiónov prezentoval boršč. Podľa kuchára je táto polievka obľúbená medzi klientelou podniku, a preto sa rozhodli zakomponovať ju do tohtoročného festivalového menu. Pri jej príprave však využili inovatívne postupy. Výsledkom je polievka podávaná na pohľad veľmi atraktívne. Aromatizovanú šťavu z repy sme dostali v porcelánovom džbáne a v polievkovom tanieri sa nachádzali taštičky plnené kapustou a hubami, husacie mäso, rehydrovaná repa a sušená kyslá smotana. Polievka prekvapila aj chuťou, ktorá bola sladká.

Kuchárova voľba padla na krokety z údeného bravčového jazyka, ktoré boli podávané s karfiolovým pyré a bielou čokoládou. Pyré vďaka svojej chuti poteší milovníkov tejto kapustovej zeleniny. Mäso bolo jemné a chrumkavé a celý pokrm ozvláštňovali gaštany.

Dezert v podobe ikonického jedla podniku zvládnete aj po predchádzajúcich štyroch chodov, pretože je svieži a ľahký. Zaujímavo prepája chute – kyslé ringloty s levanduľovým medom, sladké datle s pistáciami a krémom z javorového sirupu. Sviežosť dezertu dodával hruškový sorbet.

Americký steakhouse v Košiciach
Do festivalu jedla sa zapojila aj reštaurácia hotela Yasmín. Oproti iným zapojeným reštauráciám Montana Steakhouse&Bar trochu sklamal v prístupe – žiadne z degustačných jedál nám nebolo personálom predstavené tak, ako to bolo zvykom v iných podnikoch.

Predjedlo v podobe domácich cibuľových krúžkov predstavovalo chute regiónov. Jemnú sladkú chuť cibule vyvažoval pikantný dip s majonézou. Malým problémom bolo, že panko strúhanka, v ktorej boli krúžky obalené, opadávala.

Ikonickým jedlo v steakhouse je, ako inak, marinovaný flat iron steak. Pozitívne hodnotíme to, že sa nás personál opýtal, ako prepečené mäso chceme. Steakové mäso bolo čisté a ochutené tak, aby vynikla jeho chuť. Výborne k nemu ladilo masco s pekanovými orechmi v bourbone a javorovým sirupom. K mäsu bol podávaný pečený zemiak a najvýraznejšiu chuť v hlavnom jedle mala príloha – zeleninový šalát.

Kuchárova voľba padla správne na vanilkové créme brulée s cukrovou krustou, ktoré bolo chutné, pritom ľahké a naozaj vanilkové.

Zimný festival jedla trvá ešte do nedele 24. februára 2019. Funguje na systéme degustačných kupónov, ktoré si zakúpite online na stránke podujatia spolu s rezerváciou reštaurácie na konkrétny dátum a čas, vďaka čomu vás podnik bude očakávať.

Pridajte komentár