EAST MAG
Košice metropola východu

Ako hodnotia rok 2018 košické IT firmy?

Vo februári sa venujeme rekapitulácii roka 2018 v IT sektore. Téma mesiaca približuje, aký bol minulý rok pre klaster Košice IT Valley. Svoje pôsobenie, úspechy a vízie zhrnuli aj IT spoločnosti, ktoré sídlia v košickom regióne.

Spoločnosť Astound Commerce

Počas roka 2018 firma Astound Commerce pokračovala v raste a dosiahla nové míľniky v globálnom aj lokálnom merítku. Minulý rok sme zvýšili počet projektov o 63 % a úspešne dodali 57 e-commerce riešení pre Under Armour, L’Oreal, Pepe Jeans, Fenwick, London Drugs, Lulu Guiness a iných klientov. Dosiahli sme level Platinum Salesforce Partner a momentálne je Astound Commerce medzi menej ako 100 spoločnosťami vo svete, ktoré získali toto ocenenie. Dokonca sme dosiahli úroveň Salesforce Commerce Cloud Master.

Minulý rok bol pre Astound Commerce Košice plodný. Organizovali sme prvý Ecommerce Meetup, kde sme združili okolo 60 účastníkov. Súčasťou vzdelávacieho programu Delivery Organisation bolo aj odštartovanie Boot Camp projektu na prípravu QA Softvér testerov v košickej pobočke. Podarilo sa nám zaučiť 11 mladých IT profesionálov a 4 z nich sa pridali k nášmu tímu.

Tento rok sa nám ukazuje ako veľmi produktívny a plný udalostí. V roku 2019 sa Astound Commerce Košice bude snažiť o upevnenie svojej pozície v lokálnej IT komunite, o napredovanie skrz zdieľania skúseností na nových Ecommerce Meetupoch a zúčastňovania sa na iných udalostiach, akými sú aj vlastné e-commerce meetupy a vzdelávacie programy pre mladých IT špecialistov.

Spoločnosť Fpt Slovakia

Rok 2018 hodnotíme maximálne pozitívne. Za najväčší úspech považujeme ten najčerstvejší – 2. miesto v ankete Najzamestnávateľ v kategórii IT a telekomunikácie. Veľmi si vážime toto ocenenie, keďže je to hodnotenie a spätná väzba od ľudí z našich radov – samotných zamestnancov. Ich hodnotenie je odrazom toho, že sú v našej firme spokojní a to je pre našu FPT rodinu základ.

FPT Slovakia Košice IT Valley

Uplynulý rok materská spoločnosť FPT Software podpísala najhodnotnejšiu zmluvu v histórii svojho podnikania. Kontrakt v hodnote 100 miliónov USD uzavrela s hlavnou európskou energetickou spoločnosťou innogy SE, ktorá zaručí príjmy na obdobie rokov 2018 – 2024 a príležitosti pre rozvoj v sektore poskytovania energetických služieb. Pre našu košickú komunitu vyše 250 IT špecialistov to znamená upevnenie pracovných pozícií a príležitosť pre ďalší rozvoj.

Rok 2018 sa niesol v našej firme aj v duchu osláv, inak tomu nebude ani v roku 2019. Na jeseň oslavovala materská firma 30 rokov, tento rok čaká 5-ročné výročie aj Fpt Slovakia.

V októbri sme otvorili SmartHome Lab – laboratórium pre simuláciu používania rôznych zariadení bežnej domácnosti v prostredí SmartHome. Jeho cieľom je vylepšovať a inovovať existujúce funkcie inteligentnej domácnosti.

Slovenskú pobočku minulý rok navštívili aj najvyšší predstavitelia materskej firmy FPT Software. Výsledkom ich pobytu v metropole východu je nadviazanie intenzívnej spolupráce s Technickou univerzitou v Košiciach.

Spoločnosť GlobalLogic

Rok 2018 bol v GlobalLogic plný výziev na poli technológií, nových projektov či riešení pre klientov, ktoré spájali našu expertízu v oblasti vývoja a dizajnu, technologické trendy a adresovali aktuálne celospoločenské problémy. Zároveň sme vytvárali priestor pre odborníkov, kde sa prostredníctvom Machine Intelligence Lab science fiction stáva realitou. Ide o centrum vývoja prelomových riešení z oblasti zdravotníctva, médií a obchodu, v ktorom sa snúbi kreativita a matematické myslenie vývojárov so skúsenosťami odbornej verejnosti.

GlobalLogic Košice IT Valley

Ukončili sme prvé projekty nastupujúceho trendu – virtuálnej a rozšírenej reality v kombinácii so strojovým učením. Medzi najdôležitejšie inovácie zaraďujeme presné meranie veľkosti tváre pomocou mobilného telefónu, užívateľský návod v rozšírenej realite alebo konverzačný robot pokročilej technickej pomoci. Výrazne znižujú náklady našim zákazníkom a pomáhajú im zväčšovať zákaznícku bázu. Investícia do Machine Intelligence Labu patrí medzi naše najlepšie rozhodnutia, keďže všetky medicínske zariadenia, na ktorých sme mali možnosť pracovať v roku 2018, sa inovujú a dostávajú novú vrstvu inteligencie.

Lokálne sme svoju energiu venovali podpore komunít a zdieľaniu vedomostí, pretože veríme, že učenie je celoživotný proces a zdieľanie vedomostí posúva vpred.

V roku 2019 vidíme ako hlavného ťahúňa neinvazívne technológie, ktoré budú zbierať obrovské množstvo dát. Bude to aj o „Data science“, kde sa bude viac odhaľovať, ktoré bio-markery sú pre aké choroby dôležité pre včasnú diagnostiku a posun z liečenia chorôb k ich predchádzaniu. Z krátkodobého a konkurenčného pohľadu musia medicínske firmy začať prinášať novú pridanú hodnotu k svojim existujúcim produktom a v digitalizovať ich.

Spoločnosť T-Systems Slovakia

Rok 2018 bol mimoriadne úspešný. Vo všetkých líniách sme dodávali doteraz najvyššiu kvalitu služieb a prispeli sme k finančnej stabilite skupiny Deutsche Telekom prekonaním všetkých finančných záväzkov. Generálny riaditeľ globálnej spoločnosti T-Systems Adel Al-Saleh v skupinách Investor Days určil Slovensko za jedno zo štyroch strategických celosvetových distribučných miest Deutsche Telekom.

T-Systems Slovakia Košice IT Valley

V roku 2018 sme posilnili úroveň expertov, čo sa prejavilo zvýšením tržieb o 7 %. V rámci stratégie orientovanej na zvyšovanie pridanej hodnoty pre zákazníkov sme spustili program identifikácie obchodných príležitostí. Do portfólia sme pridali služby podpory IaaS na báze Microsoft Azure riešení, v druhej polovici roka bola vytvorená nová divízia zameraná na manažované riešenia na báze verejných cloudov (Azure, vCloud, AWS), ako aj podpora Big Data platforiem. V telekomunikačnej divízii sme pokračovali v rozvoji prevádzky „business as usual” pre inovatívny startup produkt – next-generation network architecture (ngena).

Úspešne sme predstavili prvý startup Sám v múzeu, rozvíjaný s podporou európskeho inovatívneho hubu „Health“, členmi Únie nevidiacich Slovenska a Východoslovenského múzea v Košiciach.

Duálne sa u nás vzdelávalo 80 študentov v troch ročníkoch. V rámci vzdelávania vo firme svojich kolegov vzdeláva 250 interných trénerov – bežných zamestnancov. Dokopy sa otvorilo 1 568 školení pre 3 545 účastníkov. Náš nadačný fond poskytol grantovým programom „T for all, all for T” financie pre projekty a firma pokračovala aj v portfóliu dobrovoľníckych aktivít.

V roku 2019 plánujeme pokračovať v transformácii spoločnosti s cieľom vytvoriť organizáciu, ktorej hlavnou hodnotou je zákazník.

Spoločnosť Visma

Pre Vismu bol rok 2018 veľmi dôležitý. Visma je cloudová jednotka na európskom trhu, ktorá sa venuje vývoju vlastných produktov v rôznych oblastiach. V Košiciach otvorila svoje nové vývojové centrum, ktoré je súčasťou strategickej investície spoločnosti v oblasti inovácií, v novembri 2018. Tím vývojárov v Košiciach bude zameraný na vytváranie inovatívneho cloudového softvéru a nových technológií, ako je umelá inteligencia a robotika.

Visma Košice
6. decembra spoločnosť Visma oznámila svoj štart v košickom regióne.

Rok 2019 bude určite dobrodružný. Čaká nás plno výziev a plánov, ktoré chceme naplniť. Pre Vismu bude rok 2019 znamenať rast a aj nastavovanie procesov. Bude sa niesť v duchu budovania značky a mena v komunite. Chceme robiť veci inak, máme viacero nápadov, ktoré sú už v procese realizácie a ktoré už čoskoro uvidíte. V marci nás čaká sťahovanie do nových priestorov v BCK, na ktorých sa usilovne pracuje.

Naším cieľom je rásť každý mesiac o 5 ľudí. Na konci roka by nás malo byť 50. Vo februári nám nastúpili prví developeri na prvý produkt – Childcare. Absolvovali zaškolenie, kde sa zoznámili s ľuďmi, s ktorými budú na vývoji produktu spolupracovať. Postupne budujeme tímy aj na ďalšie produkty. Visma sa v Košiciach bude zameriavať na cloudový vývoj, orientujeme sa prevažne na Microsoft technológie. Zároveň sa budeme snažiť do Košíc prinášať aj inú a zaujímavú prácu – v apríli nám pribudnú developeri, ktorí sa budú venovať robotike a automatizácii softvéru. V pláne máme aj pozície z oblasti machine learning.

Vecí, ktoré nás čakajú v roku 2019, je nesmierne veľa, už teraz sa na ne tešíme.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár