EAST MAG

Film Ostrým nožom uvedú v Kine Úsmev jeho tvorcovia

Príbeh otca, ktorému zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. Dokáže v prehnitom systéme vyhrať? Vo štvrtok 21. februára o 20:00 hod. bude mať v Kine Úsmev premiéru nový slovenský film Ostrým nožom. Košickému publiku ho prídu predstaviť aj jeho tvorcovia – režisér Teodor Kuhn, scenárista Jakub Medvecký a producent Jakub Viktorín.

Ostrým nožom je príbehom otca, ktorý musí pochovať vlastné dieťa. Okrem tragickej udalosti vraždy syna čelí očierňovaniu zo strany médií, nečinnosti polície a vlastnému pocitu viny. Postupne sa dozvedá stále viac o pozadí útoku a snaží sa na vlastnú päsť dopátrať pravdu. Od začiatku sa však zdá, že smrť jeho syna nebude nikdy potrestaná.

Vražda Daniela Tupého
Inšpiráciou pre film bol prípad z roku 2005, keď na dunajskom nábreží v Bratislave zavraždila skupina neonacistov vysokoškolského študenta Daniela Tupého. Polícia začala hon na páchateľov a občania sa protestami vyhranili voči extrémizmu. Bratislavské ulice sa naozaj istú dobu zdali byť bezpečnejšie. Ale čoskoro záujem o prípad vyhasol, informácií ubúdalo a obžalovaných oslobodili.

Dlhometrážny hraný film Ostrým nožom má ambíciu otvoriť túto ranu – jednu z najpálčivejších v dejinách moderného Slovenska. Prípad neobjasnenej smrti nevinného chlapca je totiž symptomatický pre problémy našej spoločnosti. Na pozadí emotívne silného príbehu otvára film spoločenskú diskusiu na tému spravodlivosti a jej dostupnosti pre bežného neprivilegovaného občana.


Premiéra v deň výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Keď zabili Daniela Tupého, režisér Teodor Kuhn bol približne v jeho veku. Pohyboval sa v prostredí, kde boli konflikty s neonacistami na dennom poriadku a veľa počul o osudnej bitke, pri ktorej Tupý zahynul. Nespravodlivosť, ktorá sa udiala následne, je podľa neho v niečom ešte smutnejšia než samotná vražda. „Náhodné tragické útoky sa totiž budú vyskytovať vždy. Ale nefunkčný systém, ktorý zabraňuje ich potrestaniu, je omnoho komplikovanejší problém. Smrť Daniela Tupého sa dotkla celej našej generácie. Niečo také sa už nesmie opakovať. Film Ostrým nožom čerpá z tejto udalosti, a preto si zaslúži vlastný príbeh,” hovorí režisér Teodor Kuhn.

Keďže v ten istý deň, ako je naplánovaná premiéra filmu Ostrým nožom, sa v Košiciach koná spomienkový pochod „Nezabudneme! Pokračujeme! Výročie vraždy Jána a Martiny” posunulo Kino Úsmev premietanie filmu. „Boli by sme radi, aby film Ostrým nožom videlo čo najviac ľudí a aby mali možnosť hovoriť s režisérom osobne. Deň košickej premiéry pripadol práve na smutné výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a aj keď tieto dve udalosti navzájom spolu nesúvisia, svojím spôsobom odzrkadľujú podtitul filmu, ktorý hovorí, že ,každá generácia má svoju obeť’. Či už sú to obete náhodných aktov brutálnej agresivity, alebo priamych dôsledkov korupčného systému. Veríme, že v našej spoločnosti budeme chcieť a môcť za tieto obete stále verejne bojovať, buď v uliciach mesta alebo prostredníctvom umenia na filmovom plátne,” uviedli zamestnanci Kina Úsmev.

tlačová správa

Pridajte komentár