EAST MAG

Košickí experti posúvajú hranice medicínskej diagnostiky

Spolupráca softvérových špecialistov zo spoločnosti Siemens Healthineers a expertov z košickej Železničnej nemocnice Svet zdravia pomáha vyvíjať medicínske prístroje, ktoré posúvajú hranice zobrazovacej diagnostiky a pomáhajú pacientom na celom svete. Výsledkom spolupráce je aj zdokonalenie najnovšej generácie ultrazvuku ACUSON Sequoia.

ACUSON Sequoia je ultrazvuk, ktorý v súčasnosti lekárom umožňuje najkvalitnejšie zobrazenie. V Košiciach na jeho vývoji pracovalo 45 softvérových špecialistov viac ako 5 rokov. „Išlo o najväčší tím ľudí, ktorí sa podieľali na projekte za celých 13 rokov, odkedy v Košiciach ultrazvukové prístroje vyvíjame,“ hovorí Miroslav Kliment z košického tímu Siemens Healthineers.

REKLAMA

Výsledky ich práce pomohli posunúť hranice zobrazovacej diagnostiky na novú úroveň. Hneď po uvedení na trh získal obraz generovaný prístrojom ACUSON Sequoia ocenenie Image of the month od Svetovej federácie pre ultrazvuk v medicíne a biológii (World Federation for Ultrasound in Medicine and Biology). ACUSON Sequoia vytvoril nový „zlatý štandard“ pre kontrast zobrazenia, ktorý poskytuje lekárom obraz plný detailov aj tam, kde už konkurenčné prístroje nevidia. „Vie zobrazovať aj veľmi malé štruktúry v tele dostatočne detailne, čo pomáha omnoho rýchlejšej diagnostike pacientov. Navyše, dokáže preniknúť do hĺbky až 40 centimetrov v detailnej diagnostickej kvalite, čo doteraz ultrazvukové prístroje nedokázali,“ vysvetľuje Kliment.

Ultrazvuk ACUSON Sequoia Siemens Healthcare
Ultrazvuk ACUSON Sequoia

Ako jedna z prvých na svete mala nový prístroj k dispozícii Železničná nemocnica Svet zdravia Košice. Na základe 5-ročnej spolupráce primára MUDr. Reného Haka s vývojármi softvéru pre medicínske prístroje v Košiciach sa dostala do úzkeho výberu zdravotníckych zariadení, ktoré majú možnosť spolupracovať na zlepšovaní najnovších diagnostických prístrojov z dielne Siemens Healthineers. Medicínski špecialisti tak majú možnosť pracovať na prístrojoch najnovšej generácie a slovenským vývojárom poskytujú cennú spätnú väzbu pre budúce vylepšenia.

Spolupráca nám pomáha lepšie pochopiť potreby lekárov, ktorí naše prístroje dennodenne používajú. Naši softvéroví špecialisti priebežne zlepšujú svoje vedomosti v tejto oblasti počas školení, ako aj nahliadnutím do medicínskej praxe pod vedením špecialistov Železničnej nemocnice. To, že máme možnosť spolupracovať s nemocnicou v Košiciach, je pre nás veľkou výhodou aj vďaka efektívnej komunikácii oboch tímov,“ vysvetľuje Kliment.

Miroslav Kliment z košického tímu Siemens Healthineers
Miroslav Kliment z košického tímu Siemens Healthineers

Kvalitu a presnosť zobrazovania nového ultrazvuku sme porovnávali s ďalšími diagnostickými prístrojmi, ako je počítačový tomograf a magnetická rezonancia. Ukázalo sa, že rozdiely medzi nimi sú dnes už minimálne, čo prináša množstvo výhod do rádiologickej praxe. Prístroj sme testovali aj na zaujímavých a raritných prípadoch. Ako lekár oceňujem napríklad doteraz nevídanú schopnosť vysokopresného zobrazovania pri obéznych pacientoch, ktorých je, žiaľ, čoraz viac,“ upresnil MUDr. René Hako, primár rádiologického oddelenia Železničnej nemocnice Svet zdravia Košice.

Získavanie spätnej väzby pri práci s ultrazvukom ACUSON Sequoia v Železničnej nemocnici prebiehalo 16 týždňov a výsledky budú zapracované do budúcej softvérovej aktualizácie prístroja. Spoločnosť Siemens Healthineers plánuje aj naďalej využívať synergiu skúseností rádiológov a softvérových inžinierov aj pri vývoji a vylepšovaní ďalších prístrojov medicínskej diagnostiky. So Železničnom nemocnicou podpísali Memorandum o spolupráci. „Železničná nemocnica v Košiciach je pracovisko, ktoré nám dokáže dodávať výsledky vo vysokej kvalite a plánujeme s ňou spolupracovať na vývoji aj v budúcnosti,“ dodáva Kliment.

V prvom rade je pre našu nemocnicu cťou byť jedným zo siedmich svetových pracovísk, ktoré sú zapojené do vývoja v danom odbore. Potvrdzuje to dlhodobú odbornú kvalitu a určite nám to pomôže napríklad aj pri prilákaní nových špecialistov do našich radov,“ uzavrela Mária Grüllingová, riaditeľka Železničnej nemocnice Svet zdravia Košice.

Mária Grüllingová, riaditeľka Železničnej nemocnice Svet zdravia Košice, Miroslav Kliment zo spoločnosti Siemens Healthineers a René Hako, primár rádiologického oddelenia nemocnice

tlačová správa

Pridajte komentár