EAST MAG
Košice IT Valley

Aký bol rok 2018 v Košice IT Valley

Je ráno 6. decembra a novinári pomaličky ukladajú svoje mikrofóny na pripravený stôl. Už o malú chvíľu začne tlačová konferencia k novému investorovi, ktorý sa rozhodol v Košiciach vybudovať svoje vývojové IT centrum.

Tlačová konferencia k novej IT investícii VISMA. Foto: LEMUR
Tlačová konferencia k novej IT investícii VISMA. Foto: LEMUR

Presuňme sa však o niekoľko mesiacov dozadu, keď na dvere kancelárie Košice IT Valley klopú zástupcovia nórskej spoločnosti spolu so slovenskou agentúrou SARIO. Chcú sa dozvedieť o tunajších pomeroch viac. Prezentujeme vývoj v regióne východného Slovenska, hovoríme o našich aktivitách v rámci komunity a odporúčame naše lokálne univerzity.

Takýchto stretnutí s potenciálnymi investormi je počas roka viac. Ideálne, ak dopadnú rovnako pozitívne, ako to bolo v prípade nórskej spoločnosti VISMA. To, že investori majú záujem o región východného Slovenska, nie je náhoda.

Čo vlastne IT Valley je?

Ťažko povedať. Z hľadiska zákona je to združenie. Z iného pohľadu organizácia, ktorá je spoluzodpovedná za budúcnosť regiónu východného Slovenska. V skutočnosti košické IT Valley patrí medzi najlepšie klastre na Slovensku. Hovorí o tom aj prestížna certifikácia Golden Cluster Label, ktorú sa podarilo získať práve východniarom.

V minulom roku združenie Košice IT Valley oslávilo už 11. rok svojho pôsobenia v tomto regióne. Za ten čas sa situácia výrazne zmenila. Na samotnom začiatku, v roku 2007, tu IT sektor takmer neexistoval a jeho hlavným cieľom bolo pritiahnuť nové spoločnosti. Dnes stojíme pred výzvou, aby toto rozvinuté odvetvie malo koho zamestnávať.

Komunitné aktivity

To, že sa spoločnostiam oplatí otvoriť svoje dvere a podporovať komunitu, ukázali už úspešné príklady zo zahraničia. Medzi významné aktivity, ktoré v roku 2018 realizoval košický klaster, patria aj komunitné stretnutia, meetupy a konferencie.

Marketingový štvrtok. FOTO: LEMUR
Marketingový štvrtok. FOTO: LEMUR

Medzi najpopulárnejšie patria pravidelné stretnutia na marketingových štvrtkoch, ktoré sú organizované spolu so spoločnosťou GymBeam. Tí, ktorí navštevujú marketingové štvrtky, majú jasnú predstavu o tom, že hovoríme o jednom z najrýchlejšie rastúcich eshopov na východe Slovenska. To, že sa dá svetový marketing robiť aj na lokálnej úrovni, pravidelne prezentujú odborníci, ktorí do Košíc prinášajú najnovšie trendy z oblasti reklamy, marketingu aj PR. Spoločnými silami sa tak podarilo vybudovať jedny z najnavštevovanejších meetupov v metroploe východu.

Sériu realizovaných podujatí dopĺňajú aj neformálne stretnutia UX Pivo, ktoré dali priestor záujemcom o user experience. Fanúšikovia vývoja pre elektronické obchody si zasa prišli na svoje na e-commerce meetupoch.

Vyvrcholením všetkých aktivít bola spoločná konferencia s Creative Industry Košice Art&Tech Conference, na ktorej sa diskutovalo hlavne o mediálnom umení, technológiách a digitálnej kultúre.

Konferencia v rámci Art&Tech Days. FOTO: Jakub Jančo

Všetky tieto komunitné aktivity majú jeden spoločný menovateľ. Snahu priniesť nové myšlienky, vízie, nápady a obohatiť tak lokálnu komunitu. Ak chceme uspieť na globálnom trhu, musíme sa porovnávať s globálnym trhom.

Vzdelávanie

V našej prvej téme  Ako miznú naše talenty sme sa zamysleli nad odlivom šikovných a talentovaných ľudí nielen z nášho mesta, ale aj krajiny. Problém, ktorý mal donedávna náš región prevažne na vysokých školách, sa zrazu presunul na stredné školy.

Gymnázium Poštová patrí k najlepším na Slovensku. Väčšina tunajších absolventov však končí v zahraničí. V roku 2018 sa podarilo košickému klastru vybudovať spoluprácu s touto školou a na hodinách Projektového manažmentu otvárať odvážne a nové témy, učiť sa kritickému mysleniu a priblížiť moderné metódy, ktoré sa používajú vo firmách. Cieľom je študentom ukázať aj to, že nájsť si dobrú prácu a uplatnenie sa dá aj doma, v Košiciach.

Predmet Projektový manažment na Gymnáziu Poštová. FOTO: LEMUR

Najúspešnejšou aktivitou v oblasti vzdelávania sú jednoznačne Živé IT Projekty. Nápad, ktorý skrsol v hlave Jaroslava Porubäna z Katedry počítačov a informatiky TUKE, dostal reálne kontúry v roku 2016. V tom uplynulom sa do predmetu Tímový projekt zapojilo až 171 študentov, ktorí v rámci semestra pracovali vo viac ako dvadsiatich spoločnostiach. Na finálnom vyhodnotení Živých IT Projektov sa nakoniec predstavilo 34 tímov.

Región

Aj keď sa aktivitami košický klaster primárne zameriava na IT sektor, je veľmi dôležité, aby sa región rozvíjal rovnomerne a rôznymi smermi. Silný IT sektor potrebuje rozvinutú infraštruktúru, služby, talentovaných ľudí a mnoho ďalšieho. Prinášať miesta s pridanou hodnotou, znamená vytvorenie až 3 pracovných miest v pridružených službách.

V rámci aktivít, ktorým sa združenie venuje, je aktívna práca s predstaviteľmi regionálnych inštitúcií. Za jedným stolom počas minulého roka sedeli rektori, predstavitelia firiem a kraja.  Aktivity, na ktorých spoločne pracujú, sú dlhodobé, strategické a prinesú prvé výsledky za niekoľko rokov. Je však potrebné začať dnes, aby sme neskôr neboli prekvapení.

Združenie

Rok 2018 bol naozaj úspešný. Okrem aktivít pre komunitu, región či v oblasti vzdelávania sa združeniu podarilo úspešne zapojiť do projektov, ktoré pomôžu s financovaním jeho aktivít na najbližšie roky.

IT Valley nie je jedna organizácia. Sú to firmy, ktoré zamestnávajú ľudí. Školy, ktoré pripravujú budúcich zamestnancov a sú to aj ďalšie organizácie, ktoré rozvíjajú tento región. Sme to vlastne my všetci, ktorým záleží na rozvoji Slovenska. Obzvlášť jeho východnej časti.

Pavol Miroššay

Bývalý výkonný riaditeľ združenia Košice IT Vallley.
pavol.mirossay@itvalley.sk

Články môžu vyjadrovať autorov subjektívny názor a postoj.

Pridajte komentár