EAST MAG

Algiers – kapela s posolstvom mieri do Tabačky

Algiers (USA/UK) sú naživo jednou z najenergickejších súčasných kapiel. Po lyrickej stránke sú jednou z najzaujímavejších súčasných kapiel. Na Slovensku sa v zime predstavia len v Tabačke Kulturfabrik1. februára 2019

Košice sú jediné slovenské mesto, kde bude možné zažiť koncert Algiers v rámci ich zimného európskeho turné. Metropolu východu zaradili medzi vyše tridsiatku destinácií a dvadsiatku krajín, kam počas januára a februára 2019 zamieria. Máme sa na čo tešiť. Hoci sú na hudobnej scéne len pár rokov, získali si silnú pozíciu u kritikov a veľký zástup fanúšikov.


Hudobný vzdor

Podľa organizátorov festivalu Colours of Ostrava, kde hrali vlani v lete, Algiers predstavujú pravdepodobne najprogresívnejší hudobný vzdor voči súčasnému turbulentnému svetu. V ich tvorbe sa odráža občianska frustrácia z Brexitu, Donalda Trumpa, nárastu rasového násilia, populizmu a kryptofašizmu, ale aj z rozdelenia spoločnosti a osobnej straty pevnej pôdy pod nohami. Všimli si ich aj tvorcovia populárneho detektívneho seriálu televízie HBO True Detective (Temný prípad), ktorí singel Blood vybrali za trailer song najnovšej 3. série.

Hudba Algiers predstavuje kombináciu postpunku, krautrocku, world music, afrobeatu, pohrávajúcu sa so soulovými vokálmi a prepletenú syntetizátorovým tepom EDM. Kapela vznikla v roku 2007 v Londýne, trojica jej zakladajúcich členov pochádza z americkej Atlanty. Mesta, ktoré sa spája s Martinom Luhterom Kingom i Ku-klux-klanom. Možno aj preto sa neboja spájať protichodné žánre ako gospel či punk. A už vôbec nemajú strach z politiky.


Názov si zvolili podľa hlavného mesta Alžírska, ako symbolu niekdajšieho boja proti kolonializmu. Algiers radikálne reflektujú svetové dianie, sú hudobnou odpoveďou na dnešnú dobu: „Bez ohľadu na to, ako brutálny a cynický je svet, musíme niečomu veriť. Ničota je totálna a ničota je udržovaná temnou silou. Myslím si, že veci sa môžu zmeniť. A myslím si, že je práve to magické. Musí byť nejaký záblesk nádeje.“

Kapela má na konte dva štúdiové albumy. Po debutovom Algiers (2015) sa vydali na koncertnú šnúru do rôznych kútov sveta. Vtedy sa štvrtým členom zostavy stal britský bubeník Matthew Chee Hung Tong, pôvodne člen indie rockovej kapely Bloc Party. Pri druhom albume The Underside Of Power (2017) sa kapela spojila s Adrianom Utleyom z Portishead a pokračovala v budovaní osobitého zvuku mixujúceho gospel, soul a industrial rock.

Post-punkový predskokan

Koncertný večer v Tabačke otvorí bratislavská post-punková kapela 52 Hz Whale. Ich hudba je nahnevaná, divoká a melancholická, preplnená energiou a netrpezlivosťou. V roku 2015 vydali rovnomenné EP, po ktorom nasledoval debutový album I’ve met a lot of people (2017). Vystúpili na festivale Pohoda, doma aj v zahraničí odohrali koncerty s kapelami zvučných mien. Okrem Algiers (USA/UK) s The Underground Youth (UK), The Physics House Band (UK) či Les Discrets (FR). V roku 2018 kapela na pozvanie hudobného magazínu Fullmoon vystúpila na najväčšom českom klubovom festivale Žižkovská noc. Nedávno absolvovali svoje prvé európske turné a momentálne pracujú na nových veciach.

tlačová správa

Pridajte komentár