EAST MAG

Webová stránka prezidenta SR bola terčom útokov

Informovala o tom dnes, 23. januára 2019, dopoludnia Kancelária prezidenta Slovenskej republiky tlačovou správou na webovej stránke prezident.sk: „Webové sídlo Kancelárie prezidenta SR bolo v nedeľu od 17:00 a v utorok od 11:00 terčom rozsiahlych DDoS útokov, keď boli na web nasmerované najskôr státisíce a potom milióny požiadaviek zo zahraničia s cieľom spôsobiť výpadok www.prezident.sk.”

Kancelária prezidenta SR tiež informovala, čo tieto útoky spôsobili: „Stránka fungovala na niekoľko minút pomalšie, prípadne sa niektorým používateľom javila ako nedostupná. Oba útoky sa však podarilo vyriešiť a stránka bola do niekoľkých minút znova dostupná.

REKLAMA

Čo sú DDoS útoky?

DDoS je zahltenie web serveru nadmerným zaťažením užívateľov, čiže dopytov na web server, na ktorom dopytovaná stránka beží. Ak je takýto server nedostatočne nakonfigurovaný, tak ho môže zahltiť aj štandardné množstvo dopytov návštevníkov stránky. No najčastejšie sa DDoS spomína ako cielený nekalý útok použitím veľkého množstva počítačov. Takúto distribuovanú sieť počítačov, čiže veľkú výpočtovú silu, si vie útočník zaobstarať aj zneužitím infikovaných počítačov po celom svete,” vysvetlil DDoS útoky Oliver Nemčík, konzultant informačnej bezpečnosti. „Často sa používa prirovnanie k zápcham na ceste, kedy sa zahltí kapacita komunikácie a cieľ je nedostupný.”

Aktuálne stránka funguje, o prešetrení týchto útokov Kancelária prezidenta SR neinformovala.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár