EAST MAG

Letisko Košice hlási mimoriadne úspešný rok 2018

Len druhýkrát v histórii sa letisku Košice podarilo prekročiť hranicu 500 000 vybavených cestujúcich. Počas roka 2018 prešlo bránami letiska celkovo 542 026 cestujúcich, čo predstavuje nárast o 9,12 %, resp. o 45 318 cestujúcich v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Na pravidelných linkách bolo prepravených 369 973 cestujúcich a chartrové lety využilo 169 579 dovolenkárov. Práve letná chartrová sezóna predstavuje jeden z najvýraznejších míľnikov roka, keďže bola pre košické letisko historicky jednoznačne najúspešnejšia, s výrazným medziročným nárastom, až o 39,90 %.

REKLAMA

Celkový medziročný nárast o 39,90 %

Všetky chartrové lety – teda nielen tie počas letnej sezóny, ale aj ostatné počas roka (ako napríklad obľúbené jarné či jesenné lety do Tel Avivu) – využilo 31,30 % z celkového počtu cestujúcich. Celkový medziročný nárast pri všetkých chartrových letoch bol o 39,90 %, čo
predstavuje 48 349 cestujúcich.

Cestujúci na košickom letisku za rok 2018.

Ďalšou významnou udalosťou roka bolo spustenie dvoch nových leteckých spojení do Düsseldorfu a Mníchova, ktoré od konca októbra prevádzkuje spoločnosť Eurowings ako priamy dôsledok toho, že letisko Košice uspelo v súťaži „Vote and Fly“. V konkurencii piatich európskych destinácií Košice dominovali najmä vďaka výraznej angažovanosti celého regiónu a podpore mnohých partnerov.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej: „Som veľmi rád, že môžeme opäť bilancovať mimoriadne úspešný rok letiska Košice. Vyzdvihnúť chcem najmä historicky výrazne najsilnejšiu letnú dovolenkovú sezónu a fakt, že sa nám podarilo zmobilizovať celé východné Slovensko a uspieť v súťaži „Vote and Fly“ spoločnosti Eurowings, vďaka čomu sa od októbra z Košíc lieta pravidelne do Düsseldorfu i do Mníchova. Pre náš región a jeho neustále napredovanie je mimoriadne dôležitá letecká dostupnosť z celého sveta, ktorú v roku 2018 zabezpečovalo až 6 sieťových leteckých dopravcov. Úprimne ďakujem všetkým našim partnerom, našim angažovaným zamestnancom a všetkým cestujúcim, ktorí v uplynulom roku využili služby letiska Košice.“

Košické letisko získalo v roku 2018 dve nové letecké spojenia s nemeckými metropolami.

Koniec spojenia Košice – Bratislava

V roku 2018 muselo letisko Košice čeliť aj nepriaznivým okolnostiam. Spoločnosť Wizz Air na základe zmeny vo svojej stratégii zrušila v máji svoju základňu v Košiciach (jedinú na Slovensku) a s ňou aj 3 obľúbené pravidelné linky do destinácií Doncaster Sheffield, Kolín nad Rýnom a Tel Aviv. Pozitívom je, že spojenie s Nemeckom sa podarilo veľmi rýchlo obnoviť vďaka spoločnosti Eurowings. Spoločnosť Wizz Air naďalej lieta z Košíc do Londýna a na túto linku využíva najväčšie lietadlo, aké kedy lietalo do Košíc na pravidelnej linke, 230-miestny Airbus A321. V decembri České Aerolínie oznámili, že rušia spojenie Košice – Bratislava. Posledný let na tejto dlhoročne prevádzkovanej a potrebnej linke je naplánovaný na 11. január 2019.

Aj v roku 2018 sme spolu s naším partnerom Rádio Košice na košickom letisku zorganizovali Košice Runway Run. Bol to už tretí ročník úspešného a žiadaného podujatia, na ktorom sa zúčastnilo 1 600 aktívnych bežcov, ktorí si vychutnali jedinečný beh po letiskovej dráhe. Štvrtý ročník je naplánovaný na 27. apríla 2019.

Dovolenkové destinácie 2018/19

Počas letnej sezóny 2018 bolo z/na letisko Košice vypravených spolu 591 charterových letov z/do 19 destinácií v 10 krajinách. Prvý charter smeroval do Hurgady už 25. mája a posledný charter letel opät do Hurgady, a to až 3. novembra. Sezóna teda trvala výrazne dlhšie ako v prechádzajúcich rokoch. Najnavštevovanejšími destináciami počas tohoročnej charterovej sezóny boli Antalya (Turecko) s 44 990 cestujúcimi, Burgas (Bulharsko) s 28 440 cestujúcimi a Hurgada (Egypt) s 15 508 cestujúcimi.

Letisko Košice prekročilo dôležitý prevádzkový miľník v stredu 21. novembra, kedy bránami letiska prešla v poradí 500-tisíca cestujúca od začiatku roka 2018. Ku koncu roka 2018 bolo z Košíc v ponuke 8 celoročných pravidelných destinácií (Viedeň, Praha, Bratislava, Varšava, Istanbul, Londýn Luton, Düsseldorf, Mníchov) do 7 krajín. Košické letisko tak umožňuje cestujúcim odletieť až do vyše 500 destinácií po celom svete s jediným prestupom prostredníctvom svojich partnerov Austrian Airlines, České Aerolínie, Poľské Aerolínie LOT, Turkish Airlines, Wizzair a Eurowings.

Od apríla 2019 nové spojenie s Londýnom

V roku 2018 bolo taktiež oznámené, že do Košíc bude lietať najväčšia európska letecká spoločnosť Ryanair, ktorá od 2. apríla 2019 začne 3-krát týždenne prevádzkovať priame letecké spojenie Košice – Londýn Southend. Príchodom spoločnosti Ryanair tak letisko
Košice získa v poradí už siedmu leteckú spoločnosť.

tlačová správa

Pridajte komentár