EAST MAG

Gizka Oňová: Vývoj sa nedá zastaviť, ale nemali by sme stratiť to, čo je vlastné len nám, ľuďom

Moderné technológie sú dnes v našich životoch často nenahraditeľné. Používame ich v súkromnom živote, ale predovšetkým v práci, aspoň minimálne IT-čkári. Držať krok s technologickou dobou sa v Košiciach snaží aj staršia generácia, ktorá s počítačmi prichádzajú do kontaktu na rôznych špeciálnych IT kurzoch. Redakcia Index Mag chce prinášať komplexný pohľad na svet IT, preto sme sa o výdobytkoch našej doby porozprávali so známou speváčkou a herečkou Gizelou Oňovou. Je príkladom toho, že technologické vychytávky majú svoje miesto aj v živote starších ľudí.

Ako by ste opísali svoj vzťah k moderným technológiám?

REKLAMA

Nemusím mať doma každú novinku, ktorá sa objaví na trhu. V mojom veku som už zvyknutá pracovať klasickými zažitými technológiami. Samozrejme, ak sa objaví niečo ozaj prevratné, čo mi výrazne zjednoduší moje činnosti, okamžite po tom siahnem.

Ktorú z technológií využívate najčastejšie?

Myslím, že nikoho neprekvapí, ak poviem mobilný telefón. A to nie klasický tlačidlový, ale dotykový smartfón. Využívam ho už vyše roka a vždy ma prekvapí novými možnosťami využitia. Je to ozaj pomocník „par excellence”, neviem si predstaviť, ako by som žila a pracovala bez neho.
Každý dôchodca sa poteší, keď sa môže porozprávať, či dokonca vidieť, s vnúčatami žijúcimi na opačnom konci sveta, čo bolo niekedy nepredstaviteľné.
Na druhej strane však odporúčam najmä mladým ľuďom – ak váš partner sedí vedľa vás, komunikujte s ním osobne z očí do očí, nie pomocou SMS, je to oveľa príjemnejšie. 🙂

Prečo ste si vybrali smartfón?

Dlhé roky som mala klasický tlačidlový telefón na hovory, SMS, prípadne MMS. Keď som sa dostala do väčšieho kontaktu s médiami a divadlom, zistila som, že mi obyčajný mobil nestačí. Potrebovala som si vymieňať obrovské množstvo dát – hudbu, fotografie, články na autorizáciu, scenáre – a na to moja stará „šunka” nestačila.
Jediné riešenie bol teda dotykový smartfón. Aj keď nie som vyslovene technický typ, mám rada výzvy a naučiť sa funkcie smartfónu bolo pre mňa skutočnou výzvou. Som rada, že som to zvládla. Dokonca môžem viesť rovnocenný dialóg s mojím manželom, ktorý sám seba považuje za počítačového skoro-génia.

Na čo všetko telefón používate?

Smartfón využívam skoro na všetko, čo ponúka. Aj na fotografovanie, dokonca aj „selfíčok”, cestnú navigáciu, videohovory či ako baterku a zrkadlo. Jedinou funkciou, ktorú som ešte nepoužila, je funkcia „kompas”, pretože vždy viem, kde som.

Mali ste niekedy pocit, že nestíhate sledovať technologický boom?

Zatiaľ som ten pocit nezažila. Z televízie a internetu sa síce dozvedám o množstve noviniek z rôznych oblastí, mňa však zaujímajú len tie, ktoré môžem využiť v domácnosti alebo práci.
Samozrejme, šokuje ma pokrok v genetickom inžinierstve či v možnostiach 3D tlačiarní – od zhotovovaniu dokonalých protéz až po stavbu budov. Najviac ma ale očarila možnosť operovať cez internet, pričom chirurg je napr. v New Yorku a pacient leží v Austrálii. Až mi po chrbte bežia zimomriavky…

Aký je váš vzťah k sociálnym sieťam, ste na nich aktívna?

Nemám vlastný profil na žiadnej sociálnej sieti, aspoň zatiaľ. Mám na to dôvod – sociálne siete si vyžadujú neustálu aktivitu – pridávať novinky či fotky, reagovať na príspevky, a tak ďalej. Môj rodinno-pracovný program je stále taký nabitý, že by sa v ňom na sociálne siete nenašla ani len „skulinka”. Viem, že existuje niekoľko falošných profilov s mojím menom, ale beriem to ako daň za popularitu.
Keď niekedy ustane moja pracovná aktivita a budem mať na to chuť, zriadim si aj ja svoje konto a budem komunikovať so svojimi poslucháčmi, divákmi a fanúšikmi.

Čo by ste odkázali svojim rovesníkom, ktorí odmietajú využívať smart technológie?

Asi toto: Moji milí rovesníci, okamžite s tým začnite! Nielenže sa vám otvorí svet, o ktorom ste dosiaľ ani len netušili, ale zároveň si automaticky začnete trénovať mozog, čo vás bude dlhšie udržiavať v psychickom aj fyzickom zdraví. V skratke –
Budete dlhšie a lepšie žiť!!

Viete pomenovať výhody a nevýhody súčasného sveta v porovnaní so staršou dobou?

Začnem nevýhodami, aby som skončila optimisticky: Nové technológie spôsobili, logicky, že sa zo života začína vytrácať ľudský faktor. Typickým príkladom je, keď vás pri návšteve múzea neprivíta starý kustód, ale nový nalakovaný automat, ktorý vás poinformuje a nasmeruje na správnu trasu. Alebo keď v reštaurácii sedia oproti sebe dvaja mladí ľudia, ktorí za celý čas neprehodia ani slovo, pretože ich komunikácia prebieha cez smartfón. Keďže moja generácia zažila iný spôsob komunikácie, trochu ma to zaráža, ale viem, že ďalšie generácie to už budú považovať za samozrejmé.
Čo sa týka výhod, dnes máme úžasnú možnosť získať okamžite akúkoľvek informáciu, samozrejme, z dôveryhodných zdrojov. Ja sama to poznám – koľko som sa niekedy natrápila, keď som potrebovala získať obyčajný text piesne, bol to horor. Dnes na to stačia dva kliky a môžem si text hneď vytlačiť.
Podobne to je aj s fotením, ktoré bolo niekedy doménou vlastníkov drahých fotoaparátov s ešte drahšími objektívmi, a dnes? Každý bežný človek si môže hneď nafotiť, čo len chce a fotku vyretušovať podľa ľubovôle za pár sekúnd. Za geniálny vynález považujem e-banking, a to nehovorím o technologických výhodách v rámci zdravotníctva, priemyslu…
Vývoj sa nedá zastaviť, preto zostáva len sa mu prispôsobiť a podľa možnosti nestratiť to, čo je vlastné len nám, ľuďom.

Ďakujeme za rozhovor!

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár