EAST MAG

Do vesmíru „pocestujú“ aj deti z Košíc vďaka FIRST LEGO League 2018/2019

V prvom školskom týždni roku 2019 sa uskutoční v poradí štvrtý zo siedmich regionálnych turnajov najväčšej medzinárodnej robotickej súťaže pre deti a mládež od 9 do 16 rokov. Po Banskej Bystrici, Poprade a Žiline sa košické kolo FIRST® LEGO® League (FLL) bude konať vo štvrtok 10. januára 2019 od 8.30 do 17.00 hod. v priestoroch košických Kasární/Kulturpark.

Pod záštitou Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zabojuje o postup do slovensko-českého semifinále celkovo 21 tímov, viac ako 160 žiakov.

REKLAMA
foto: FLL

Návrh a programovanie vlastného robota

Cieľom 11. ročníka FIRST® LEGO® League je v športovej atmosfére a hravým spôsobom podporiť u detí a mládeži záujem o vedu a technológie. V rámci robotickej súťaže riešia deti „zapeklité misie” použitím robota, ktorého samy navrhli, postavili a naprogramovali v čase od vypísania úloh (zvyčajne august) do termínu konania súťaže. Okrem postavenia robota musia súťažiaci spracovať aj zadanú výskumnú úlohu. Jej výsledky prezentujú pred porotou. Takýmto spôsobom súťaž simuluje reálny svet: deti pracujú ako tím každý rok na nových úlohách, s použitím obmedzených zdrojov a musia stihnúť daný termín.

V dopoludňajšej časti turnaju v Košiciach sa tímy predstavia v kategóriách Robot Design, Prezentácia výskumného projektu a Tímová práca. Popoludní sa budú konať na turnajových stoloch robotické hry (Robot Game). Počas nich sa v časovom limite 150 sekúnd budú snažiť tímy pomocou autonómneho robota vyriešiť čo najviac misií,“ uviedol Róbert Hajduk z UPJŠ, jeden z organizátorov.

foto: FLL

Život a cestovanie vo vesmíre

Témou aktuálneho ročníka je INTO ORBITSM – Život a cestovanie vo vesmíre. Tentokrát sa mali deti vo svojich výskumných projektoch zamyslieť nad tým, aké by to bolo žiť na kozmickej lodi, na medzinárodnej vesmírnej stanici, na Mesiaci či inej planéte. Ich úlohou bolo identifikovať telesný alebo sociálny problém, ktorému ľudia čelia počas dlhodobého prieskumu vesmíru v našej slnečnej sústave, a navrhnúť riešenie.

Vstup na jednotlivé turnaje je voľný pre širokú verejnosť, takže aj rodičia môžu sledovať úspechy svojich ratolestí. Atraktívna je najmä popoludňajšia časť, na ktorú všetkých srdečne pozývame,“ dodal Hajduk.

Slovenské regionálne turnaje prebiehajú do 15. januára 2019. Z Košíc postupujú do semifinále 3 tímy. Novinkou 11. ročníka je spomínané FIRST LEGO League Semifinále Slovensko & Česko, ktoré sa uskutoční 9. februára 2019 v Bratislave a stretne sa na ňom 13 tímov zo Slovenska a 5 tímov z Čiech. Štyri tímy z neho postúpia na FLL Finále Strednej Európy 2019, ktoré sa bude konať v rakúskom meste Bregenz.

foto: FLL

tlačová správa

Pridajte komentár