EAST MAG
Program Tabačky

Januárový program v Tabačke

Aj v roku 2019 prináša Tabačka Kulturfabrik bohatý kultúrny program, z ktorého si každý niečo vyberie.

Jazyková kaviareň: Language Café, 7. 1. pondelok, 18:00 h, Fabricafé

REKLAMA

Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole.

Cestovateľská prednáška: Zevl Trevl #30: Camino de Santiago – Pešo od Stredozemného mora k Atlantiku, 9. 1. streda, 19:00 h

Camino de Santiago(Svätojakubská cesta) je stredoveká pútnická trasa, ktorá sa každoročne teší čoraz väčšej obľube. Pútnici z celého sveta na nej hľadajú nové zážitky, bez ohľadu na národnosť či presvedčenie. Príďte si vypočuť rozprávanie spisovateľa, cestovateľa a novodobého pútnika Martina Vahančíka, ktorý ju pešo prešiel po jej najdlhšej trase – vedúcej od Stredozemného mora, z Barcelony, až na koniec stredovekého sveta do Finisterre pri Atlantickom oceáne.

Koncert: Akustika, 12. 1. sobota, 20:00 h

Prešovská kapela pôsobí na hudobnej scéne šiesty rok, v jej tvorbe sa prelínajú prvky reggae, world music, DnB či gipsy, ktoré sú doplnené o texty poukazujúce  na neduhy spoločnosti a krajšieho pozitívneho pohľadu na svet.

Prednáška: Peter Konečný: Večer najlepších filmov a reklám roka 2018, 16. 1. streda, 19:00 h

Rok 2018 ešte úplne neskončil, ale už teraz je jasné, že priniesol mimoriadne diela v oblasti svetovej kinematografie, televíznej produkcie a reklamy. Počas filmového večera si predstavíme to najlepšie z moderného vnímania audiovizuálneho umenia. Je pozoruhodné, ako sa tento druh tvorby stále vyvíja, a hľadá nové cesty ako zaujať často presýtených divákov. Nestrácajte čas s priemernosťou a balastom. K slovu sa tentoraz dostane iba kvalita. A sprevádzať vás ňou bude šéfredaktor portálu Kinema.sk Peter Konečný.

Koncert: LVMEN, 18. 1. piatok, 20:30 h

Napriek tomu, že kapele pravdepodobne o nič podobné nejde, zoznámenie s československými LVMEN môže pre veľa poslucháčov znamenať skúsenosť, ktorej podstatnou súčasťou je, ak už nie „legendárny“, určite aspoň „kultový“ hype. Komunikácia kapely je introvertná, či už to znamená málo dostupných informácii o backgrounde a živote kapely; alebo hudbu, v ktorej komunikácia pôvodným hlasom a textami hrá takmer zanedbateľnú úlohu (jej úlohu preberá vo veľkej miere hudba, v podstatnej miere samplované úryvky adekvátne insiderských filmov).

Cestovateľský festival: Cestou necestou, 28.- 29. 1. pondelok o 18:00 h, utorok

Dvojdňový cestovateľský festival plný inšpiratívnych prezentácií z rôznych kútov sveta. Tešiť sa môžeš na tajomný Zaskar v Himalájach, aj ženu sólo cestovateľku a jej 800 km peši do Santiaga de Compostela. Prekvapí nás jedna z mála zalesnených oblastí Mongolska a kolumbijská pohostinnosť. Nazrieme aj do sveta utečeneckého tábora Rohingov v Bangladéši.

Divadlo: Na peróne – Slovenský raj, 30. 1. streda, 9:00 h a 10:30 h

Cieľom divadla je osloviť mladého diváka – študenta a ponúknuť mu iný pohľad do histórie a slovenskej literatúry. V inscenácii Slovenský raj sú použité úryvky z diel slovenských spisovateľov, ktorí tvorili v medzivojnovom alebo povojnovom období a vojna ich diela výrazne ovplyvnila. Podľa divadelnej dramaturgičky Tabačky Kulturfabrik Zuzany Psotkovej: „Inscenácia Slovenský raj je zlým snom o dobrej krajine, je pohľadom do minulosti a pripomenutím, že budúcnosť bude taká, o akú sa sami zaslúžime.”


Filmová ponuka:

  • 10. 1. štvrtok, KINO:  cyklus ARTHOUSE KINO –  Beautiful Boy
    Osemnásťročný Nic má na prvý pohľad všetko – skvelú rodinu, krásu, talent a práve ho prijali na univerzitu. Napriek tomu je v jeho živote trhlina, ktorú vypĺňa drogami. Kde sa vzala a ako mu môže pomôcť jeho otec David vo chvíli, keď sa Nic ocitá nad priepasťou? Emotívny film o sile závislosti a ešte väčšej sile lásky je nakrútený podľa skutočného príbehu Nica a Davida Sheffovcov. Svoje zážitky zachytili, každý zo svojho uhľa pohľadu, v samostatných knihách.
  • 13. 1. nedeľa, 19:00 h, KINO: cyklus SCANDI – Sviatky pokoja a mieru
    Trpká komédia dánskej hereckej hviezdy Papriky Steen o tom, že rodina je najväčšie požehnanie… ale aj prekliatie. Svoje o tom vie Katrine, ktorá sa vždy desí vianočných sviatkov. Znamenajú pre ňu nielen varenie pre trinástich členov rodiny, ale aj vyčerpávajúcu diplomaciu medzi jednotlivými aktérmi. Tohtoročné Vianoce sú však mimoriadne stresujúce, pretože k sviatočnému stolu má zasadnúť aj Katrinina sestra Patricia, ktorá práve vyšla z protialkoholickej liečebne.
  • 15. 1. utorok, 19:00 h, KINO: cyklus FRANCÚZSKE UTORKY – Bitka o Solferino
    Je 6. máj 2012. Vrcholí druhé kolo francúzskych prezidentských volieb. Televízna reportérka Laetitia musí pokryť udalosť v siedmom parížskom obvode, na ulici Solferino. Zároveň je to deň, keď sa jej bývalý manžel Vincent rozhodne, s istotou o svojich právach, navštíviť ich dve dcérky. Aby toho nebolo málo, kopia sa ďalšie menšie či väčšie problémy. Bitka sa môže začať.
  • 17. 1. štvrtok, 19:00 h, KINO: cyklus SCANDI – Hranica
    Tina pracuje ako dôstojníčka colnej služby a má neuveriteľný čuch. Na diaľku dokáže odhaliť tých, čo majú strach a v batožine nepovolené látky či materiály. Počas jedného rutinného dňa v službe stretne Voreho, zanedbaného vlasáča v koženej bunde, ktorého pach nepripomína nič z toho, čo Tina dosiaľ cítila. Vore je kľúčom k jej záhadnej identite. Film je tvrdým, zvráteným, šokujúcim a podvratným podobenstvom o tolerancii k odlišnostiam, o pohlaví a citovom precitnutí. Jedinečne sa v ňom spája realistická dráma a severský mýtus.
  • 22. 1. utorok, 19:00 h, KINO: cyklus ARTHOUSE KINO – Jack stavia dom
    Ponurý a zároveň groteskne humorný film nás zavedie do USA 70. rokov. Pre sériového vraha Jacka je každé zabitie umeleckým dielom. Svoje temné majstrovstvo sa snaží počas rokov vybrúsiť k dokonalosti. Napriek Jackovej nadpriemernej inteligencii je mu polícia pomaly na stope. Jack však stále viac riskuje, aby vykonal dokonalú vraždu. Násilné činy mu pomaly, ale isto, dláždia cestu do horúcich pekiel…
  • 24. 1. štvrtok, 19:00 h, KINO: cyklus REKLAMY S OGILVI
    Nový projekt Kina Tabačka s reklamnou agentúrou Ogilvi, v ktorom majú opäť hlavnú úlohu reklamy.
  • 29. 1. utorok, 19:00 h, KINO: cyklus AMNESTY – Cesta do Portugalska
    Cesta do Portugalska je politicky angažovaný film o európskych postupoch pri hraničných kontrolách na letiskách a neľudskom zaobchádzaní, ktoré sa v súčasnosti stalo úplne akceptovaným. Film je založený na skutočnom príbehu.
    Zo všetkých pasažierov v lietadle je Maria jediná, ktorú má zadržať a vypočúvať imigračná polícia. Situácia sa zmení na nočnú moru, keď si policajti uvedomia, že muž čakajúci na Máriu na letisku je Senegalčan. Ide o nelegálne prisťahovalectvo? Obchodovanie s ľuďmi? Všetko je možné.
    Cesta do Portugalska je prvým zo série filmov s ľudsko-právnou tematikou, ktorú bude počas roka 2019 raz mesačne prinášať Kino Tabačka v spolupráci v Amnesty International Slovensko.

 

 

tlačová správa

Pridajte komentár