EAST MAG

Smart Lab: miesto, kde sa energetický priemysel stretáva s IoT

Smart Lab TUKE VSE Holding

Prepájanie vedomostí a praktických zručností študentom umožní nový Smart Lab, ktorý bol slávnostne otvorený v pondelok 10. decembra 2018 v budove Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Organizačne patrí nové laboratórium pod katedru kybernetiky a umelej inteligencie.

Za vznikom Smart Innovation Labu na akademickej pôde stojí spolupráca skupiny VSE Holding, a.s., člen innogy, Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE, SimpleCell Networks Slovakia a Košice IT Valley. Smart Lab a jeho zaujímavé technológie budú študentom k dispozícii s cieľom kreatívneho riešenia rôznych aplikačných scenárov. Práca s reálnymi dátami, objavovanie nového využitia dátovej analytiky a testovanie možností využitia IoT (Internet of Things) zariadení v energetike – to ponúka novootvorený Smart Lab.

Východoslovenská energetika Holding, člen innogy, spolupracuje s Technickou univerzitou v Košiciach intenzívne už niekoľko rokov. Ak pracujeme na nejakých projektoch, tak prvým partnerom, na ktorého sa obrátime, je práve univerzita – jej študenti spolupracujú aj pri získavaní riešení pre našu firmu. Videli sme priestor v téme, ktorá v súčasnosti rezonuje – IoT. Chceme ju priblížiť nielen tým študentom, ktorí s technológiami pracujú, ale aj nováčikom, ktorí môžu byť po skúsenostiach s nimi použiteľnejší na trhu,” zhodnotila Andrea Danihelová, hovorkyňa spoločnosti Skupiny VSE Holding a.s., člen innogy.

Od hry k biznisu

Pri vzniku Smart Labu stála aj spoločnosť SimpleCell Networks Slovakia, ktorá v našej krajine prevádzkuje sieť pre IoT. „Sme radi, ak kdekoľvek na Slovensku vieme priložiť ruku k dielu. Smart Lab vnímame ako možnosť podpory študentov – v rámci našej sieti majú možnosť rásť a nájsť si svoje miesto. Ak vyvinú zaujímavé riešenie, tak skrz našu sieť sa môže využívať v 54 krajinách sveta,” vysvetlil Martin Komínek, prevádzkový riaditeľ SimpleCell Networks Slovakia.

Podľa jeho slov Smart Lab vybavili setom rôznych zariadení na báze IoT, napríklad detektor pohybu či vlhkosti. „Chceme motivovať študentov, aby sa začali hrať so zariadeniami IoT a aby sa z hry posunuli ďalej k nápadu na biznis case, s ktorým im ako spoločnosť radi pomôžeme.”

Priestor pre rozvoj študentov

Využiteľnosť Smart Labu nám potvrdil aj František Babič, poverený výkonom funkcie prodekana pre rozvoj a vonkajšie vzťahy. „Na univerzite máme študentov, ktorí už pracujú na dátach pre VSE či rozvíjajú svoje zručnosti v rámci technológií IoT. Toto laboratórium otvára pre nás nové priestory, nové myšlienky aj možnosti, ako rozvíjať nielen oblasť inteligentných technológií, ale aj dátovej analytiky či komunikácie so zariadeniami. Máme na to dobré podmienky, ktoré nám pomôže rozvíjať aj novootvorený Smart Lab. Vytvára most pre študentov na spoluprácu s praxou.”

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár