EAST MAG

Ako na Vianoce potešiť IT ženu?

Nákupy darčekov sú už v plnom prúde a mnohí sa trápime, čím potešiť partnera či partnerku tieto Vianoce. Rozhodli sme sa vám, milí páni, pomôcť. Oslovili sme Lenku Hlinkovú, technickú biznis analytičku, ktorá je v IT svete ako doma už viac ako 10 rokov. Pre Index Mag pripravila tipy na 5 darčekov, ktoré potešia IT ženu.


Základné pravidlo zakazuje obdarúvať ženy na Vianoce darčekmi, ktoré sú iba praktické. A tak by si páni tento rok mohli odpustiť domáce spotrebiče, nech už majú akýkoľvek štýlový dizajn či technologické parametre. Robotický vysávač, zosilňovač WiFi signálu v domácnosti alebo chytrá zásuvka (smart plug) na hlasové ovládanie svetiel, klimatizácie a domácich spotrebičov sú možno užitočné vychytávky, ale bude ich používať celá rodina. Rozbaliť si pod stromčekom digitálnu váhu asi tiež žiadnu ženu príjemne neprekvapí…

Ak však chcete ženu zanietenú pre technológie naozaj potešiť, kúpte jej niečo, čo jej okrem praktického využitia urobí radosť a ulahodí jej citu pre estetiku.

  1. Vždy plná energie
    Nudná čierna firemná taška na notebook nie je nič pre IT-čkárku s vkusom. Dizajnové kabelky so zabudovanou bezdrôtovou nabíjačkou sú vo svete čoraz väčším trendom a žena, ktorá sa denne presúva s laptopom, tabletom a mobilom v taške, tento vynález ocení. Hlavne, keď sa jej vybíja baterka a po ruke nie je žiadna zásuvka. Doma sa kabelka opäť nabije, stačí ju položiť na dobíjaciu platformu.

    kabelka s dobíjacou platformou
    Príkladom je Everpurse x Kate Spade Frieda Tote, ktorej orientačná cena sa pohybuje okolo 350 eur.

    Ak je nad váš rozpočet, nahraďte tip na darček handmade verziou so zabudovanou prenosnou nabíjačkou. Fakt, že ste si dali s jeho výrobou námahu, vašu milovanú možno poteší ešte viac.

  2. Domáci miláčik pod kontrolou
    Jej pes alebo mačka sa už nikdy nestratí vďaka GPS-stopárovi, ktorý umožňuje sledovať presnú polohu chlpáča v reálnom čase vďaka mobilnej aplikácii. Funkcia Geofence umožňuje majiteľke nastaviť virtuálny plot a je notifikovaná hneď, ako jej štvornohý priateľ prekročí jeho hranice.

    Tractive GPS pre mačky a psov
    Tractive GPS pre mačky a psov, orientačná cena 50 eur a potom cca 4 eurá mesačne

    Pet tracker je odolný voči vode a nárazom, sedí na väčšinu obojkov a pribúda takých, ktoré fungujú aj na Slovensku.

  3. Zrkadielko, zrkadielko, ktorá je najchytrejšia na svete?
    I keď ajťáčky veľkú časť dňa presedia za počítačom, väčšina z nás dbá aj na to, ako vyzerá, a tak denne trávime minimálne pár minút pred zrkadlom skrášľovaním sa. Prečo si tieto chvíle nespríjemniť multifunkčným zrkadlom, ktoré nám vďaka zabudovaným LED svetlám nasimuluje želanú intenzitu denného svetla? Stačí ľahký dotyk a posvietime si na detaily nášho make-upu.

    Touch Pro LED MakeUp Mirror, orientačná cena 90 eur.

    Zrkadlo poteší aj vstavaným reproduktorom, ktorý líčenie spríjemní obľúbenou hudbou alebo podcastom. Čarovné zrkadlo stihne aj nabiť mobil či laptop.

  4. Jablká patria k Vianociam rovnako ako škorica
    Nové Apple Watch štvrtej série majú doposiaľ najväčší displej. Vylepšené je i ovládanie, otáčaním digitálnej korunky to ide jednoducho a bez zbytočného prekrývania displeja. Okrem funkcie fitness trackera sledujú hodinky srdcovú frekvenciu optickým aj elektrickým senzorom a upozornia na vysoký, no aj príliš nízky tep, ktorý môže viesť k nedokrveniu mozgu. Umožňujú rýchly prístup k hudbe, telefonátom a textovým správam na našom telefóne, ako aj personalizovaný coaching.

    Apple Watch Series 4 (GPS, 40mm) - Gold Aluminium Case with Pink Sand Sport Loop by Apple
    Apple Watch Series 4 (GPS, 40mm) – Gold Aluminium Case with Pink Sand Sport Loop by Apple, orientačná cena 490 eur

    S Apple hodinkami je možné plávať a sú natoľko inteligentné, že v prípade detekcie pádu nositeľky iniciujú tiesňové volanie, ktoré sa môže hodiť vo chvíľach ohrozenia života. Tohto verného spoločníka nová majiteľka už z ruky nezloží.

  5. Oči a uši otvorené zážitkom
    Odľahčený set virtuálnej reality je podobne ako Apple Watch vianočný gadget pre tučnejší budget, no zato s hlbokým nádychom budúcnosti. Oculus Go s integrovaným audio systémom predstavuje takmer dokonalú ilúziu, že ste v centre diania. Môžete plávať s delfínmi, sledovať módnu prehliadku z prvej rady alebo okúsiť adrenalín žurnalistov vo vojnových zónach. Momentálne jedna z najpredávanejších vecičiek na Amazone umoží nositeľke stretnúť sa so svojimi VR priateľmi, nech sú kdekoľvek na svete, a pozrieť si spoločne film, hudobný koncert alebo si zmerať sily v hernom súboji.

    Oculus Go Virtual Reality (VR)
    Oculus Go Virtual Reality (VR) Headset 64GB, orientačná cena 340 eur

    Upozornenie: VR set nekupujte, ak už dopredu viete, že sa s ním budete hrať viac ako vaša partnerka. Vzhľadom na hodiny, ktoré trávi pred počítačom, môžete radšej uprednostniť pred virtuálnou realitou tú skutočnú. Darujte jej voucher na wellnessový, kulinársky alebo adrenalínový zážitok – vyberajte podľa toho, čo má rada. Skutočné užívanie života nikdy nevyjde z módy (aspoň dúfam!).

Z klasických darčekov by mohla slovenské súčasné aj budúce IT-čkárky potešiť aj kniha Ženský algoritmus, ktorá mi vyšla v apríli tohto roka vo vydavateľstve Slovart. Má ženám cestu do IT nielen uľahčiť, ale povzbudzuje ich k neustálej práci na sebe a ku kontinuálnemu vzdelávaniu. Ponúka praktické tipy, ako sa presadiť v mužskom svete a nepoddať sa stereotypom. Vysvetľuje, prečo viac žien potrebuje IT a prečo IT potrebuje viac žien.

Ženský algoritmus
foto: Martina Juríčková

O jeden Ženský algoritmus bude čoskoro na našom Facebooku aj súťaž.

Za tipy na darčeky ďakujeme Lenke Hlinkovej, autorke článku.


Lenka Hlinková Wirecard
foto: Martina Juríčková

Lenka Hlinková pracuje v IT už vyše desať rokov.
V súčasnosti pracuje ako biznis analytička
v spoločnosti Wirecard. Dva roky pracovala v Londýne ako Digital Project Manager na projektoch pre sieť nákupných centier Westfield a Audi UK. Aktívne motivuje dievčatá a ženy na vstup do IT sektora. V apríli 2018 jej vyšla kniha Ženský algoritmus – prvá slovenská motivačno-náučná kniha pre súčasné i budúce ajťáčky.

Pridajte komentár