EAST MAG

Prečo by si nemal chýbať na hackathone?

Hackathon 8 dôvodov prečo áno

Košice sú IT mestom, v ktorom je v sektore informačných technológií zamestnaných vyše 10-tisíc ľudí, vývoj smart riešení je inovovaný a posúvaný vpred a príležitosť sa dáva aj mladým talentovaným ľuďom.

Ideálnym priestorom na prezentovanie seba a svojich schopností je hackathon, hack day, hackfest – názvy týchto podujatí sú rôzne. Dôležité však je to, čo všetko môžu svojim účastníkom ponúknuť. Prečo by si teda najbližšie nemal na hackathone chýbať ani ty?

REKLAMA
  1. Výzva –Pokojne by to mohlo byť aj synonymom pre tieto programátorské eventy, ktoré trvajú od jedného dňa až po týždeň. Na hackathone pracuješ nepretržite, aby si za obmedzený časový limit vytvoril funkčný projekt alebo aspoň jeho demo verziu. Zvládneš obetovať spánok, svoj komfort a byť pritom produktívny?
  2. Spoznávanie nových ľudí – Podstatou hackathonu je tímová práca, preto sa účastníci eventu na začiatku rozdeľujú do skupín. Často vzniknú skupiny, ktoré tvoria úplne cudzí ľudia. Spája ich však chuť kreovať nápady a dotiahnuť ich až do úplného konca.
  3. Overenie teórie a získanie vedomostí – Ak si chceš overiť svoje vedomosti inou formou ako na skúške, programovanie v extrémnych časových podmienkach môže byť pre teba tým pravým. Keď k tomu organizátori eventu špecifikujú tému alebo zámer vyvíjaného projektu mimo tvojej sféry, môžeš rozšíriť svoje obzory a nazbierať nové skúsenosti, ktoré neskôr zvýšia tvoju cenu na pracovnom trhu.
  4. Mentori – Pri vyvíjaní projektu tím obvykle nie je odkázaný len na svoje poznatky. Organizátori chcú nádejných vývojárov posúvať vpred, preto na hackathony pozývajú aj hostí či mentorov, ktorí účastníkom poradia.
  5. Súčasť komunity – Či už hackathon trvá 24 alebo 168 hodín, vďaka kolektívu, s ktorým budeš pracovať na projekte, súperom, ktorých budeš chcieť poraziť, mentorom aj organizátorom sa budeš cítiť ako súčasť IT komunity. Pocit spolupatričnosti poteší a povzbudí v rozbehnutej IT dráhe.
  6. Pohľady a spätná väzba od iných – Hackathony vyhľadávajú aj grafici, webdizajnéri či marketingovo orientovaní ľudia. Tí môžu priniesť do tímu svieži vietor a iné nazeranie na vyvíjaný projekt. Nový uhol pohľadu môžu na hackathone získať aj profesionáli, pre ktorých je IT každodennou záležitosťou a majú pocit, že sú vo svojom fachu expertmi. To, samozrejme, nechceme nikomu vyvracať. Komunikovaním s inými ľuďmi z tímu však môže IT expert nazrieť na projekt z hľadiska bežného spotrebiteľa, ktorý sa mu rokmi práce postupne odcudzil.
  7. „Áno, bol som“ – Byť aktívnym študentom, ktorí sa zapája do rôznych iniciatív a podujatí, bolo vždy veľkým plusom. Dostaneš sa do povedomia aj ľuďom, ktorí ti v budúcnosti možno ponúknu prácu… A pokiaľ si myslíš, že tvoj životopis je krátky, účasť na hackathone si doň isto môžeš dopísať. Nech potenciálny zamestnávateľ vidí aktívny prístup.
  8. Výhra – Ako posledný dôvod uvádzame ten, ktorý však študentov láka asi najviac – odmena. Za vytvorenie funkčného a aplikovateľného projektu, ktorý odborná porota ohodnotí ako najlepší spomedzi všetkých, si vedia víťazi aj pekne prilepšiť vecnými cenami či finančnou odmenou.

Ak stále váhaš, či programovacie súťaže v časovom limite sú pre teba, možno ťa presvedčí aj záujem iných. Hackathon spoločnosti T-Systems Slovakia sa konal v Košiciach tento rok už štvrtýkrát. 250 záujemcov naplnilo kapacitu v priebehu dvoch týždňov od spustenia online registrácie. Nakoniec kapacitu zväčšili na 334 účastníkov. Ak to skúsili oni, prečo by si nemal aj ty?

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár