EAST MAG
The Ills DAAVS

Audiovizuálny zážitok v ortodoxnej synagóge? Prečo nie…

Art & Tech Days nepozostávajú len z workshopov a prednášok, ale aj z umeleckých expozícií či performancií. Príkladom synergie hudby a vizuálu bol koncert slovenskej kapely The Ills, ktorý odohrala v priestoroch ortodoxnej synagógy na Zvonárskej ulici. Zároveň bola audiovizuálna šou súčasťou programu 4. ročníka multižánrového festivalu DAAVS – Dní aktuálnych audiovizuálnych stretnutí, ktorý organizuje galéria VUNU.

Po vstupe do synagógy nás najprv čakal na modro osvetlený priestor a hmla. Spočiatku nám možno bola trochu zima, no gradovaním atmosféry sa to zlepšilo. Už na pohľad bolo jasné, že to nebude klasický koncert – priestor pre artistov v tvare kruhu bol vymedzený v strede synagógy. Dav očakávajúcich ľudí sa tak mohol rozmiestniť dookola.

REKLAMA

Najprv so svojím setom vystúpil domáci Dead Janitor, ktorého vystúpenie do taktu presne dopĺňal svetelný dizajn od svetelného dizajnéra Róberta Farkaša, ktorý tvorí pod menom sevenminutes.

Výnimočný priestor

O svetelnú inštaláciu sa dizajnér postaral aj pri vystúpení The Ills, ktorá na podujatie zlákala aj nás. Ich tvorba by sa dala najviac prirovnať k post-rockovému žánru. Hudobníci prišli v dobrej nálade a viackrát vychválili priestor synagógy. Podľa ich slov takéto vystúpenie ešte nemali.

Svoj podiel na tom mal aj svetelný dizajn od sevenminutes – reflektory rozostavené v kruhu okolo kapely dopĺňali tú vizuálnu časť zo sľubovaného audiovizuálneho zážitku.

Hlavne uvoľnene

The Ills odohrali kvalitný koncert, ktorý často vyzeral, akoby si len džemovali medzi sebou na skúške a bavili sa, čo prispievalo k domáckej a uvoľnenej atmosfére stredajšieho koncertu.

Všetky gitarové či basové vyhrávky aj sóla bicích úplne vyplnili priestor prázdnej ortodoxnej synagógy, ktorého maľby osvetľovali farebne sa meniace reflektory.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár