EAST MAG
beh voľný čas aktívny život

Kam si zabehnúť?

Aj keď už máme Medzinárodný maratón mieru za sebou, bežci z Košíc nezmizli. Možno za bežeckým boomom stojí fakt, že beh patrí medzi najprirodzenejšie ľudské pohyby. Alebo sme si mnohí len vstúpili do svedomia a sedavé zamestnanie sa snažíme vyrovnať aktívnym životným štýlom.

Nech už beháte pre čokoľvek (alebo za kýmkoľvek), nezabudnite z času na čas meniť svoju trasu, aby vám čaro z pohybu nenarušil stereotyp. Ak neviete, kam nasmerovať svoje bežecké topánky, prinášame vám pár tipov. Tí, ktorí majú pocit, že už prebehli celé Košice, si môžu skontrolovať, či je to naozaj tak.

REKLAMA

Rovné trasy po meste

Pre tých, ktorí obľubujú rovné trasy bez stúpania či klesania, sú ideálnymi trasami na behanie chodníky v Starom Meste, na Severe či na Južnej triede, po ktorej si môžete dať pokojne do tela a dôjsť až do Barce. Dávajte si však pritom pozor pod nohy, pretože niektoré úseky chodníka do Barce nemusia byť v ideálnom stave. Terasania zas môžu využiť Triedu SNP a chodník od Novej nemocnice až po Železníky. Pre Jazerčanov a vytrvalcov je na behanie bez stúpania vhodný cyklochodník, ktorý vedie od sídliska Nad jazerom až po hať pri Vyšnom Opátskom.

Zachádzky do prírody

Pri behaní si mnohí vetráme hlavu a snažíme sa dostať do vnútornej rovnováhy po náročnom pracovnom dni. Niekto sa dokáže vyventilovať lepšie, ak je obklopený zeleňou mimo mestského ruchu a svetiel. Ak patríte medzi týchto bežcov, Mestský park asi nebude to pravé orechové pre vás, aj keď má svoje čaro.

Najbližšou zelenou oázou stvorenou na beh je jednoznačne park Anička spolu s hrádzou popri Hornáde od hate po Súdky. Pre sídlisko Dargovských hrdinov je najbližšie promenádny chodník na Zelený dvor s dĺžkou 3,5 kilometra. Na Terase je to zas Borovicový háj, z ktorého sa viete dostať až do rekreačného strediska Bankov. Keďže je cez háj vzdialené niečo okolo 3 kilometrov, dlhotraťoví bežci môžu pokojne pokračovať na Alpinku či ďalej do útrob košických lesov. Ak sa nechcete vracať tou istou cestou, po Čermeľskej ceste sa dostanete až na Komenského a odtiaľ, kam potrebujete.

Určite máte aj vy svoje preferované bežecké trasy, tak sa s nimi pokojne podeľte. Je pritom jedno, či sú krátke, alebo  dlhé, veď základ, že sa hýbeme a robíme niečo pre svoje zdravie.

Pokiaľ sa nechystáme šliapať na päty vrcholovým pretekárom, stačí, ak prekonávame samých seba postupnými a pravidelnými tréningami. Vlastný progres je predsa najlepším motivátorom.


Môj tip

Aj ja sama patrím medzi rekreačných bežcov, pričom sa snažím zabehnúť vždy minimálne 5 kilometrov. Moja obľúbená trasa počas večerov, kedy sa skoro stmieva, však zahŕňa aj klesanie a stúpanie. Z Terasy dobehnem na čarovnú Moyzesovu ulicu, kde ma teší beh medzi alejou stromov. Spiatočnú trasu niekedy obmením po Kuzmányho ulici a potom ma čaká maximálne spomalenie tempa – výbeh späť na Terasu po Toryskej.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2