EAST MAG

Ako sa dostať do IT bez štúdia vysokej školy so zameraním na IT?

ako sa dostat do IT

Spoločnosti hlásia nedostatok zamestnancov v IT sektore, voľných pracovných pozícií, ktoré lákajú priaznivou víziou budúcnosti aj benefitmi, v tejto sfére pribúda a vy možno ľutujete, že ste sa v mladosti nerozhodli pre vysokú školu so zameraním na IT. To však neznamená, že už nie je žiadna cesta pre vás. V článku vám poradíme, ako sa dostať do IT sveta.

Dnes už neplatí, že do IT sa dostanete len ako programátor s vysokoškolským diplomom. Dopyt rozrastajúcich sa firiem po spoľahlivých a znalých zamestnancov priniesol šancu vstúpiť do sveta informačných technológií aj možno práve vám. Stačí chcieť a dopomôcť trochu svojej šťastene. Možno práve aktívnym prístupom a postojom zaimponujete budúcemu zamestnávateľovi.

REKLAMA

Ako sa dostať do IT

Pripravili sme si pre vás 5 spôsobov, ako si môže aj človek bez vysokoškolského vzdelania so zameraním na IT nájsť prácu v tomto sektore a kariérne rásť.

1. Duálne vzdelávanie

Prvou možnosťou je duálne vzdelávanie v podobe pomaturitného štúdia, v rámci ktorého sa budete venovať teórii, ale najmä praxi. Už počas neho môžete dostať pracovnú ponuku a ukončiť ho s istým miestom. Primárne je táto forma štúdia zameraná na absolventov stredných odborných škôl. Medzi študentami duálneho vzdelávania však nájdete aj ľudí, ktorí strednú školu absolvovali skôr.

Pekným príkladom duálneho vzdelávania v Košiciach je v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia alebo Košická akadémia softvérového vývoja.

Ako sa dostať do IT

2. Pozícia testera

Získať prácu v IT firme bez predchádzajúcich skúseností môžete, ak sa budete hlásiť na pozíciu manuálneho testera. Mali by ste však mať „zmáknuté” základy z webových technológií. „Manuálne testovanie je o vykonávaní testov, ktoré musia byť spustené alebo vykonané manuálne. Okrem toho je náplňou práce aj analýza požiadaviek, písanie testovacích prípadov a reportovanie chýb,” hovorí Štefan Kudlik z Astound Commerce, ktorý sa vo firme venuje aj vzdelávaniu testerov.

Nutné predpoklady pre prijatie je určite cudzí jazyk, zväčša aspoň angličtina, analytické myslenie – čo ja rozumiem ako schopnosť rozdeliť problém na menšie riešiteľné súčasti a určiť ich prioritnosť, a hlavným predpokladom je motivácia a chcenie.” Zo svojho kariérneho postu manuálneho testera viete postupovať v rámci testerských pozícií (trainee – junior – middle – senior) až k vlastnému tímu testerov či ubrať sa programovacím smerom. Celkom pekná cesta, ako sa dostať do IT, čo poviete?

Ako sa dostať do IT brz vysokej školy pozícia testera tester

3. Pozícia projektového manažéra

Hovorí sa, že dobrý projektový manažér zvládne zmanažovať akýkoľvek projekt. A teda aj projekt IT spoločnosti bez toho, aby sa sám v informačných technológiách vyznal. Preto je aj táto pozícia naším tipom, ako sa dostať do IT sveta. Vo firme začnete najprv ako junior projektový manažér a nad vami bude starší kolega, ktorý vás zaučí.Vždy budete mať v tíme špecialistov, ktorí vám IT problémy objasnia.

Už na začiatku však potrebujete organizačné schopnosti, analytické myslenie, zdravý sedliacky rozum a znalosť cudzích jazykov. Malá nápoveda – firmy najviac „žerú” kombináciu angličtiny a nemčiny.

Do tajov IT sa dostanete časom a postupnou prácou, ale aj samoštúdiom.

Ako sa dostať do IT bez vysokej školy projektový manažér

4. Absolvovanie letnej školy či večerného kurzu

S nedostatkom zamestnancov začali IT firmy bojovať aj vznikom vlastných vzdelávacích kurzov, ktoré ponúka dnes asi každá spoločnosť. Stačí si len vybrať. Uskutočňujú sa v pravidelných intervaloch, niektoré sú špecializované na konkrétne pracovné pozície, iné ponúkajú dovzdelanie v IT oblasti.

Musíte síce do kurzu investovať svoj voľný čas, ktorý budete, napríklad v prípade večerného kurzu, tráviť po práci štúdiom, no ak budete patriť medzi najlepších študentov, buďte si istý, že na pracovnú ponuku od spoločnosti dlho čakať nebudete. Ak teda máte priestor a čas, toto môže byť správna možnosť pre vás, ako sa dostať do IT sveta.

Ako sa dostať do IT sveta bez vysokej školy letné akadémie, večerné kurzy

5. Samovzdelávanie v modernej dobe

Ak sa dá naučiť hrať na gitare prostredníctvom tutoriálov na YouTube, tak sa dá naučiť aj programovať. Aj keď v prípade samoštúdia môže niekedy prísť moment, kedy by ste ocenili radu skúsenejšieho, no o to viac vás poteší rozlúsknutie bugu „by myself”.

Okrem videí nájdete na internete množstvo platforiem ponúkajúcich online kurzy. Patrí medzi ne napríklad spoločnosť Learn2Code, ktorá ponúka približne 60 kurzov zameraných nielen na programovanie a kódovanie, ale aj na marketing a dizajn.

Možno vás prekvapí, že online samovzdelávanie zďaleka nevyužívajú len mladé generácie: „Cieľová skupina je naozaj rôzna. Podľa našich skúseností sú to ľudia, ktorí chcú kompletne zmeniť kariéru a zamerať sa na IT, zamestnanci firiem ako aj podnikatelia, ktorí hľadajú možnosti ako vylepšiť svoj biznis,” hovorí Radovan Debnár, CEO spoločnosti.

Learn2Code IT

Toto je 5 ciest, ako sa dostať do IT sveta bez toho, aby ste museli ukázať vysokoškolský diplom z „IT-čkárskych predmetov”. Samozrejme, kto chce, tak si spraví aj vlastnú cestu. Najdôležitejšie je však vaše odhodlanie a zápal. Najmä začiatky totiž môžu byť ťažké a vtedy sa netreba vzdávať.

Základom pre úspešnú kariéru a pôsobenie v IT svete sú, na základe našich rozhovorov s rôznymi manažérmi a IT-čkármi, chuť neustále na sebe pracovať, vzdelávať sa a zápal pre prácu.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár