EAST MAG
Kino Úsmev Košice

Nový Impulz pre Kino Úsmev

Od júna 2016 je Kino Úsmev v Košiciach nanovo otvorené. Ponúka pestrý program pre všetkých – premiéry s tvorcami, prednášky, diskusie, čítania, koncerty aj výstavy. Sála s kapacitou 300 miest je využívaná na maximum. Pre lepšie fungovanie chýba kinu druhá sála – Kino Impulz. Tú sa rozhodli nadšenci filmového umenia zo združenia Cinefil zrekonštruovať a na dofinancovanie premeny rozbiehajú crowdfundingovú zbierku.

Kino Úsmev kinosála

Za príspevok odmenu

V pondelok 12. novembra 2018 spustilo združenie Cinefil, ktoré tvorí kolektív filmových nadšencov prevádzkujúcich Kino Úsmev, crowdfundingovú kampaň na portáli hithit.com. Za svoj finančný príspevok môžete získať viacero odmien. Autorský plagát, plátenú tašku, prechádzku po zaniknutých kinách s Milanom Kolcunom, účasť na otvorení nového kina v apríli 2019 či festivalové cinepassy na Art Film Fest Košice.

REKLAMA

Prostredníctvom tejto verejnej zbierky chcú dofinancovať jednu tretinu finančne náročnej investície – rekonštrukcie Kina Impulz, ktorej celkové náklady sú približne 30 000 eur. Dve tretiny investície pritom tvorí vlastný vklad združenia. Nové Kino Impulz umožní poskytovať v Úsmeve bohatší program a zároveň zabezpečí väčšiu finančnú udržateľnosť mestského kina a jeho schopnosť prežiť v konkurencii multiplexov.

Čierne srdce Kina Úsmev

Impulz bola kedysi malá 20-miestna ,videosála‘ v Kine Úsmev, ktorej červené sedačky a umelé kvety na bielych stenách si ešte možno mnohí pamätajú. Uvádzačky v rovnošate vám pred filmom doniesli čaj či kávu zadarmo, premietali sa rôzne béčkové filmy. V roku 2016, keď združenie Cinefil prevzalo budovu kina, kinosála Impulzu bola už len miestnosť bez využiteľného vybavenia,” priblížil situáciu riaditeľ Kina Úsmev Lukáš Berberich. 

K obnove zašlej slávy Impulzu si filmoví nadšenci opäť prizvali architektonické štúdio zerozero, s ktorým spolupracovali už na znovuotvorení kina (nominácia na Cenu Cezaar 2018 za fasádu a exteriér Kina Úsmev). Architekti vytvorili návrh novej sály s kapacitou 20 miest na sedenie, s pohodlnými sedačkami, moderným technologickým vybavením a vesmírnymi stenami.

Steny budú perforované a podsvietené, takže budú predstavovať pulzujúceho živočícha, samotné čierne srdce Kina Úsmev. Veríme, že našim divákom poskytneme ešte väčší komfort a intenzívnejšie filmové zážitky,” doplnil Berberich.

vizualizácia Kina Impulz od zerozero Košice Kino Úsmev
Vizualizácia Kina Impulz od zerozero.

tlačová správa

komentár: 1