EAST MAG
Metropola budúcnosti

TÉMA: Hľadá sa metropola budúcnosti

Príbeh budovania miest začal v sumerskom meste Eridu, takmer 4000 rokov pred naším letopočtom. Neformálne odštartoval osídľovanie do miest po celom svete. Na začiatku 19. storočia žilo v mestách menej než 3 % svetovej populácie, dnes je to viac ako 50 %. Prognózy naznačujú, že v budúcnosti prekročíme hranicu 70 %.

Takýto rast otvára nové možnosti a prináša mestám neustály rozvoj. Kým Bratislava tento trend hlavne v posledných rokoch potvrdzuje, Košice podľa štatistík stále vykazujú úbytok v počte obyvateľov. Je to spôsobené najmä lacnejším a dostupnejším bývaním v okolitých obciach. Pravda je však taká, že do oboch miest denne prúdi tisíce ľudí a každé z nich sa s tým musí vysporiadať.

Ako má vyzerať dokonalá metropola, ktorá bude spĺňať kritériá budúcnosti? V poslednej dobe sa často hovorí o inteligentných mestách, tzv. smart cities. Tento pojem je už ako žena legendárneho detektíva Columba. Veľakrát sa o nej hovorilo, no nikto ju nikdy poriadne nevidel. Inteligentné mesto alebo metropola budúcnosti potrebuje viac ako len technológie.

Komunita

To, čo dáva mestu život, sú ľudia. Základom bude komunita. Kým v minulosti bol človek zvyknutý na to, že štát sa o všetko postará, situácia je dnes úplne iná. Dôležitú úlohu v metropole budúcnosti budú zohrávať komunity. Tie môžu mať rôzne podoby – od susedských, ktoré sa snažia zveľadiť svoje prostredie, až po menšie skupiny v co-workingových centrách.

Keď si v roku 2008 Adam Neumann všimol, že časť budovy v Brooklyne, kde sídlila jeho firma, má voľné miesta na prenájom, založil Green Desk. Co-workingový priestor, ktorý si zakladal na tom, že využíva obnoviteľné zdroje energie a recyklovaný nábytok. Nápad sa celkom dobre rozbehol a podarilo sa mu ho predať človeku, ktorý im prenajal prvé štvorcové metre.

„Uvedomili sme si, že obnoviteľné zdroje a vzťah k životnému prostrediu je niečo, čo by malo byť súčasťou všetkého, čo robíme. Komunita je ale to, čomu patrí budúcnosť.”

V roku 2011 tak WeWork otvoril dvere pre prvých záujemcov v New Yorku. Dnes majú viac ako 80 pobočiek po celom svete vo viac ako 30 krajinách sveta.

„WeWork je kancelársky priestor budúcnosti. Miesto, kde sa ja mení na my,” hovorí Adam.

To, na čom si WeWork zakladá, nie sú len pekné priestory, ale komunita. Tá má najväčšiu hodnotu, keďže združuje rôznych inovatívnych ľudí. Dnes je v ich celosvetovej komunite viac ako 130 000. 

Univerzity

Metropola budúcnosti potrebuje silné univerzity. Tie transformujú naše životy prostredníctvom vzdelania a otvárajú nové možnosti. Študenti v nich získavajú znalosti, ktoré neskôr využívajú priamo v praxi.

V skutočnosti univerzity pôsobia ako malé mestá. Majú vlastné pravidlá, budovy, rôzne možnosti presunu a technické nástroje. Okrem toho majú veľmi veľký inovačný potenciál.

Je to ideálna kombinácia na testovanie nových smart technológií a prinášanie inovácií do smart riešení.

Profesor Chris Rogers z Birminghamskej univerzity sa zaoberá tým, ako môžeme navrhovať mestá budúcnosti.

„Na to, aby sme mohli navrhnúť mestá budúcnosti, musíme rozumieť tomu, načo vlastne mestá slúžia. Ak sa vrátime späť do minulosti, mestá slúžili ako miesto trhov, miesto príbytkov a miesto s prístupom k vode,” hovorí profesor.

„Dnešné mestá sa zmenili na zmes obchodu, komerčných prevádzok, priemyslu, ale aj prírody v rôznych formách. Všetky tieto časti potrebujú nejakým spôsobom spolupracovať,” dodáva Rogers.

Jeho výskum na univerzite sa zameriava práve na to, aby bolo možné navrhnúť čo najoptimálnejšiu infraštruktúru mesta.

Systémy, ktoré navrhujeme, musia spĺňať požiadavky dnešnej doby, no zároveň musia naplniť očakávania budúcnosti.”

„Dôvodom, prečo sa zaoberáme inteligentným mestom, je to, že smart city sa snaží o čo najlepšie využitie informačných technológií, aby súčasné mestá pracovali lepšie a efektívnejšie pre ľudí,” dopĺňa ho Dr. Ellie Cosgravevová z Univerzity College v Londýne.

„Je to súčasťou mojej práce, aby som nechala svoju fantáziu rozmýšľať o tom, ako bude vyzerať naša spoločnosť v budúcnosti a ako nám technológie dokážu pomôcť dostať sa tam.”

Inovácie

Zabudnite na lacnú pracovnú silu. Cena práce je dnes iba jeden z faktorov prinášajúcich nové investície. Doba je strašne rýchla. Pre firmy je veľmi dôležité to, aby s ňou dokázali držať krok. To znamená neustále inovovať.

Najväčšie investície na Slovensku sa zameriavajú v súčasnosti na automobilový priemysel. Západná časť našej krajiny je doslova pokrytá rôznymi fabrikami, kde pracovníci dennodenne skladajú, montujú a produkujú. Štátna pomoc alebo lacná pracovná sila síce bola jedným z najväčších dôvodov ich príchodu, no v budúcnosti tieto výhody môžu pominúť.

Audi, ako svetoznámy výrobca automobilov, sa už dnes pripravuje na budúcnosť vývojom novej automatizovanej fabriky. Neznamená to, že ľudia z fabrík úplne zmiznú. No úkony, na ktoré dnes potrebujete tím štyroch alebo piatich ľudí, zvládne obslúžiť  jeden človek v spolupráci s robotmi.

V ostatných rokoch stredne veľké mestá v Európe a v Spojených štátoch vynikajú svojimi znalosťami v oblasti špičkových technológií a majú jedinečné postavenie v globálnom svete.

Tieto relatívne malé mestá získavajú výraznú výhodu nad mnohými väčšími rovesníkmi, ktoré v minulosti profitovali hlavne z obchodu. Okrem toho majú tieto mestá schopnosť priťahovať talentovaných ľudí z celého sveta.

Nemusíme chodiť ďaleko. Berlín sa stal magnetom pre medzinárodné talenty, ktorých pritiahlo lacnejšie bývanie a kultúrna scéna. V roku 2015 Berlín prilákal viac finančných prostriedkov v oblasti rizikového kapitálu ako Londýn či Paríž.

Austin v štáte Texas poskytuje kombináciu nákladov na prácu, kultúru, talentu a podnikateľského prostredia, ktoré viedli k tomu, že malé mesto sa stalo jedným z hlavných technologických uzlov USA. Pritiahlo k sebe spoločnosti ako Dell, IBM, Amazon či Facebook. Kapitál talentov v tomto meste silne podporili 2 tamojšie univerzity, ktoré sú schopné produkovať kvalitných ľudí.

Technológie

Moderná metropola bude závislá od technológií. Tie sa musia vedieť začleniť do súčasnej infraštruktúry. Okrem toho pribudne aj nová infraštruktúra, ktorá však už bude podriadená moderným technológiám.

Mobilita hýbe celým mestom. Jedným z kľúčových pojmov v oblasti technológií moderného mesta bude doprava. Taká, ktorá sa bude automaticky regulovať. Inteligentným parkovaním ľudia strávia menej času hľadaním správneho miesta. Semafory budú disponovať kamerami, ktoré budú vedieť vyhodnocovať dopravu, a mestská hromadná doprava bude automaticky poprepájaná.

Pekným príkladom inovatívnych riešení v doprave je mesto Medelín v Kolumbii. Nepatrí k najbohatším. Jeho poloha, vsadená do údolia pohoria Ánd,  predurčila, že najchudobnejší obyvatelia žili v obydliach v strmých kopcoch. Začiatkom 90. rokov bolo toto mesto prudko poznačené drogovými gangmi a rôznymi konfliktmi prebiehajúcimi v úzkych uličkách.

Mesto potrebovalo riešenie. Luis Pérez, vtedajší starosta, sa rozhodol vybudovať nové riešenie. Lanovky. Ľudia z chudobnejších častí mesta tak mohli naskočiť na lanovku a zviesť sa k najbližšej stanici metra. Prvá linka bola otvorená v roku 2004 a čoskoro nasledovali ďalšie.

Chudobní a nezamestnaní ľudia tak získali rýchly a lacný prístup k novým možnostiam práce. Mesto sa dostalo na mapu inovatívnych urbanistických riešení v rámci celého sveta.

Kultúra

Akokoľvek sa budeme sústrediť na technológie a moderný svet, nesmieme zabúdať na kultúru. Tá je energiou každej spoločnosti. Pomocou nej rozprávame naše príbehy, oslavujeme, spomíname na minulosť a pomáha nám kreatívne rozmýšľať nad budúcnosťou.

Medzi deťmi a mládežou dokážeme pomocou kultúry rozvíjať myslenie, vytvárať sebavedomie a zvyšovať ich odolnosť v prípade neúspechu. To všetko prináša lepšie výsledky v oblasti vzdelávania. Kultúra zvyšuje výsledky vzdelávania a zlepšuje zručnosti čoraz častejšie potrebné pre pracovný trh.

Kultúra je ako lepidlo, ktoré drží komunitu pokope. Akcie a festivaly vytvárajú súdržnosť, podporujú sociálne začlenenie, posilňujú komunity a podporujú občiansku hrdosť a toleranciu.

Úspech modernej metropoly bude priamo úmerný podpore a  rozvoju kultúry.

Všetko spolu

Mesto budúcnosti bude potrebovať šikovných vzdelaných ľudí, ktorí sa dokážu efektívne adaptovať na neustále zmeny. Tých vyprodukujú kvalitné univerzity a zamestnajú inovatívne firmy. Tie budú životne závislé od talentovaných expertov, ktorí si večer po práci budú mať možnosť užiť trocha kultúry a prejsť sa po krásnom meste.

Recept na ideálnu metropolu budúcnosti bude veľmi závisieť od ingrediencií, ktoré v ňom použijeme. Tých základných je 5: komunita, univerzity, inovácie, technológie a kultúra.

 

Pavol Miroššay

Bývalý výkonný riaditeľ združenia Košice IT Vallley.
pavol.mirossay@itvalley.sk

Články môžu vyjadrovať autorov subjektívny názor a postoj.

komentár: 1