EAST MAG
týždeň vedy a techniky

Týždeň vedy a techniky prebieha aj v Košiciach

V pondelok 5. novembra 2018 sa začal Týždeň vedy a techniky na Slovensku (TVT), ktorý prebieha už po pätnástykrát. Zažiť ho môžete do 11. novembra 2018. Mottom tohto ročníka je „15 rokov stretnutí s vedou! Objavuj ju s nami”.

TVT ukončuje Vedeckú jeseň podujatí, prostredníctvom ktorých je veda a technika popularizovaná  medzi študentmi aj širokou verejnosťou. Každý rok sa počas TVT na celom Slovensku uskutoční stovka popularizačných podujatí – prednášky, festivaly, workshopy aj súťaže.

REKLAMA

Cena za vedu a techniku

Vrcholom TVT je odovzdávanie ocenení Cena za vedu a techniku, ktoré sa uskutoční 8. novembra 2018. Ide o ocenenie a uznanie práce a prínosu slovenských vedcov, ktorým cenu odovzdá ministerka školstva, vedy a výskumu Martina Lubyová. Hlavným organizátorom Týždňa vedy a techniky je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. Spoluorganizátorom je AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku.

Z podujatí v Košiciach vyberáme:

  • 8. 11. 2018 Moderné trendy v automatizácii a informatizácii

Seminár pre verejnosť a študentov, od 8. do 13.00 hod. v posluchárni P-24 v hlavnej budove B Technickej univerzity v Košiciach. Jeho cieľom je prezentovať moderné spôsoby merania, modelovania a riadenia technologických a výrobných procesov, s využitím moderných technických prostriedkov.

  • 9. 11. 2018 Dátová analytika ľudskou rečou

Workshop pre verejnosť a mládež, od 9. do 12.00 hod., Katedra kybernetiky a umelej inteligencie 1. poschodie, miestnosť č.147. Ak vás zaujíma, ako funguje rozmiestnenie tovaru v obchode, prečo sociálna sieť zobrazuje práve určité reklamy a radi by ste sa dozvedeli viac o tom, že na svete sa vyprodukuje každý deň okolo 2,5 milióna TB dát, príďte si vyskúšať jednoduché príklady v jazyku R.

  •       6. 11. – 8. 11. 2018 Týždeň vedy a techniky v planetáriu

Tematické prednášky pre verejnosť sa v daných dňoch konajú od 18.30 do 21.00 hod. vo hvezdárni a planetáriu na Popradskej 86. V utorok 6. 11. je na programe prednáška o astronomických úkazoch v š. r. 2018/2019, 7.11. prednáška o novinkách v astronómii a kozmonautike a 8.11. program v planetáriu Obloha dnes. Po prednáškach je pozorovanie objektov na oblohe ďalekohľadom.

Pre informácie o ďalšom programe navštívte: http://www.tyzdenvedy.sk/podujatia-tvt.html?page_id=240&first_visit=t

 

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár