EAST MAG
Program Tabačky

Program Tabačky do 15. novembra

Otvorená zóna pre kultúru, kreativitu a spoluprácu – kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik, prinesie v prvej polovici novembra do Košíc okrem pravidelných podujatí aj objav z tohtoročnej Pohody.


Írska kapela Girls name vystúpi v sobotu 3. 11. o 20:30 vo Fabricafé

Vraví sa, že tvorba skupiny Girl Names je nasiaknutá tak temnými kontúrami, že po ich vystúpení sa budete cítiť na dne. Ponuré a depresívne piesne však rozhodne stoja za vypočutie. Odchod bubeníka a ďalšie nezhody skupinu na isté obdobie paralyzovalo, ale rozchod neprišiel. Naopak. Všetky osobné nezhody šli bokom a všetka energia sa premietla do tvorivého procesu, ktorého výsledkom je štvrtý štúdiový album Stains on Silence. Noisové gitarové riffy, temné melódie a výstredný líder, ktorý pripomína Iana Curtisa z Joy Division.

O veľkých úspechoch umenia na Instagrame sa bude rozprávať  v pondelok 5. 11. o 19:00

Sociálne siete sú dnes nevyhnutnou súčasťou každého spektra reality. Umenie a umelci nie sú výnimkou, pričom časť umeleckej prevádzky sa presunula do online priestoru. Výstavy z celého sveta si prezeráme na obrazovkách, portfólia umelcov hľadáme na ich profiloch, trendy určujú blogy a online platformy. Mnohí si kladieme otázky typu: Majú dnes fyzické výstavy väčší význam pre diváka alebo pre fotografie zavesené na internete? Koľko followerov je už málo? Odpovede sa pokúsia nájsť nezávislý kurátor Michal Stolárik a umelec Kryštof Strejc. Diskusiu povedie Nikolas Bernáth. Aktivity VUNU z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

V stredu 7. 11. sa uskutoční cestovateľská prednáška Zevl Trevl #28: Severná Kórea – krajina tichého rána

Vnútroštátny let do tretieho najväčšieho mesta krajiny Chongjin, noci strávené u miestnych ľudí na vidieku, ale aj oslavy 70. výročia založenia KĽDR spojené s vojenskou prehliadkou a masovým predstavením “Žiariaca vlasť ” – o tom všetkom, ale aj mnohých iných zaujímavostiach príde porozprávať František Barbierik. Podľa neho má tajomná Severná Kórea zvláštnu auru.

Na komunitnú akciu Zóna bez peňazí si 8.11. štvrtok od 17:00 – 20:00 hodiny hotovosť brať nemusíte

Priatelia, máte doma veci, ktoré nepotrebujete a nechcete ich vyhodiť? Môžete nimi niekoho potešiť a zároveň si sami urobiť radosť inými vecami. A to všetko bez peňazí. Príďte darovať veci, ktoré už nepotrebujete a vymeňte ich za také, ktoré sa vám páčia. Alebo si vyberte to, čo by sa vám mohlo hodiť. Aj vďaka vám sa bude môcť naplniť hlavná myšlienka celej akcie – urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si nemôžu dovoliť utrácať peniaze. Darčeky predsa nemusia byť ani nové ani drahé. Pokojne to môžu byť veci získané práve na Zóne bez peňazí.

Festival Pohoda do Tabačky prenesie Donny Benét v sobotu 10. 11 o 20:00 h

Objav Pohody 2018 Donny Benét sa vracia na Slovensko. Pred 22. ročníkom festivalu tohto fenomenálneho austrálskeho showmana a hudobníka poznalo len zopár milovníkov aktuálnej lo-fi disco scény. Po festivale mu založili návštevníci Pohody oficiálny slovenský fanklub a dočkal sa (podobne ako The Chemical Brothers) aj sólo oslavnej recenzie na portáli Aktuality.sk. Podľa portálu predviedol tento stroj času romantický návrat do 80. rokov a šou, na ktorú budú účastníci koncertu spomínať ešte dlho, a predovšetkým s úsmevom na tvári.

Od pondelka 12. 11. bude vo Veľkej sále Tabačky Festival slobody Košice 2018

Festival slobody je multižánrové medzinárodné podujatie, ktoré pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku.  Organizuje ho Ústav pamäti národa.

Aké to je dostať sa z Indie až domov s Trabantom po boku, zistíte 5. 11. štvrtok o 19:00 h

Ôsmi cestovatelia, 5 mesiacov na cestách, 17-tisíc kilometrov na jedných z najhorších motorových dopravných prostriedkoch. Videá, slideshow a rozprávanie s banskobystrickým cestovateľom Marekom Slobodníkom o veľkej ceste domov z ďalekej Indie na 61-ročnej Jawe 250 spolu so žltými Trabantmi.

Z filmovej ponuky Tabačky:

  • 1. 11. štvrtok, 19:00 hod, KINO: cyklus KONTROVERZIE – Foxtrot

Foxtrot je názov checkpointu v severnom Izraeli. Foxtrot je kód pre písmeno F. Foxtrot je tanec, pri ktorom sa vždy vrátite späť na začiatok. Jonathan Feldman stráži spolu s tromi ďalšími mužmi opustený checkpoint niekde v púšti na severe Izraela. Od čítania komiksov a počúvania starého rádia ich občas vyruší okoloidúci automobil alebo ťava, ktorá sa po ceste lenivo prechádza sem a tam. Mladých vojakov vytrhne z nudy až nečakaná udalosť s fatálnymi následkami. Napriek tomu, že film vyznieva protivojnovo, a vzbudil v svojej rodnej zemi kontroverziu, následne získal 8 cien izraelskej filmovej akadémie.

  • 4. 11. nedeľa, 19:00 h, KINO: cyklus VRAŽEDNÉ KINO – Tiesňové volanie

Asger Holm, bývalý policajt, ktorému bola pridelená služba na tiesňovej linke, odpovie na volanie unesenej ženy. Keď je hovor náhle prerušený, začína po žene a jej únoscovi pátrať. S telefónom, ako jediným nástrojom, obklopený stenami kancelárie, vstúpi Asger do preteku s časom, aby zachránil ohrozenú ženu. Zločin, ktorý odkrýva, je však omnoho väčší, ako sa na začiatku mohlo zdať. Jeden z najsľubnejších tvorcov novej dánskej filmovej generácie, režisér Gustav Möller, v svojom prvom celovečernom filme ocenenom na filmovom festivale Sundance Cenou divákov za najlepší zahraničný film, experimentuje s ľudskou predstavivosťou, zmyslami, strachom a presvedčením, že najsilnejšie filmové momenty, sú tie, ktoré nevidíte.

  • 6. 11. utorok, 19:00 h, KINO: cyklus FESTIVALOVÉ ŠPIČKY/Be2CAN – Veža. Jasný deň.

Mula žije s rodinou na dedine. Tesne pred svätým prijímaním jej dcéry, sa objavuje Mulina sestra Kaja. Kaja je biologickou matkou dievčaťa, ale pred šiestimi rokmi bez stopy zmizla. Rodina verí, že sa zmieria, ale Mula sa obáva, že si Kaja prišla vziať dcéru späť. Medzitým sa odohrá séria zvláštnych metafyzických udalostí a Kajina prítomnosť vyvoláva v ľuďoch premeny. Mulin strach sa stupňuje, chce sa sestry zbaviť. Ale Kaja prišla z nejakého dôvodu.

  • 8. 11. štvrtok, 19:00 h,KINO: cyklus DOKUMENTÁRNE ŠTVRTKY – Nič nebude ako predtým

Majú 19 rokov, vedú normálny teenegaerský život a navštevujú rovnakú školu v českom pohraničnom mestečku. Film zobrazuje Tea, Renátu, Aničku a  Nikolu, ktorých ranná dospelosť začína vrhať tieň na ich bezstarostný stredoškolský život.. Každý z nich v tejto chvíli čelí nejakej výzve v dôsledku ktorej sa ich životy zmenia navždy. A nie je to iba maturita, ale ide o to, kto uspeje a kto nie. Kamera komunikuje indoviduálne s každou postavou zvlášť, čo divákovi umožňuje ponoriť sa do sveta každého protagonistu.

  • 11. 11. nedeľa, 19:00 h,KINO: cyklus NAJLEPŠIE ZO SLOVENSKA – Tieň jaguára

Štyria priatelia sa vybrali proti prúdu amazónskych riek na neistú cestu. Prešli cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostali sa tak do ich sveta. Do sveta založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu. Vďaka spiritualite sú prepojení s okolitou prírodou. Veria, že poškodiť prales znamená poškodiť samých seba. Jedni z posledných prírodných indiánov na tejto planéte prijali odvážlivcov do svojej osady a umožnili im spoznať a autenticky zachytiť jednoduchosť ich bytia a priniesť tak dôležité poznanie.

  • 13.11. utorok, 19:00 h,KINO: cyklus FRANCÚZSKE UTORKY – Approved for adoption

Od konca kórejskej vojny žije 200 000 kórejských detí roztrúsených po celom svete. Jung, je jedno z nich. Narodil sa v roku 1965 v Soule a v roku 1971 ho prijala belgická rodina. Originálny animovaný životopisný dokument je adaptáciou comiksového románu Farba pleti: medová. Film sa vracia k niektorým kľúčovým okamihom Jungovho života.

  • 15. 11. štvrtok, 19:00 h, KINO: cyklus NESKUTOČNÉ SVETY – Muž, ktorý zabil Dona Quijote

Takmer 20 rokov očakávaný film režiséra Terryho Gilliama, jedného z tvorcov legendárnych filmu ako 12 opic či Brazil. Jeho sen o nakrútení tohto rozprávkového dobrodružstva sa mení na skutočnosť. Reklamný agent Toby cestuje v čase. Z Londýna 21. storočia sa prenesie do La Manche 17. storočia. Tam ho Don Quijote omylom považuje za Sancha Panzu.

 

tlačová správa

Pridajte komentár