EAST MAG
coderfest

Pivo, klobása, hudba, atrakcie – reportáž z Coderfestu 2018

V priestoroch študentského domova na Jedlíkovej 7 sa v stredu 17. októbra 2018 konal 5. ročník Coderfestu, ktorý organizuje spoločnosť T-Systems Slovakia v spolupráci so Študentskou radou Jedlíkova 9.

REKLAMA

Myslím, že bližšie k študentom už ani nemôžeme prísť, keďže akcia sa koná v ich prostredí na internáte, navyše vo večerných hodinách. Hlavným cieľom Coderfestu je komunikovať so študentmi, nadviazať s nimi vzťahy a byť im nápomocný pri štúdiu, koncoročných prácach či im ponúknuť akúsi skúsenejšiu pomocnú ruku pri premieňaní ich nápadov na realitu. Je to aj taká prehliadka developerských možností u nás vo firme či našej komunity City of Tevelopers, ktoré chceme priblížiť študentom, s ktorými komunikujeme ako s rovnocennými partnermi,” priblížila podujatie Zuzana Fabianová, organizátorka akcie a projektová manažérka spoločnosti.

Pre študentov

Podujatie je určené pre všetky ročníky študentov informatiky v Košiciach, či už študujú na Technickej univerzite v Košiciach, alebo na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika. Okrem toho sa naň mohli dostať aj študenti iných odborov, ale svoj záujem o IT si museli obhájiť stručne krátkym textom.
Študujem automobilovú výrobu na strojníckej fakulte, vyskúšal som si všetko, čo sa dalo, je to fajn akcia. Prišiel som, pretože dnes je úplne normálne, že sa človek dostane do IT sveta, nech vyštudoval hocičo,” potvrdil Martin.

Keďže sa akcia koná už po piatykrát, je zjavné, že má medzi svojou cieľovou skupinou stále miesto.
Študenti túto akciu poznajú, vedia, že sa tu zabavia. Online registrácia bola plná deň pred akciou, prihlásilo sa 500 študentov. Okrem toho sa záujemcovia mohli zaregistrovať aj priamo na mieste,” dodala Fabianová.

Istoty Coderfestu

Heslom tohto ročníka bolo „Vstúp s nami do budúcnosti”. „Nielen do tej, ktorá je prešpikovaná technológiami, ale myslíme to aj tak v kariérnej rovine, napríklad u nás vo firme.”

Tí, ktorí neboli po prvýkrát, vedeli, že sa môžu spoľahnúť na príjemný večer, na ktorom nechýbali ani pivo, klobása. Atmosféru pohodovej akcie podčiarkla aj hudba – kapela T-Funk  a DJ Citrón.

Na študentov čakalo päť developerských stánkov, v ktorých developeri T-Systems Slovakia predstavovali projekty, ktorým sa venujú. Zároveň si pripravili aj rôzne hry. „My napríklad máme asi najznámejšiu hru hadíka, je však upravená tak, že v ľavej časti je hadík, v pravej je kód a študenti s ním musia pracovať,” vysvetlil Daniel Novák, procesný špecialista. Šiesty stánok zastupovalo oddelenie ľudských zdrojov, ktoré študentom radilo, ako sa čo najlepšie pripraviť na pracovný pohovor.

Tréning pretekárov F1

Najviac záujmu si však získali tri zábavné voľnočasové aktivity. „Máme tu populárnu virtuálnu realitu, digitálne grafity, kde sa kreativita študentov môže prejaviť na plátne legálne, v interiéri a bez zápachov, a hru Light Hunter, ktorá testuje reakčný čas ľudí a využíva sa napríklad aj pri tréningu pretekárov formuly F1,” zhrnula Zuzana Fabianová.

Toto je môj štvrtý ročník Coderfestu, myslím, že tento ročník je veľmi dobrý vzhľadom na atrakcie, pretože sú zaujímavejšie než minulý rok,” zhodnotil Tomáš, študent FEI TUKE. „Som tu tretíkrát, vnímam to ako skvelý čas strávený s kamarátmi, navyše sa tu cítim byť súčasťou IT komunity. Tieto atrakcie sú podľa mňa viac geekovejšie,” doplnil ho Patrik.

Na akcii malo zastúpenie aj nežné pohlavie. „Som tu druhýkrát, lebo je to zaujímavá akcia, študent vidí, ako funguje IT spoločnosť. Mňa bavili počítače odmalička, neviem, čo iné by som robila. Je preto fajn, keď sa firma takto prezentuje, môže to byť spôsob, ako niekoho presvedčiť, aby si našiel prácu v Košiciach a neodchádzal,” zhrnula Patrícia.

Víťazi tomboly

Súčasťou podujatia je aj tombola, do ktorej sa kvôli cenám oplatilo zapojiť. Stačilo na to získať aspoň dve pečiatky z developerských stánkov. Do tomboly venoval projekt EIT Health tri elektrokolobežky a hlavnou cenou bol MacBook Air. Jeho novou majiteľkou sa stala Michaela Obročníková, kým z ekologického dopravného prostriedku sa tešili  Daniel Ženčuch, Dagmara Tkáčová a Dalibor Barabas.

komentár: 1