EAST MAG

Programátor, ktorý chcel v 25tich rokoch odísť do dôchodku

Konzultant, coach, mentor a autor. To všetko platí o J.B. Rainsbergerovi. Pomáha tímom, ale aj individuálnym programátorom s technikami, ktoré zvýšia produktivitu ich práce. Cestuje po celom svete a prednáša o tom, ako sa vyhnúť nepodstatným veciam a zároveň ostať sústredený na hlavnú pracovnú činnosť.

Svoje skúsenosti bude širokej IT verejnosti prezentovať vo štvrtok 11.októbra o 18:00 v Gesto Cafe & Brunch na Nám. L. Novomeského 13 v Košiciach. Vstup je voľný.

Na začiatku bol stres

V roku 1997 začal pracovať pre IBM a netrvalo ani 3 roky a jeho práca sa stala naozaj stresujúcou.

„Mal som 25 rokov a pocit, že už chcem ísť do dôchodku. Cítil som, že potrebujem niečo zmeniť. V tom čase som však nevedel vôbec čo.“

Chcel sa stať lepším programátorom, no miesto toho sa hádal s testermi o kvalite jeho kódu. Rozhodol sa, že sa naučí, ako si má kód otestovať sám.

„Jednoducho som do vyhľadávača zadal – ako testovať java kód. Pamätníci  ešte budú poznať vyhľadávač altavista.com, v ktorom som našiel prvé informácie.“

Natrafil na knihu o extrémnom programovaní a bola to láska na prvý pohľad.

„Ponúkala riešenia na situácie, s ktorými som sa stretával každý deň. Často som nevedel ako vyjednávať s manažérom alebo ako dobre navrhnúť produkt. Na stránkach prvej knihy som vždy našiel nejaké riešenie, ktoré sa mi páčilo, tak som študoval viac a viac.“

Z programátora autor

Keď sa potom stretol s ostatnými priaznivcami extrémneho programovania, pýtal sa mnoho otázok. Netrvalo dlho a miesto pýtania sám ponúkal ostatným programátorom svoje rady.

„Veľa ľudí sa snažilo niektoré prístupy extrémneho programovania spochybňovať. To mi veľmi pomohlo odfiltrovať len tie najlepšie z nich.”

V roku 2001 opustil bezpečné miesto v IBM a vrhol sa na kariéru konzultanta. Tréningové kurzy vystriedala prvá kniha JUnit Recipes. Tak sa z človeka, ktorý mal na každom stretnutí svoj názor, stal autor. Svoje skúsenosti a vedomosti začal s ľuďmi zdieľať aj na rôznych konferenciách.

„Keď som napísal knihu, ľudia si ma začali viac všímať a stal som sa pre nich IT Guru. Ja však rozmýšľam skôr nad slovami Kenta Becka: ,Nie som skvelý programátor, ale som dobrý programátor so skvelými návykmi. Zaujímam sa o viac, ako iba o písanie kódu‘.”

Najprv spomaliť, aby sa zrýchlilo

Ako konzultant vidí často opakujúce sa vzorce, ale jeden problém sa vynára oveľa častejšie.

„Tímy a programátori vedia, čo je potrebné zlepšiť, no každý sa bojí urobiť to, pretože to bude stáť veľa peňazí. Táto skutočnosť otvára diskusiu na rôzne témy. Od programovania, testingu, manažovania rizika, tímovej práce, ale dokonca aj personálne témy.”

Každé zlepšenie si vyžaduje investície, no nikto skutočne nevie, ako rýchlo sa takáto investícia vráti.

„Na väčšine projektov sa ľudia snažia ešte viac zvýšiť tempo, ktoré je nad ich možnosti a výsledkom je potom chaos. Ja ich paradoxne musím presviedčať, aby spomalili. Dôležité je dosiahnuť výsledok skôr, no to neznamená, že sa má zvýšiť tempo práce. Je to skôr príležitosť prestať robiť nepotrebné veci.”

Stres je často skrytý

Na svoju prednášku pozýva všetkých profesionálnych programátorov. Aj tých, ktorí majú pocit, že sa ich stresové situácie netýkajú.  

Väčšinou si to programátori ani nevšimnú, ale naozaj pracujú pod stresom, ktorý vôbec nemusí priamo súvisieť s ich prácou. Za viac ako 15 rokov, mám už mnoho nástrojov a techník, ako tento stres odbúrať. Menej stresu znamená viac sústredenia, lepšie výsledky a hlavne lepšie zdravie.

Akciu Meet Joe! vám prináša Siemens Healthineers a Košice IT Valley.

 

Pridajte komentár