EAST MAG
Banksy

Umelec Banksy šokoval aukčnú sieň

Banksy sa opovážil urobiť to, čo by mohlo byť považované za jeden z najodvážnejších žartov v dejinách umenia. Potom, ako jedno z jeho najznámejších diel bolo v aukcii vydražené za niečo viac ako 1 milión libier, sa samo zničilo.  

Dievča s balónom bola posledná položka v aukcii v Sotheby’s v Londýne v piatok večer a jej predajná cena sa rovnala predchádzajúcemu aukčnému záznamu umelca – 1,04 miliónov libier.

REKLAMA

Krátko potom, čo kladivom stihli odklepnúť kúpu, plátno začalo prechádzať skartovačom nainštalovaným v ráme.

Firma Sotheby’s vo vyhlásení pre Financial Times povedala: „Hovorili sme s úspešným kupcom, ktorý bol z toho prekvapený. Diskutujeme o ďalších krokoch.“

Aukčný dom však totožnosť kupujúceho odmietol odhaliť. Taktiež nateraz nie je jasné, či poškodenie zničilo alebo zvýšilo hodnotu diela.

Webová stránka MyArtBroker.com, ktorá predáva výrobky Banksy, uviedla, že Dievča s balónom sa v posledných rokoch tešilo každoročnému nárastu hodnoty okolo 20%.

„Výsledok aukcie bude hodnotu len zvyšovať a to vzhľadom na pozornosť médií,“ uviedol spoluzakladateľ Joey Syer.

„Skartované dielo je teraz súčasťou histórie umenia a odhadujeme, že Banksy svojim počinom pridal na hodnote jeho diela minimálne 50 percentnú hodnotu, čo môže znamenať zvýšenie ceny aj o 2 milióny libier.“

Skutočná identita umelca, ktorý sa narodil v Bristole, aj napriek početným špekuláciám nebola nikdy oficiálne odhalená. Svoju slávu si zabezpečil grafitmi, ktoré sa objavili na budovách po celej Veľkej Británii a ktoré často zvýrazňovali hlboko satirické podtóny.

Zdroj: The Guardian

Pridajte komentár