EAST MAG
Smart home lab

FPT otvorilo laboratórium inteligentnej domácnosti

Technický pokrok, digitalizácia a zosieťovávanie zariadení je jednou z charakteristík súčasnej doby. Dnes nie je inteligentné ovládanie domácnosti žiadnou neznámou témou. Ide o veľký trend v zahraničí. Ten pomaly prichádza aj na Slovensko. 3. októbra otvorili v spoločnosti FPT SmartHome Lab.

REKLAMA
FPT otvorilo laboratórium pre inteligentnú domácnosť

Laboratórium umožní simulovať používanie rôznych zariadení bežnej domácnosti v prostredí SmartHome. Vďaka interakcii IT špecialistov so systémom bude možné vylepšovať existujúce funkcie inteligentnej domácnosti. Bonusom praktického užívania systému v laboratóriu bude aj možnosť pridávať nové funkcie či príkazy, ktoré ešte viac zvýšia komfort „smart“ užívateľa.

Najviac SmartHome zariadení na meter štvorcový nájdete práve tu. Pracujeme na vývoji a testovaní inteligentnej domácnosti, ktorá raz bude aj u vás. Toto laboratórium spája najnovšie IT technológie a um šikovných Košičanov,” povedal počas slávnostného otvorenia SmartHome Labu Jozef Vojtko, Vice Director v Fpt Slovakia.

Na projekte SmartHome sa FPT podieľa na úrovni ovládania a správania sa zariadení, ale aj na úrovni vizuálu. Vyvíja ho pre európsku energetickú spoločnosť innogy SE, ktorá je klientom FPT Software.

V rámci vývoja a zabezpečenia testingu v FPT sú zaintegrované aj platformy a zariadenia tretích strán, nielen funkcie zariadení značky innogy.

Asi najzaujímavejšími spoločníkmi projektového tímu sú Alexa a Google Home – naši asistenti, s ktorými sa vieme porozprávať a hlasom ovládať smart zariadenia. Čoskoro pribudne do inventára robotická kosačka, takže správu domu postupne rozšírime aj o záhradu,“ povedala Katka Kicáková, senior test konzultant v SmartHome Labe.

Inteligentný správca domu sa dokáže postarať nielen o vašu domácnosť, ale aj o vašich najbližších. V prípade vašej neprítomnosti dozrie na starších ľudí a pri akejkoľvek neštandardnej situácii vám zašle správu s informáciou a vy sa budete môcť rýchlo vrátiť domov alebo inak riešiť aktuálny problém.

Pavol Miroššay

Bývalý výkonný riaditeľ združenia Košice IT Vallley.
pavol.mirossay@itvalley.sk

Články môžu vyjadrovať autorov subjektívny názor a postoj.

Pridajte komentár